Elvis tio bästa
"Elvis has left the building" är en klassisk replik som skulle lugna publiken när uppträdde exempelvis i Las Vegas.
Elvis lämnade oss i förnedring och sjukdom för nästan exakt 30 år sedan i den gångna veckan. Jag tänkte därför lista upp de tio bästa spåren som jag tycker med den störste i 1900-talets nöjesindustri och populärmusik.
Elvis influenser var till lika delar 40- och det tidiga 50-talets popmusik som Dean Martin och Frank Sinatra, blues som den lät i södern, rhythm & blues som den spelades i Memphis på Beale Street och inte minst gospel som han hörde den varje söndag i högmässan . Lägg till detta också en rejäl dos country och western-swing som Hank Williams och Bill Monroe så har vi bakgrunden och influenserna för det som blev Elvis Aaron Presleys musik som den fortfarande lever i all välmåga och toppar exempelvis svenska albumlistan denna vecka.
Good Rockin´ Tonight (Sun 1954)
Hela essensen av Elvis influenser. Här finns allt; attityden och energin som är unik i de 2.15 som inspelningen varar. I Sverige gavs de mest viktigaste Sun-singlarna ut på en unik EP av RCA. För övrigt den enda för Sverige gjorda EP:n som gavs tillstånd till. Annars fick vi hålla tillgodo med de tyska utgåvorna. Ett mästerverk och kanske Elvis bästa tidiga inspelning.
That´s Alright Mama (Sun 1954)
Den första Sun-singlen går inte att inte ta med eftersom det är här det börjar och historien gifter ihop här country och blues på det sätt som skulle förändra musikhistorien för evigt. Inte den bästa av Suninspelningarna men den viktigaste utan tvekan.
(Now And Then There´s) A Fool Such As I (RCA 1959)
En utmärkt singel som kom i skiftet mellan R&R och pop där Elvis hade en förmåga att hitta de rätta låtarna. Bara Hank Garlands gitarr-break är tillräckligt för att göra den till en klassiker.
(You´re The) Devil In Disguise (RCA 1963)
1963 års monsterhit är en riktig bar efter lumpen gjord inspelning som har allt en poplåt ska ha. Bra arr, stark melodislinga och en perfekt produktion. En av Elvis stora hits och en av de största faktiskt. Toppade listorna i Sverige hela sommaren 1963.
Suspicious Minds (RCA 1969)
Nu hade Elvis gjort comeback efter ökenåren i Hollywood. Och vilken comeback. Starkt låtmaterial som denna höjdarlåt. Arrangemanget uppbyggnad och dess magiska slinga kunde inte annat än ge Elvis en ny jättehit.
The Wonder Of You (RCA 1970)
Ytterligare ett exempel på Elvis förstklassiska låtval när han själv tog kommandot. En popballad som leveras på det sätt som bara Elvis kunde. Inte en av de mest kända av hans 70-tals hits men en riktig liten juvel, i vart fall tycker jag det.
Crying In The Chapel (RCA 1965)
Det går inte att gå runt gospel när man ska välja Elvis 10 bästa spår. Gospeln är en så stor del av Elvis bakgrund och hans privata musiksmak. Egentligen inspelad redan 1957 men lämnades i arkiven och blev över när Elvis gjorde sin första gospelplatta - den berömda Peace In The Valley EP:n. När den sedan släpptes på singel blev den en riktig jättehit över hela världen och i Sverige toppade den listorna 1965 under flera veckor. Originalet av Sonny Till & The Orioles från 1954 får en riktig konkurrens av Elvis tolkning. Elvis var faktiskt en lysande gospelsångare (liksom Jerry Lee Lewis faktiskt).
Such A Night (RCA 1960)
En cover av Johnnie Ray´s original men som är vida överlägsen originalet. Elvis version är het, het, het och den mest erotisk laddade av alla Elvis-inspelningarna någonsin. Troligtvis var det bara Elvis som kunde komma undan med detta i det bigotta medelklassamerika.
Burning Love (RCA 1972)
Dennis Linde hade med denna på sin första Lp och Elvis hittade den gjorde en vida överlägsen version av den. Den blev också en scenfavorit som spelades på ofta på scenen.
Peace In The Valley (RCA 1958)
En av Elvis mest inspirerade och själfulla inspelningar någonsin. Den chockade på ett positivt USA när Elvis framförde den här tillsammans med The Jordanariers på bästa TV-tid hos Ed Sullivan. En chock för många Elvis-fans som blev inte mindre när Elvis 1968 gjorde sin How Great Thou Art LP gjordes mitt i hippieepoken.
Tio låtar med Elvis, tio personligt valda utan inbördes ordning. En hyllning till populärmusikens störste som 30 år efter sin död är större än någonsin.
Sitter och kvällsläser så kallade s-bloggar. De flesta är lika upphetsande som ett regndränkt löv i höststorm. Så rattar jag in på din och hittar din "Elvis-ranking", och plötsligt vidgas horisonten och perspektivet breddas. Dina val överensstämmer till stor del med mina -- kan det ha med åldern att göra? (Devil in disguise förekommer ju inte s-å ofta annars.)
Inför Elvis-jubiléet besökte jag Sten Berglind i Stockholm. Vilken samling!
Elvus behövs i högerns BorgarSverige!