Grattis SAAB - 70 år av teknikutveckling

image352

FOTO Ingemar E L Göransson. Linköpings bangård i mitten på 1970-talet. En utsikt som är dramatiskt förändrad idag.

Jag är uppvuxen i Linköping och det betyder att jag är uppvuxen med flygindustrin. Min mor jobbade under kriget på SAAB med montering. Då under krigsåren var det kvinnorna som fick en chans att börja jobba inom industrin medan männen gjorde sin beredskap vid gränserna. Flygindustrin i Linköping betydde också att Linköping gick från att vara en militär och administrativ stad till att bli industriort  och på sikt till högteknologi, universitet och en snabbt växande stad.

image353

Montering av "Flygande Tunnan" på 1950-talet. Fotot tagit av Lennart Johansson är från 1950-talet och fanns i boken "Linköpingsbilder". Fotot är ovanligt för det var normalt sätt förbjudet att fotografera i SAAB underjordiska verkstäder.

När den traditionella industrin havererade i början och mitten av 1970-talet så betydde det inte så mycket för SAAB fanns och statlig verksamhet som Kriminaltekniska, VTI och andra kom hit. Linköping kom att växa och triangeln universitet, SAAB och Universitetssjukhuset blev motorn som skapade tillväxten.

I helgen firar SAAB 70 år som flygtillverkare som är ovärderlig för Linköpings arbetsmarknad förutom de tusentals som varje dag har sitt jobb på SAAB men också alla underleverantörer, universitets verksamhet, katastrofmedicin på universitetssjukhuset men inte minst alla småföretag inom byggsektorn, verkstadsindustrin, service och handel som alla behöver SAAB.

Linköpingsborna är stolta över de fantastiska flygplan som tillverkas på SAAB. Här tillverkas världens mest avancerade militärflygplan. Vi är också stolta över alla de arbetare, ingenjörer och konstruktörer som har byggt och bygger dessa plan. Inte bara det, teknologin på SAAB påverkar kunskapsutvecklingen i hela regionen. Hela Östergötland påverkas av SAAB och teknologin. Inte bara det hela Sverige tjänar på SAAB:s verksamhet.

Grattis SAAB på 70-årsdagen!

www.kulturochpolitik.se


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Och Ingemar, vi ska väl också tillägga att de här planen, och utvecklingen av dem, i huvudsak har betalats av svenska skattebetalare, alltså de där som idag anses inte ha något att göra med de stora företagens vinster, som oavkortat ska gå till gigantiska bonusar till VD:arna, de där som inte anses värda något idag!

2007-09-01 @ 23:20:36
Postat av: Christer

Jag har hört talas om någon ingeniör Johansson på SAAB som hade en viss pondus. Då någon frågade varför minus gånger minus blir plus t.ex. (-2).(-3)=+6 fick man svaret att "det har ingeniör Johansson bestämt"
Någon som vet något om detta

2008-04-25 @ 12:19:23
Postat av: Ingemar E L Göransson

Jag har hört den här historien också men vet inte mer än du, tyvärr. Men det är en bra historia!

2008-04-30 @ 10:04:58
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0