Radio Nowhere en mediahype?

Dagens stora musiknyhet var den en väl planerad hype för att plugga för Bruce Springsteens kommande platta? Bruce Springsteen kommer med en ny platta under senhösten eller liknande men ett spår spelades i natt av en amerikansk radiostation och någon passade på att lägga ut den därefter på youtube. Ljudkvaliteten är för bra för att vara bandad från radio utan det är originalkällan. Där försvann den efter några timmar för att sedan dyka upp på olika fildelningssiter och där finns den nu i kväll.

Låten är helt lysande och skall enligt uppgift heta Radio Nowhere. Läckan skapade ett jätteintresse inför den kommande nya plattan. Det intressanta är inte att den har läckt ut utan att den kunde göra det och över en amerikansk radiostation.

Det hela liknar ett reklamtrick från Sony och inte ett misstag. För, ingen ska inbilla mig att en amerikansk radiostation skulle våga spela ett spår med Bruce Springsteen om det inte var grönt med upphovsrättsinnehavaren.

Att sedan, självklart, Radio Nowhere skulle läcka ut på youtube och därmed också till exempelvis Pirate Bay. Men vem förlorar på det som skett. Inte lär det vara Bruce Springsteen för hans nästa platta fick en enorm gratis reklam, likaså Sony inför lanseringen senare under hösten.

Den nya mediavärlden med dess blixtsnabba kommunikation och dess okontrollbarhet är fascinerande och ett tecken på de stora förändringar som sker i distributionen av musik i världen idag. Troligtvis är Radio Nowhere nerladdad av tusentals för inte säga tiotusentals personer redan.

Så är läckan en hype för att plugga den kommande plattan eller var den ett misstag. Ursäkta jag tror nog på det förra för inte ens Sony är så klantiga att en sådan läcka är möjlig.

PS Nu i kväll har Sony lagt ut Radio Nowhere för fri nedladdning på denna länk.


www.kulturochpolitik.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0