Var är Mona och Fredrik?

Det är en konstig situation i politiken för ögonblicket. Varken regeringen eller oppositionen syns till på något sätt. Fredrik Reinfeldt är lika sällsynt i offentligheten som glada tillrop på en katolsk begravning. Mona Sahlin har efter sin ommöblering av partiets innersta cirkel gått i någon form av ide. Det är märkligt för de förändringar som sker i svensk politik och av Sverige är att lika vid ett veritabelt systemskifte.

 

Den solidariska politiken där samhället tar hand om sina "till skada komna medlemmar" som August Palm uttryckte för över 120 år sedan har förbytts mot en kallhamrad cynisk politik där de får ta smällen av sin olycka helt på egen hand.

 

A-kassan har förvandlats till ett bidrag där inom ett år inte ens lågavlönade kommer att nå 80 % ersättningsnivå med allt vad det betyder av personliga tragedier. Sjuka jagas av försäkringskassan tillsammans med de politiska makthavarna och beskylls direkt och indirekt för att inte vara sjuka.

 

På kulturens område syns ett mönster där utredningar läggs på nya utredningar och beslut som tillsammans totalt förändrar kulturpolitiken till att från ha varit utifrån principen om tillgänglighet och delaktighet till att bli en fråga om personliga resurser.

 

Det borgerliga systemskiftet visar sig även på skolans område där snart det inte finns några kommunala skolor kvar i exempelvis Stockholms innerstad.

 

Samhällsförändringen går med raketfart och har en kraftfull genomslagskraft. Att i det läget inte agera från socialdemokratin utan skylla på att man är inne i en omprövningsfas och rådslagen skall genomföras för att därefter bedriva oppositionspolitik är en tystnadens delaktighet.

 

Den socialdemokratiska oppositionen skall inte hoppas på att det går att äntra boxningsarena om två år och då slå knock på högerregeringen. Oppositionspolitik måste bedrivas dagligen och stundligen för att vara trovärdig.

 

Reinfeldts taktik att vara osynlig kan mycket väl lyckas för när regeringen skall mätas 2010 och då kan den obefläckade kung Fredrik träda fram utan att kunna bindas till ansvar för de impopulära beslut som har genomförts och förvandlat Sverige till en yster marknadsplats för de med gott om pengar och resurser.

 

Till sist....

 

Plocka upp Bruce Springsteen Transmissions (Storming Music Company) som är både en bok och en live radioinspelning från 1975 som ej tidigare funnits utgiven legalt. Helt lysande tidig inspelning!

 

TV 9 fortsätter att sända Uppdrag Mord denna fantastiska Tv-serie om mordroteln i Baltimore. Det går inte att tröttna. Andra säsongen kom ut i somras med svenskt textning.

 

Trevlig helg!

 

www.kulturochpolitik.se

  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0