2007 - hur gick det?

image395

Författaren på en parkbänk i Kalifornien november 2007.

FOTO Peter Törnblom

Varje årsskifte brukar alla sammanfatta det som hände. Man brukar analysera och skriva en massa om det som skett.


Jag tänkte bara nämna några värst , störst,  bäst osv som är min uppfattning. Håll till godo!



image390

FOTO Christoffer Göransson

Årets politiska comeback står Mona Sahlin för. Från ingenstans till 48 % i förtroendebarometern från SIFO.


image391


Årets politiska dykning är Fredrik Reinfeldts för när folket insåg vad hans politik gick ut så tappade inte bara hans regeringen majoriteten med en hastighet påminnande om en gråsten kastad i sjön utan också han själv störtdök i förtroende.


Årets gaphals är Maud Olofsson (c) som skriker värre än en uppskrämd kalkon. Hennes politik är lika gapig som hon själv.


Årets mest korrumperade svenske politiker är utan tvekan Carl Bildt. Mannen som tror att hans ministeruppdrag är till för hans egen plånboks skull.


Årets mest underskattade utrikespolitiska hot är Vladimir Putin vars ambitioner kopplade mest rövarkapitalistiska dito inte ska underskattas.


Årets politiska civilkurage står Mikael Odelberg (m) som vägrade att vika sig för den moderata partipiskan utan stod för sin uppfattning.


Årets Thatcher är Sven Otto Littorin som lyckades sänka den fackliga organisationsgraden med 5 %-enheter och orsaka att 4000 fackliga medlemmar gick ur facket med den enkla åtgärden att genomföra en historiskt sett gigantisk höjning av a-kassan. Bakom flinet hos Littorin storskrattade Thatcher.


Årets politiska grimma sitter på kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) och hålls i av Bonniers-koncernen. I beslut efter beslut har kulturministern gynnat Bonniers intressen på det mest uppseendeväckande sätt.


Årets fredshot är den amerikanske presidenten Bush och hans politik som för världen allt närmare en totalkatastrof.


Årets äntligen mitt i centrum av debatten - klimathotet! Nu är det bara det värsta nyliberalerna som tror att det fixar sig själv.

Årets hype Facebook som är svårt att se vad nytta det är till. I vart fall starkt uppblåst!


Årets svenska bok Leif GW Perssons Faller fritt som i en dröm. Ett lustmord på svensk polis oduglighet i allmänhet och Palmeutredningens misslyckande synnerhet. Rolig, elak och träffsäker.


Årets Björn Hellberg Trofésamlaren - mysig deckare att krypa upp i soffhörnet med och njuta av Hellbergs underbara språk.


Årets teaterhändelse Teatermaskinens produktion @work som från en idé över ett fikabord blev ett internationellt nätverk och en nyskapande teaterproduktion om arbetslivets villkor idag.


Årets dvd-box Homicide  -Life On The Street eller Uppdrag Mord på svenska som äntligen började ges ut. Amerikansk TV:s bästa snutserie någonsin. Brilliant spelad, skriven och trovärdig på ett sätt som sällan USA-produktioner brukar vara.


Årets mest saknade Lee Hazlewood - denne egensinnige och geniale låtskrivare och producent dog under året saknad av många.


Årets reprisserie Into The West som skildrar USA:s ursprungsbefolkning med respekt och kärlek.

Årets svenska album Eldkvarn Svartblogg - en resa i Pluras mest privata och spegling av ett allt kallare Sverige.


Årets utländska album Robert Plant och Alison Krauss Raising Sand. Det musikaliska mötet mellan skönheten och odjuret som blev en formidabel upplevelse i gränslandet mellan rock och americana.


image392

Årets politiska platta Manic Street Preachers Send Away the Tigers som blev en betraktelse i rockklädsel av en värld i krig.


Årets mesta Bruce Springsteen Magic blev överraskande nog en lysande comeback för E Street Band soundet. Mer politiskt än någonsin och bättre än på ett decennium.


image393

Årets återutgivning är The Young Rascals/The Rascals alla plattor som under senhösten äntligen efter 30 år finns tillgängliga genom lilla skivbolaget Collector´s Choice. Utmärkt hispanic soul-rock från New York. Sorgligt bortglömd p.g.a. rättighetsproblem.


image394

Årets svenska återtutgivning Stora Rock `n´ roll boxen med 100 okända och bortglömda spår från den svenska rock-historien 56-63. Charmigt och kul, inte alltid bra men kulturhistoria.


Årets film i vart fall om vi ska gå efter allt som skrevs och alla som sett den hittills är utan tvekan Arn.


Årets kulturpolitiska insats är Folkets Hus och Parkers fortsatta envisa satsning på de digitala husen som gör det möjligt för tiotusentals människor utanför storstäderna att ta del av kulturen i storstäderna.


Årets resa gick till Los Angeles och Las Vegas ditt undertecknad fick möjligheten att under nästan två veckor studera och uppleva nöjesindustrin. Ett privilegium och en upplevelse utöver det vanliga.


Det var mitt året som gick. Ett tack till alla som läst och kommenterat eller bara hört av sig till bloggen eller min hemsida.


GOTT NYTT ÅR!


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0