2100 tappade röster om dan

Katastrof är inget annat än ordet för dagen. Politisk katastrof för att vara exakt. För hur skall man annars beskriva att den sittande regeringen förlorar 2.100 röster per dag under sitt första regeringsår. Att skillnaden mellan den sittande regeringen som är ett år gammal och oppositionen är 19 % till regeringens nackdel.


Hur ska man förklara att Reinfeldt vann valet för att sedan förlora stödet fortare än en glasspinne smälter i helvetet. En tanke som inte går att undvika är att svenska folket faktiskt inte röstade för en högerpolitik utan mot den politik och det persongalleri som Göran Persson stod för. Man ville helt enkelt få ett slut på krispolitikens som var 1990-talets signum.


Men innebär den tanken att moderaternas och alliansens nya väljare faktiskt inte lyssnade på vad moderaterna och Reinfeldt sa. För det är just den politiken som de har drivet igenom. Sedan har man schabblat till det p.g.a. okunnighet hur samhällets beslutsprocess och hur olika system hänger ihop. Därför så har också opinion bytt fot med en historiskt oöverträffad hastighet  och kritiken ökat mot regeringen successivt under året. Tendensen hos regeringen att inte lyssna på kritik utan bara köra över kritiker och även riksdagen t.o.m. konstitutionsutskottet som när det gäller Mats Odells görande och låtande är anmärkningsvärt.


Bilden av moderaterna som ett parti av fifflare och fuskare har förstärkt uppfattningen att den här regeringen är väl värd att hamna i samma strykklass opinionsmässigt som Bildts ministär var före valet 1994.


Vad vi väntar på är nu istället den oppositionspolitik som Sverige så väl behöver. Mona Sahlins avvaktande hållning är obegriplig. Var finns den helt berättigade knivskarpa kritiken av högerpolitiken som med en oerhörd hastighet håller på att förvandla Sverige till en modell av USA. Var finns alternativet och den genomtänkta politiken som ska ge landet en ny framtid när omständigheterna har förändrats.


Reinfeldt håller på att förlora allt förtroende men han håller också på att för all framtid förvandla det skamfilade folkhemmet till ett marknadsliberalt rikemansparadis där allt går och köpa och det mesta redan är utsålt 2010. Och, kanske det är det egentliga målet, inte att behålla makten i riksdagen utan låta socialdemokraterna förvalta ett nytt för enbart rika bra Sverige. Resten får tacka och ta emot.


Man kan läsa desperation i ledaren i dagens lokaltidning Östgöta Correspondenten (pålitligt moderat). När man lägger skulden på den tappade opinionen på de elaka media som skriver sanningen om fifflarna, mutkolvarna och annat mindre sympatiskt hos det moderata regeringspartiet.

Så här skriver ledarskribenten Niclas Ericsson: "Det utvecklade mediasamhället är positivt när det ger ökad insyn. Men när det förstorar upp klantigheter och tabbar så att politikens innehåll skyms, då är det negativt.

Väljarflykten beror delvis på en sådan effekt."


Surt sa räven om rönnbären. När kritiken i media om socialdemokrater och inte minst Persson så var det berömvärt - när det drabbar högern och moderaterna själva det är inte alls lika berömvärt. Inkonsekvens ja, politik ja och inte minst en spegel av högerns själ.


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Dessvärre tror jag att Sahlin inte vill eller kan kritisera regeringen för att den gör nästan det som hon själv hade gjort om hon kommit i regeringsposition. Och jag tror att hon gör alldeles rätt i att tiga som muren just nu och låta alliansen fixa sin undergång själva. Men dessvärre kommer nog hennes eventuella inträde i en regering efter 2010 att innebära att jättekliv framåt för sd, då folk inte kommer att se så stor skillnad.

Jag är helt enkelt urarg på socialdemokraternas svek de senaste 20 åren. Det är dessa de förlorat val på. Vi ska ju inte glömma att det var s som avskaffade arvsskatten (för att de rika inte skulle fly med sina pengar!!!!) och att de gölunkade om avskaffande av förmögenhetsskatten dessutom, liksom att Sahlin före valet mumlade lite om pigsubventioner. Vi ska inte glömma sossarnas gnäll på sjuka och arbetslösa, deras neddragningar inom offentlig sektor och rivning av diverse offentliga verksamheter, som posten mm.

2007-12-02 @ 03:10:01
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Kerstin

PS:
För att inte tala om skattereformen, den där som inte resulterade i de utlovade "dynamiska effekterna", som Feldt i efterhand erkänt var något man bara hittade på för att få människor att acceptera eländet. Eller pensionsreformen, där man stal ATP-pengar från mängder av oss och dömde många av oss till en usel pension och ålderdom.

2007-12-02 @ 03:13:29
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Ingemar E L Göransson

Jag håller med dig i varje fall till stor del. MEN vi ska inte glömma att (s) blev omständigheternas fångar när man tog över efter Bildt eftersom hans politik hade förvärrat och fördjupat den ekonomiska krisen för att inte säga depressionen.
Sedan gjordes det på ett sätt som var i linje med många nyliberala tankar och utförslöpan under Persson fortsatte med en ideologisk förflackning där ekonomi sattes före politik.
Det är också varför (s) har så svårt att idag hitta sin ideologiska kompass då man måste ifrågasätta mycket av den de facto högerpolitik som man bedrev i regeringstsällning.
Vi kan alltid spekulera i vad som hade hänt om inte mordet på Palme skett och den ideologiska debatten fortsatt vara levande i partiet. likaså om inte Bildt hade kört ekonomin i botten. Spekulera kan vi alltid och jag tror att det sett annorlunda ut idag.

2007-12-02 @ 10:25:30
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Kerstin

Ingemar:
Då är vi nog ganska överens :-).
Men det är inte riktigt korrekt att s bara hade att ta över eländet efter Bildt & Co. Feldt, Åsbrink, Dennis och G Persson hade påbörjat vandringen åt höger redan året efter Plames bortgång. Den gången var det borgarna som satt alldeles stilla i båten, inte kunde säga något alls, för att de tappat hakorna sedan s började genomföra den politik borgarna hade ropat efter under hela min livstid.

Däremot ska vi inte förvänta oss några rejäla åsterställare efter regeringen Reinfeldt, för ur det som denna regering åstadkommer finns inte många utvägar. Det den river, det kan inte byggas upp igen. Förra valet var det verkliga ödesvalet, inte nästa. I bästa fall kunde man ju hoppas på en inbromsning av vägen ner till det samhälleliga helvetet.

2007-12-02 @ 20:40:08
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0