Den svenska modellen lever

Den 12 december kom domen i EU-domstolen angående finska sjöfolksförbundets strejk mot finska rederiet Viking Line. Historien var att finska sjöfolksfacket gick i strejk när rederiet försökte flagga ut sitt fartyg Rosella till Estland. Skälet var helt enkelt att sänka lönekostnaderna genom att utflaggningen skulle sjömännen gå på ett sämre estniskt avtal.


Den 12 december kom domen i Luxemburg som gav finska sjöfolksfacket rätt. De hade rätt att ta till strejk för att skydda sina löner mot lönedumpning. Domen innebar att även om EU vill ha fri rörlighet så får det inte vara till priset av lönedumpning. Intresset för domen är givetvis stor eftersom likheterna med Vaxholmsfallet och konflikten mellan svenska Byggnads och lettiska Laval handlar om lönedumpning och fri rörlighet.


Den enda tolkningen är att Byggnads kommer att vinna i Luxemburg men det kommer att finnas skrivningar som innebär precis som i det finska fallet att allt ska göras innan konflikt tas till. Däremot kommer inte det bli fritt fram för lönedumpning och möjligheten att spela ut arbetare från olika länder i jakten på högre vinster. Den 18 december kommer EU-domstolens utslag i fallet Byggnads - Laval. Allt tyder på att även den blir ett nederlag för lönedumparna i Svenskt Näringsliv och en bekräftelse på att svenska modell på arbetsmarknaden fungerar i även ett EU.


LO:s avtalssekreterare Erland Olauson sa också i en kommentar till domen - "Det är en seger för den europeiska fackföreningsrörelsen att domstolen så tydligt slår fast att rätten att vidta fackliga stridsåtgärder är en grundläggande rättighet inom EU."


Olauson underströk också att den fria rörligheten inte får ske till vilket pris som helst: "EG-domstolen gör klart att den fria rörligheten måste kunna inskränkas om den leder till försämringar för arbetstagarna. Det är också LOs uppfattning. Fri rörlighet är bra om det leder till bättre löner och levnadsvillkor för löntagarna och inte reduceras till ett verktyg för kapitalet och företagen i syfte att pressa lönerna."


Domen måste svida i skinnet på alla nyliberala Federleys, Olofsson och knäppgökarna och sagoberättarna på Svenskt Näringsliv. Det kan de ha!


Till sist:

Hela 40 % uppger  enligt Aftonbladet att de inte längre köper malet kött hos ICA Maxi (a.k.a. Maski). Konsumentmakt är ett faktum!


Är du medlem i ett LO-förbund? Då kan du nominera till LO:s kulturpris! Se här!

http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0