Lyssna på rörelsen, Mona

Lyssna på rörelsen, Mona


Om några veckor väljs Mona Sahlin som ny ordförande för det socialdemokratiska arbetarepartiet. Det är ett historiskt val och beslut då ingen kvinna tidigare nått det detta det högsta förtroendeuppdraget i partiet. Det är också ett historiskt val då det är första gången som en framträdande (s)-politiker blir ordförande och samtidigt har med sig så lång politisk erfarenhet. Sahlin har tillhört partiets innersta cirkel och maktcentran under långt mer än ett decennium. Det innebär också att hon har med sig en rejäl dos av erfarenhet som kommer att vara en styrka för henne i det politiska dagliga arbetet med att för det första leda oppositionsarbetet mot högeralliansen men och för det andra se till att densamma får respass 2010.



När Olof Palme trädde till efter Tage Erlander så fick ha ett gott råd från sin företrädare och det var enkelt men nog så viktigt. – Lyssna på rörelsen uppmanade Tage Erlander till Palme. Lyssna på rörelsen och med det menade Erlander ta vara på de stämningar som finns i partiet och hela arbetarrörelsen. Hämta hem människors farhågor, deras hopp, deras önskningar och deras hopp om framtiden. Låter säkerligen enkelt men är lika säkert inte helt lätt.



Det innebär något helt annat än under Perssons tid; lyhördhet, ödmjukhet och inte minst vilja att träffa partifolket, fackföreningsaktiva, förtroendevalda, arbetslösa, arbetande, ungdomar, invandrare och alla andra som vill ha sitt budskap framfört. Hur ska balansen mellan arbete och kapital kunna säkras. Vad ska lagstiftningen reglera i förhållandet mellan olika intressen på arbetsmarknaden och full sysselsättning ske. Hur ska människor få tilltro till pensionssystemet som allt mer kritik riktas mot.



Vilka idéer och framtidsvisioner ska prägla socialdemokratin så arbetstagarnas rätt till rättvis behandling och arbetsgivarnas allt starkare och högljuddare krav på avreglering och otrygghet se ut. Hur ska ett arbetsliv där utveckling sker allt snabbare och möjligheterna till att gå från ett jobb till ett annat och där anställningsbarheten inte blir en fråga om rätt efternamn, rätt etniskt ursprung eller rätt hudfärg.


Utmaningarna för Mona Sahlin är enorma och äntligen finns chansen att lägga det historiskt tunga krisoket från 1990-talet bakom oss och bygga framtiden. Men för att Mona Sahlin skall lyckas med detta krävs att hon vågar utmana Sveavägen 68:s skuggkardinaler och sätter politiken före ekonomiska kortsiktiga budgetkrav. Sahlin måste våga lyssna på rörelsen och våga ta till sig de tankar, farhågor, önskningar, idéer, hopp, löften som bärs av många människor inom och utom arbetarrörelsen.


Mona Sahlin har ett historiskt och grannlaga uppdrag och en historisk möjlighet – att leda efterkrispolitiken där tillväxt och ett 2000-talets folkhem byggs. Likheterna med Tage Erlanders uppdrag efter Per-Albin hansson liknar mycket det som Mona Sahlin har att ta itu med efter Göran Persson. Klarar Mona Sahlin av det kan endast historien bedöma – som socialdemokrat hoppas och tror jag att hon har förutsättningarna.


FOTO Ingemar E L Göransson
(Publik vid en föreställning av Roland Janson & Ewa Carlssons pjäs Sleven på ett fackmöte i Malmö 2004.)
 


Glöm inte

www.kulturochpolitik.se

och fotobloggen.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0