Barbarernas återkomst

Barbarernas återkomst

Lorriane Hotel, Memphis Tn. USA där rasister mördade Martin Luther King Jr 1968. De är samma andas barbarer som härjar i Irak idag.

FOTO Ingemar E L Göransson



Barbarerna mördar barbarer, så kan man sammanfatta det som skedde igår när två av Saddam Husseins hantlangare hängdes i Bagdad. Den ene skiljdes i hängningsögonblicket från sitt huvud. De avskyvärda bilderna som vi kunde se från Saddam Husseins hängning upprepades med andra ord på nytt igen.


 

Att Saddam Hussein och hans hantlangare är skyldiga till avskyvärda brott sitt eget folk, kurderna och alla andra som var honom misshagliga är ingen tvekan om. Men de närmast operettliknade s.k. rättegångarna ger varken klarhet i vad som hänt under Saddams terrorvälde eller ger en upprättelse till hans tusentals offer.


 

Rättegångarna liksom de summariskt utdömda och genomförda dödsdomarna är inget annat än en smutsig maktkamp mellan olika maktgrupper i Irak. Allt med USA:s goda minne. Nu stödjer man den sittande marionettregeringen liksom man en gång i tiden stödde sig på Saddams välde. Allt med syfte att kontrollera och dra nytta av Iraks strategiska geografiska läge och oljan.


 

Protesterna från omvärlden har varit omfattande men borde ha varit långt starkare. För det som nu sker i Irak är inget annat än ett regelrätt inbördeskrig där USA har hamnat mitt i stormens öga. USA och Bushadministrationen gräver allt längre ner sig i Iraks sand medan olika irakiska maktgrupper slaktar varandra både inne och utanför det s.k. juridiska systemet.


 

Barbariet, lever inte tu tal om annat.


  

Till sist……..

  

…………….Hur kommer det sig att Reinfeldts regering och dess utrikesminister Bildt är så förtvivlat tysta om folkmordet i Darfur och den allt för mänskliga rättigheter försämrade situation i Ryssland. Är regeringen rädd att störa Lundin Oils affärer?


 

…………….I går den 15 januari föddes 1929 den störste amerikan i modern historia; Martin Luther King Jr. Hans tal ”I have a dream” 1963 var det som innebar att de svartas och andra minoriteters och medborgerliga rättigheter kom att hamna i fokus i amerikansk politik. Fira hans födelsedag med att lyssna på talet som är ett retoriskt mästerverk.

 


Glöm inte

www.kulturochpolitik.se

och min fotoblogg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0