Ceasars hustru får ej misstänkas.....

Ceasars hustru får ej misstänkas, är ett berömt uttryck. Man skulle lika gärna säga att utrikesministern inte får ens misstänkas och bara misstanken om att en utrikesminister kan tänkas personligen tjäna på sitt utrikes fögderi är så problematiskt att det enbart är skäl för den misstänkte ministern att packa sin väska och gå för att inte skada landets intressen. Har sedan inte minister förstånd att själv förstå detta så bör hans chef, statsminister, ge honom sparken. I landets och landets regerings intresse.


 

Men gäller detta Carl Bildt denna klassarrogansens bålde riddare han likt svanen och vattnet det fäster inte och Bildt blir inte ens blöt av det allt ymnigare kritikregnet. I vart fall inte ännu.


 

Varför är det så viktigt att inte Ceasars hustru skall kunna misstänkas. Jo, om andra nationer kan misstänka att Carl Bildt har fått sina optioner för att gynna givaren på lämpligt sätt så kan det skada svensk utrikespolitik. Det är väl också självklart att optionerna är kopplade till en motsvarande för givaren, dvs., Vostok Nafta, gynnande arbete eller insats. Bildt satt ju i styrelsen och Vostok Nafta bedrev väl inte välgörande verksamhet?!


 

Egentligen finns det två skyldiga i den här obehagliga härvan. Carl Bildt som kan likt Ceasars hustru misstänkas och Fredrik Reinfeldt som tog in honom i regeringen som utrikesminister.  Carl Bildt förmår uppenbarligen inte att klara att hålla rågången mellan sina privata affärer och sitt åliggande till Vostok Nafta och uppdraget som utrikesminister. Inget av uppdragen är behäftat med en ”negativ” eller ”misstänkt” klang men tillsammans utgör de eld och vatten.


 

Fredrik Reinfeldt borde ha förstått detta och inte utnämnt Bildt till utrikesminister. Fredrik Reinfeldt har än en gång visat sitt bristande omdöme vid sina utnämningar av ministrar. Men tyvärr lät han den moderata klassarrogansen avgöra inte det sunda försnuftet. Resultat, ännu en belastande skandal kring Reinfeldts högerministär.


 

Kritiken växer nu och det är ingen överraskning om Bildt lämnar regeringen inom de närmaste dagrarna. Centern verkar ta bort sitt stöd, Peter Eriksson (mp) anmäler, (s) höjer rösten och åklagare funderar på eventuellt åtal för mutbrott och bestickning. Skimret omkring skandalregeringen Reinfeldt ökar dock hur det än går.


 
Glöm inte att besöka:
www.kulturochpolitik.se
http://ingemarsblogg.webblogg.se/fotoblogg


Kommentarer
Postat av: Caridon

så ditt resonemang är att man måste avgå så fort ngt misstänks.
Det skulle innebära att vilken person som helst skulle kunna lägga in "veto"mot en minister genom att sprida lite rykten.

Tror knappast på det. Tror snarare att utlandet sitter och skrattar åt de dumma svenskarna.

/C

2007-01-08 @ 23:35:48
Postat av: Ingemar E L Göransson

Inget lands utrikesminister får ens misstänkas för oegentligheter eller dubbla lojaliteter. Att det skall vara så svårt för borgerliga sympatisörer att se den egna regeringens och dess ledamöters brister och i vissa fall direkta olämpligheter. I Bildts fall kan han misstänkas för dubbla lojaliteter när han har mottaget 4.8 miljoner från ett företag som har direkta intressen som faller samman med beslut där han som utrikesminister skal ta beslut.
Frågan om Bildts oväld kommer naturligtvis att ställas och det riskerar att skada Sveriegs utrikespolitiska intressen.

2007-01-09 @ 07:31:57
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0