Varför så få protester mot Irak-kriget?

Varför så få protester mot Irak-kriget?


Varför så förtvivlat tyst i Sverige om USA:s angreppskrig i Irak. När Vietnemakriget p¨ågått var det stora offentliga protseter. Nu är det tyst medan slakten pågår. Hittills har ca 3.000 amerikanska soldater och upp mot 60.000 civila (se www.iracbodycount.org). Har vi blivit så liknöjda att vi inte bryr oss längre?


De senaste dagarna har det varit massiva demonstrationer mot Irakkriget i Los Angeles och Washington. Här fanns veteraner från kriget, vanliga demonstranter och kända skådisar som Sean Penn,  Jane Fonda rockstjärnor och pastor Jesse Jackson. (se www.unitedforpeace.org  och www.latimes.com (videos från både LA och Washington))


 

Ron Kovic, en veteran från Vietnam sa till LATimes att han såg samma sak som då att soldaterna  som då hade litat och trott på landets ledare nu kände sig lika lurade som då.

Uppenbart är att kritiken mot USA:s i växande i USA och är troligen den viktigaste enskilda hotet mot Bush kritik för att travestera vad Nixon sa om den växande anti-krigsopinionen på hemmaplan under Vietnamkrigets dagar.


 

Vad som förvånar mig är frånvaron av demonstrationer i Europa mot USA:s krig i Irak. Detta trots att kriget snart pågått i fyra år vilket är längre än krigsinsaten både världskrigen. Kriget är ju närmast en privat angeläget för Bush och i intresse av de amerikanska oljebolagen som så gärna vill komma åt Iraks oljekällor. Krigets offer är oerhörda och kostnaden för USA hotar världsekonomin, men ingen eller få protesterar i Europa.


 

När kriget bröt ut så samlades tusentals i demonstrationer runt om i Sverige,. Idag är det skrämmande tyst trots kriget har tagit oerhört många offer. I USA växer opinionen med varje ung man som kommer hem i en liksäck och president Bush möter en allt mer upprörd opinion hemmavis. Att han har förlorat både senat och kongress är ett tecken på att han är utan makt egentligen. Givetvis kan han göra som han gör nu, strunta i de folkvalda församlingarna och fortsätta kriget som om det vore en personlig entreprenad.


 

Resultatet blir naturligtvis att nästa regering och nästa president kommer att få reda ut eländet. Men det kan endast finnas en lösning på Irakkriget – USA måste lämna Irak och ett FN-mandat får i uppdrag att lösa den eskalerande våldsspiralen. Men vågar ta det initiativet. Men alternativet är än mer skrämmande ett fortsatt krig i Irak med ökade offer och ett nytt krig mot Iran.


 

Ron Kovic i Los Angeles hade helt rätt när han påpekade att Irak påminner allt mer Vietnam. Inte heller det här kriget kan USA vinna – det är endast apokalypsens ryttare som kan vinna något på vansinnet.



Till sist……


  

……………Kände du dig rik när löningen kom och Reinfeldts utlovade 1000-lapp skulle komma. Om du har en lön under 30.000 så känn dig blåst och lurad av Sveriges mest ohederliga regering någonsin!



 

……………Lyssnar just nu på Muddy Waters "Hoochie Coochie Mannish Boy – On The Road 1971-73" (Music Avenue) som innehåller live-inspelningar från de ”förlorade åren” mellan 1970-1976 då Waters började samarbeta med Johnny Winter. Hur som helst alldeles utmärkt platta som är värd att skaffa för den som gillar Chicago-blues.


 


……………Vet du att du kan köpa Elvis vin "Blue Suede Chardonnay" på Systembolaget. Ett trevligt och gott Chardonnay som gjordes speciellt för Presleys och serverades på Graceland. Helt okay för ca en 50-lapp.



FOTO Ingemar E L Göransson

LO-huset, Norra Bantorget Stockholm, april 2003



Se även
www.kulturochpolitik.se
http://ingemarsblogg.webblogg.se/fotoblogg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0