Europa, läsfrämjande och tillbaka i selen

image345

Så då var man tillbaka hemma i Sverige igen. Efter 740 mil på europeiska vägar så kändes det faktiskt ganska skönt att rulla ut på Öresundsbron i torsdagskväll och sikta Malmös nya siluett med Rotating Torso till vänster, Köpenhamn bakom sig och Öresunds vatten runt om sig.

Den som har rest är att ha något att berätta sa en vis man en gång. Och så sant, när man har bilat genom i stort sett hela Västeuropa så finns tusentals saker att berätta. Hur Normandies minnesmärken från de allierades invasion präglar hela kusten med stora krigskyrkogårdar där en hel generations unga män ligger begravda som ett resultat av extremism och hat. Eller hur i dag nästan pastorala stränder för femtio år sedan vad platsen för fruktansvärda blodbad då de första allierade satte in sitt samlade anfall den 5-6 juni i skydd av atlantens totala mörker.

Eller om den mirakulösa Bayeux tapeten som berättar om slaget vid Hastings 1066 som förvandlade William Erövraren till kung över England och Europas mäktigaste man.  Men alla andra historier eller berättelserna om maten, vinet och Calvadosen. Jag skulle kunna berätta om all den konst som finns utmed de spanska vägarna, jättelika statyer av modernistiskt snitt eller om Barcelonas häxbrygd av gammalt och nytt av smaklöshet och makalösa gator och gränder. Om soldränkta avenyer och de små smala gränderna i den gamla staden Barcelona. (För den som vill se läsa och se mer följ länken här.)

Skulle även kunna berätta om evinnerliga vägtullar i Spanien och Frankrike men också om de smidiga autobahn som tar en från plats till plats nästan utan problem (undvik Köln bara).

Det innebär att det är dags att börja blogga på nytt. Det har faktiskt varit skönt att ta semester även från detta nöje under några veckor. Jag ser också att diskussionen om En Bok för Alla har gått vidare i Sverige. I en artikel av författaren Göran Palm i Aftonbladet den 19 juli var hans kritik förödande för regeringen. Likaså är Pelle Anderssons artikel på samma tidnings kultursida den 20 juli som visar att de 10 miljoner som har gått till läsfrämjande planeras av kulturministern att slängas i förlagskapitalets skattkistor för att stödja förlagens översättningskostnader.

En fördelningspolitik som inte kan sägas vara annat än en genuin högerpolitik. Ta från de fattiga och ge till de rika är parollen uppenbarligen på kulturdepartementet. Det lär finnas att skriva om under hösten det är inget att tveka om.

Den som rest har en historia att berätta som sagt men det kommer att finnas mer angelägna historier att både berätta, avslöja och publicera under det kommande året. Jag ska göra vad jag kan ? det lovar jag.


Till sist......

image344

Dags att återknyta kontakten med Specials den engelska ska-gruppen som hade stora framgångar under 1980-talets början. Deras singelsamling Stereo-Typical är inte bara heltäckande utan helt enkelt lysande, den har också spelats nonstop under semesterresan. "Ghost Town" är fortfarande minst lika aktuell som då.

Äntligen har jag börjat läsa Stieg Larssons Millenium-trilogi. Mästerligt och vilket språk ? synd att hans liv blev så kort bara.

Hittade Doug Sahms platta Gypsy Tea Room äntligen. En perfekt partyplatta som är så jäkla svår att hitta.


FOTO Christoffer Göransson

www.kulturochpolitik.se  

Kommentarer
Postat av: Kerstin

Välkommen hem, och kul att konstatera att du verkar redo för strid igen :-).

2007-07-25 @ 23:41:16
URL: http://!http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Ingemar E L Göransson

Tack för välkomnandet Kerstin! Nu kör vi så det ryker igen och det behövs mot den här regeringen!

2007-07-26 @ 08:43:01
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0