Har vissa arbetsgivare inget samvete?

Hur står det till i huvudet hos en del arbetsgivare? Är det helt okay att utnyttja och blåsa sina anställda? Hur tänker man när man lurar, ljuger och blåser personalen med ett enda syfte vad jg förstår att tjäna lite mer pengar än om man hade varit just.

Varför jag frågar beror på att jag i mitt jobb på LO har bl.a. som uppdrag att svara ungdomar på deras frågor på Lunarstorm. Och det är inte som ställer sina frågor. Det är allt mellan 50-200 frågor per dag på Lunar och till detta kommer alla telefonsamtal och mail till 020. Och det är uppenbart att arbetsgivarna i vissa fall har satt i system att blåsa, lura och utnyttja ungdomar som sommarjobbar eller har sitt första jobb. (Se Aftonbladet här.)

Här är några exempel på vad s.k. "seriösa" arbetsgivare tar sig för. Påstår att anställningsbevis inte behövs. Andra påstår att man måste provjobba gratis allt från några dagar till 14 dagar. Ungdomar har inte rätt på semesterersättning påstår andra stjärnor på arbetsgivarhimlen. Att ställa sexuella "krav " på tjejer är inget främmande för vissa arbetsgivare att tjejen ska få eller behålla jobbet. Att inte betala ut överenskommen lön, övertidsersättning eller andra tillägg som OB är heller inget ovanligt. Det är inte heller ovanligt med löner som ligger på en bråkdel av vad kollektivavtalen ska ge.

Likaså att ge höga fan i arbetstidslagen som när en ung grabb hade jobbat nästan 200 timmar under en period av 19 dagar helt utan ledighet är ett annat exempel på det konsekventa utnyttja som vissa arbetsgivare ägnar sig åt. Inte heller att sätta ungdomar på sådana jobb som de inte får utföra enligt arbetsmiljölagen

Jag vet naturligtvis efter många år som fackligt aktiv att de flesta arbetsgivare sköter sig men det är på tok för många som bär sig åt som skurkar och banditer. Som är oärliga och blåser okunniga ungdomar på deras löner, rättigheter och bär sig allmänt åt som en samling skitstövlar. Tyvärr verkar den senare kategorin arbetsgivare bli fler, i vart fall är det mitt intryck.

LO har under många år haft sin hjälptelefon 020-56 00 56 och sedan drygt ett år varit på Lunarstorm och i år slås alla rekord vad det gäller både telefonsamtal och inte minst e-post på Lunarstorm.

Det är inte utan man skäms när man ser hur det går till ute på arbetsplatserna. Facket behövs det är inget snack om saken.

www.kulturochpolitik.se


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Tja, arbetsgivare har väl förstått att det är OK att bete sig hur som helst idag. De har ju fått goda förebilder i våra nya ministrar, som klart visat att lagar inte är till för att följas och att anställda inte är värda anständiga löner samt att avtal är något man inte ska ge sig in på.

2007-07-31 @ 23:39:30
URL: http://!http://www.alba.nu/motvallsbloggen/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0