Arbetslöshet, tragiska olyckor och lästips

Arbetslösheten i Sverige är den lägsta på 10 år läser jag i morgontidningen denna vidunderligt vackra sommarmorgon. Så bra, tänker jag då. Så bra att än fler får jobb och vilken framgång för den socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiken som lyckades knäcka massarbetslösheten. Just det, den socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiken, för det är väl ingen som inbillar sig att 6 månaders högerstyre så snabbt ger några verkliga spår. Det enda vi ser resultat på är ökad risk för högre inflation och räntor på grund av en oförsiktig ideologiskt betingad påspädning av en urstark konjunktur. Sänkta skatter på miljarder till de som redan har goda inkomster, 13 %-iga lönelyft för direktörer, sanslösa utdelningar till aktieägarna, skrotad fastighetsskatt osv. En allmän påspädning som kommer att blåsa under inflationsbrasan och skicka räntorna i höjden.

Det var med sorg att läsa om Kenny Jonssons död här i Linköping. Speedwayföraren som kraschade för några dagar sedan avled i går på grund av sina svåra skador. Motorsport kan vara riskabelt men säkerhetstänkandet inom speedway har tyvärr inte varit speciellt långt gånget. Banorna i Sverige kunde vara väsentligt säkrare vilket fler nu påpekar efter två tragiska och onödiga olyckor här i Östergötland under den senaste tiden. Speedway kan lära mycket av Formel 1 där olycksstatistiken trots de väsentligt högre farterna ser mycket bättre ut.

Sommar och sol hör samman med läsning tycker jag. Att läsa bra böcker som man inte hunnit med under vintern på grund av tidsbrist och mycket jobb, resor och allt annat får en ny tid med det underbara ljuset som hjälp. Här är några böcker som varmt kan rekommenderas till hängmattan, altan eller stranden de kommande få sommarmånaderna.

Jack London Järnhälen (Arbetarkultur 1954)

En fantastisk skildring av samhällsutvecklingen och klassamhället. London skildrar hur i ett socialistiskt färgat USA en manuskript som skriver ett fascistiskt färgat USA växer fram och bryts ner. Boken skrevs 1907 men är högaktuell även idag som en beskrivning av ett Bush-administrerat USA.

 

August Strindberg Röda Rummet (Folket i Bild 1959); Götiska Rummen (Oktoberförlaget 1977); Svarta fanor (Nordstedt 2005)

Tre av Strindbergs mest antingen älskade eller avskydda romaner och de kanske mest politiska. De är en förutom sataniskt roliga, effektiv drift med den tidens frasradikaler som pratade om revolution, samhällsförändring men i grunden vände tillbaka till det borgerliga livet efter en utflykt i radikalismens sommarhage.

 

Bunny Ragnerstam Orons år (Gidlunds 1990)

En dokumentär om hur svenska metallarbetare på 1870-talet luras att bli strejkbrytare i England. Men också om hur de lärde sig klassolidaritet och fick med sig ovärderliga lärdomar om hur att bygga fackföreningar och driva den fackliga kampen för människovärdet. En bortglömd bok av den svenske författare som bäst och mest initierat skildrat svensk arbetarrörelse uppkomst före August Palm.

 

Ed McBain romanerna om 87 distriktet (olika förlag)

En föregångare av den skola inom kriminalromen som skildrar polisens arbete realistiskt och med social ambitioner. Flertalet av de romaner McBain skrev är mycket läsvärda. Nästan alla finns översatta till svenska men tyvärr tappade de svenska förlagen intresset de åren för serien. Utan 87-serien skulle inte Maj Sjöwall och Per Wahlöö ha skriver om Martin Beck och Tv-serier som Uppdrag Mord och Spanarna på Hill Street skulle aldrig ha kommit till.

 

Dashiell Hammett Röd skörd (Pan/Nordstedt 1968)

Bortglömd idag tyvärr den radikale och lysande stilist som förnyade deckarromanen på 1930-talet. Den här skildringen av korruption, gangstervälde och är en milstolpe i sin genre.

 

Raymond Chandler Den stora sömnen (Bonniers 1947)

Ytterligare en klassiker. Den här romanen som introducerade måttstocken för alla privatdeckare, Philip Marlowe, var mest en skildring av Chandlers främsta hatobjekt den amerikanska förljugenheten och dubbelmoralen. Politisk korruption har också en stor del i Chandlers sju romaner om Philip Marlowe. Högst läsvärde för sitt lysande språk och cyniska humor.

 

Eric Wärenstam Fascismen och nazismen i Sverige 1920-1940 (Almqvist & Wicksell 1970)

Behövs för att förstå varför det är riktigt att beteckna Sverigedemokraterna som ett ?vänster?-fascistiskt parti. Deras praktik och teori, program och retorik är hämtad ifrån dessa föregåenagre i 1920-30-talets nazimiljö. Wärenstams snart 40-åriga avhandling, mycket populärt skriven, är viktig att läsa för att förstå och kunna motverka av SD blir en politisk kraft med nationellt genomslag.

 

H.B Palmaer beska droppar (Aldus 1972)

Denne Östgöra Correspondentens grundare år 1838 är svensk journalistiskts störste satiriker någonsin. Hans sataniskt roliga och träffande små skriverier retade överheten till vansinne och ödelagde Palmaers liv. Läs, njut och var tacksam att han har funnits.


Greil Marcus Like A Rolling Stone - Bob Dylan At The Crossroads (FF 2005)

En helt lysande essä om Bob Dylans mästerverk med samma titel. Inte bara det en fantastisk essä som sätter in den i sitt samhälliga, politiska och totala perspektiv där Like a Rolling Stone blir en spegel av USA 1965 där rasmotsättningar, en allt aktivare medborgarrättsrörelse, ett eskalerande Vietnamkrig och i ett i största allmänhet snabbt förändrat och polariserat USA. Läs, njut Marcus är helt USA:s bästa kulturskribent. En utmärkt engelska lektion på köpet.

 

Barbara Ehrenreich Barskrapad (Leopard 2001)

En skakande skildring á la Wallraff av hur det är att leva som lågavlönad arbetare i USA. Boken är en uppgörelse med det s.k. amerikanska sysselsättningsundret och en skarp vidräkning med den nyliberala högerns idealisering av USA:s arbetsmarknad. Den kan även ses som en sanningsenlig presentation av den svenska högerns våta dröm om ett låglöneproletariat där det är omöjligt att leva på sin lön.

 

www.kulturochpolitik.se


Kommentarer
Postat av: Jonas

Lägsta på 16 år, om jag får be. Och nio månaders maktinnehav.
Sämre verkar det ju åtminstone inte direkt blivit.
Arbetslöshetsutvecklingen var direkt dålig under många år av socialdemokratiskt styre. Givetvis är det en ren slump att läget nu förbättrats drastiskt. Det ser vilken indoktrinerad socialdemokrat som helst!

2007-06-11 @ 23:55:33
Postat av: Ingemar E L Göransson

Nej du Jonas!
Alla utom de med mest mörkblå solglasögon vet atta det är resultatet av den socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiken som nu ger resultat. Vad regeringen Reinfeldt gör är att marginellt öka arbetsutbudet genom hushållsnära tjänster för den välbeställda medelklassen. Konjunkturen har inget med högerns politik att göra. Det enda som påverkar på lite längre sikt är neddragningen av arbetsmarknadsutbildningen som kommer att ge arbetskraftsbrist inom vissa yrken eftersom det inte finns människor med utbildning.
Det är utmärkt om det blir lättare att anställd en åtgärd som (s)-regeringen borde ha geneomfört.

2007-06-13 @ 16:27:25
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Jonas

Avdraget för hushållsnära tjänster har inte kommit än. Hur du kan förklara den stora sysselsättningsökning som skett under det senaste året med detta förstår jag inte.
Högern har inte skapat konjunkturen, där ger jag dig rätt. Det har i och för sig inte heller sossarna, utan globala skeenden. Vad som nu skett är dock att vi fått en regering som klarar av att ta tillvara på konjunkturen på ett vettigt sätt.
Alliansen har lyckats betydligt bättre med att forsla in människor - oavsett utbildningsnivå - i jobb. Det handlar inte om att något mystiskt socialdemokratiskt förberedelsearbete nu fått effekt, utan att den nya politiken är bättre på att skapa jobb.

2007-06-13 @ 18:14:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0