Bluffmakare Littorin

image340

Regering Reinfeldt har fått en ny skandal på halsen. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin visar sig ha med på sitt CV på regeringens hemsida en utbildning från en utbildningsnasare som säljer akademiska titlar på rot från Cayman-öarna. Det har en bloggare avslöjat. Tidigare var det s.k. Fairfax University placerat i Louisiana i USA:s sydstater men valde att dra till skatteparadiset efter ingripande från de federala myndigheterna. Littorin genomgick en påstådd distansutbildning som gav en flashig MBA. Denna i värsta fall blufftitel har han sedan åberopat som en merit. En merit som idag kostar 35.000 för att få diplomet per post från skatteparadiset Cayman.

 

Reinfeldt är nöjd precis som han var med sina tidigare sparkade ministrar Borelius och Stegö Chilo. Han var i vart fall nöjd tills skandalerna och misstroendet flåsade honom alltför stark i nacken så att det inte gick att undvika att be syndarna packa sitt och gå.

 

Frågan om arbetsmarknadsminister Littorins bluffexamen handlar inte så mycket om värdet av den påstådda examen i sig utan det faktum att Littorin oärligt har kryddat sitt CV med den. Likt så många andra inom borgerligheten har den gode Sven Otto en viss förkärlek till fina titlar. Han vet att det imponerar på vissa delar av omvärlden. Och hur ska det vara möjligt att ha tilltro och förtroende för en minister som far fram med osanna uppgifter om sin utbildning. För det osant att kalla en MBA från ett icke-godkänt och ökänt s.k. universitet för en akademisk examen. Varken amerikanska myndigheter eller Högskoleverket ger inte heller ett rutten vitten för Littorins MBA.

 

Det är t.o.m. så att om Littorin åberopa sin Fairfax-examen i USA skulle flera delstater kunna döma honom till fängelse för bedrägeri. Littorins välkända arrogans är uppenbar än en gång när han trots kritikstormen inte tar bort Fairfax-diplomet från sin CV på regeringens hemsida. Bedrägeri USA blir därmed en merit i Sverige.

 

Vilket förtroende har då i fortsättningen Littorin med sig när han yttrar sig. Alla vet att hans examen är i bästa fall en vit lögn och värsta fall en medveten bluff. Reinfeldts problem är att hans regering inte har råd med fler skandaler men Littorin-affären kan mycket väl bli den härdsmälta som kan skaka om regeringen så till den milda grad att den blir handlingsförlamad och blir en politiskt lame duck under överskådlig tid. Kritiken ökar också nu och nu kommer kraven på hans avgång.

 

Högerns moral i allmänhet och moderaternas i synnerhet bekräftas av Reinfeldts svaga ledarskap. Han har haft uppenbara problem med att tillsätta ministrar, det har varit obetalda skatter, avgifter, dubbla lojaliteter, svarta löner och nu även bluffexamen eller i vart fall högst tveksamma sådana. Han har också hållit sig undan när det stormat kring olika förslag som a-kassan och utförsäljningar av statliga företag utan låtit sina ministrar ta smällen för att förbli ren och otadlig. Reinfeldt framstår allt mer som en kapten som inte har befälet över sitt fartyg utan är mer av en nyttig idiot för andra som styr politiken. Ledarskapet har han uppenbarligen inte förmått att axla på ett sätt som var förväntat.

 

När  Refaat el-Sayed på 1980-talet ertappades med att bluffa om sin utbildning fällde det en hel industri. Det gjorde tusentals människor utfattiga eftersom de hade köpt aktier i Fermenta. Skandalen skakade om hela näringslivet och debatten om näringslivet moral blev omfattande. Man kan med alla dessa moderata tveksamheter, skandaler och liknande undra när samma debatt når in i moderaterna.

 

Moderaterna i allmänhet och regeringen Reinfeldt i synnerhet framstår allt mer som en ohederlig samling och en klubb inom Kriminella Revansch i Samhället (KRiS) eller suktar de efter att bli en prospektklubb till Hells Angels?

 


Till sist

image339

Hultsfredsfestivalen 2007 var en mellanfestival. De stora glädjeämnena var Manic Street Preachers som gjorde ett helt godkänt gig trots uselt väder. Sedan att Nicky Wire är en synnerligen medveten och klartänkt människa gör inte saken sämre. Det var faktiskt ett sant nöje att intevjua honom.

Den stora musikaliska behållningen var dock Roky Erickson. En musikalisk legend som visade att det var värt 30 år att vänta innan han stod där på scenen. Hoppas P3 Live sänder hans konsert.


FOTO Ingemar E L Göransson 


www.kulturochpolitik.se

 

Kommentarer
Postat av: Jonas

Littorin borde avgå. Men jämförelsen med Refaat haltar rejält.
Du drar också på tok för stora växlar på "Reinfeldts svaga ledarskap" och "högerns moral i allmänhet". Sossar har ju haft likartade problem. Detta visar väl om något att alla är lika goda kålsupare. Trist, men sant.
Jag antar nästan att du förstår att du är ute på hal is när du försöker få detta till att vara nåt slags genomgripande borgerligt problem, men du brukar ju svinga vilt i de flesta frågor.

2007-06-20 @ 14:53:15
Postat av: Ingemar E L Göransson

Att Littorin bör avgå det är vi övrens om. Jämföreslen med Refaat haltar inte alls. Han gav sig också lånta fjädrar precis som Littorin har gjort. Reinfeldts ledarskap måste ifrågasättas när man förlorar eller har fått minst fyra minstrar skandaliserade på olika sätt, egentligen fem om vi räknar med bildt oxå.
Sossarn har inte haft liknade problem. De skandaler som varit har inte alls haft samma dignitet med svarta löner, dubbla lojaliteter, skattefusk osv. Det måste resultetar i att Reinfeldts ledarskap och omdöme ifrågasätts faktiskt.

2007-06-20 @ 18:52:38
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Jonas

Den haltar av flera orsaker. Refaat begick ett lagbrott och använde direkt detta för att få en position han annars aldrig fått. Littorin har "bara" gjort bort sig så till den milda grad att han saknar förtroende.
Bildt har inte gjort nåt större fel. Och jo, det finns sosseskandaler av samma dignitet. T o m Bodström hade ju svart barnflicka.

2007-06-20 @ 22:10:31
Postat av: MD

Jonas, hur kommer det sig att Refaats lögn var ett lagbrott och inte Littorins?
Refaat ljög om sin examen, Littorin ljuger om sin examen. Det blir väl inte mindre en lögn för att han köpt ett papper på Internet?

2007-06-20 @ 22:52:41
Postat av: brian


Sven Otto kanske ska ringa ?bluffuniversitetet i Örebro? och be att få en ?bluffdoktorshatt? istället.
?Ett lärosäte där rektorn och fem av åtta styrelseledamöter är, eller har varit, aktiva socialdemokratiska politiker?. Q.E.D.
//

2007-06-20 @ 23:08:30
Postat av: Jonas

Nej, Littorin har inte ljugit om sin examen. Han har däremot en examen som är helt värdelös. Denna har han uppgivit. Det är inte olagligt, men som sagt: karln borde avgå.
Refaat ljög däremot om sin examen. Det är väl heller inte olagligt om du gör det på krogen, men det är olagligt om du gör det i en arbetsansökan.

2007-06-20 @ 23:09:34
Postat av: Jonas

Skillnaden är alltså:
Littorin har en examen som är värd koskit (=korkat som fan).
Refaat hade ingen examen och sa att han hade det (=lögn).

2007-06-20 @ 23:11:30
Postat av: Kerstin

brian:
Du har nog inte förstått att det är skillnad mellan ett hedersdoktorat och en riktig doktorsexamen. Det är ingen som tror att Göran Persson har skrivit en doktorsavhandling för att han fått en hedersdoktorat. Förresten har jag för mig att någon av herrarna Wallenberg, var det Pieter, också ståtar med ett sådant, och använder det som titel dessutom.

2007-06-21 @ 00:38:10
URL: http://!http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Ingemar E L Göransson

Jag gillar borgerligt sinnade skribenters enorma dubbelmoral. En sosse som fastnar med fingrarna i gottpåsen han ska strimlas, hängas och heslt avlivas offentligt. Men när en borgerlig politiker gör samma sak oavsett det är falska examen, svartjobb, dubbla lojaliteter, skattefusk eller vad det nu är. Då saknas den moraliska indignationen utan en fuktig, tårdrypande ursaäktafilt läggs över händelsen.
Min uppfattning är att om man som Metallarna i trollhättan använder medlemmarnas pengar på krogen eller köper dildo för dem ska de jagas fan i våld vilket också gjordes. Men samma måttstock måste i min värld gälla borgerliga minstrar som skyltar med faksla examen, har dubbla lojaliteter och är utrikesminister, ska vara kulturminister och ge fan i att betala den av riksdagen beslutade tv-avgiften eller har bedrivet avancerad skatteplanering eller skattefusk. Ursäkterna gäller inte då heller.
Högerns dubbelmoral stinker ärligt talat. den som missbrukar förtroende har heller inget kvar och måste ta konsekvenserna.

2007-06-21 @ 09:30:49
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Jonas

Alltså, du får skriva hur mycket tomma slagord du vill. Men det vore kul om du hade något konkret att säga med din kommentar också, så man kan bemöta det. Jag vet redan att du hatar borgare.

2007-06-21 @ 10:03:29
Postat av: Ingemar E L Göransson

Ursäkta Jonas. det handlar inte om tomma slagord. När sossar gör bort sig eller begår klandervärda saker så har i vart fall jag varit den förste att fördöma. Likaså när Metall i Trollhättan ertappades med fingrarna i syltburken fick de gå omedelbart och blev ersättningsskyldiga till förbundet dvs. medlemmarna.
Men när Stegö Chilo, Borelius och andra ledande och låt vara kortvariga ministrar står med samma fingar i samma syltburk då har oftast men inte alla borgerliga bloggare och ledarskribenter ett antal ursäkter för det klandervärda.
När socialdemokrater hyr en lägenhet av sitt förbunds bestånd blir det ett ramaskri trots att det inte är varken olagligt eller i strid med förbundets regler. Men när borgerliga politiker registerr sin sommarstuga på i bolag i ett skatteparadis så finns det ursäkter från samma borgerliga kritiker som angrepp sossen veckan före.
Socialdemokratin har aldrig haft en utrikesminister som man har haft minsta misstanke om dubbla lojaliteter eller ett egenintresse som skulle kunna gå före nationella intressen. Ursäkterna från vissa bloggare och borgerliga skribenter har varit många och legio.
Det handlar inte om något vad du kallar larvigt nog hat mot borgare utan ett renlighets krav att det är samma måttstock som bedömer oavsett vilken ställning, titel, förmögenhet eller namn och politisk hemvist. det är ett rimligt krav att det är en standard som vi bedömer handlandet utifrån.
Jag beklagar att så inte är fallet. jag beklagar att du och andra inte kan se problemet med en statsminister som inte leder sin regering utan låter den ledas av vinden. Det är beklagligt för politiken och allra mest för landet.
Det handlar inte om hat utan det handlar om att se verkligheten som den är och det verkar många på den borgerliga kanten har svårt med.Tyvärr!

2007-06-21 @ 13:47:57
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Jonas

Ja, alla är lika goda kålsupare, precis som jag sagt tidigare. Du drar för stora växlar vad gäller helheten för att du är en sosse som hatar borgare, precis som borgare drog för stora växlar på diverse sosseskandaler tidigare.
Du kan för övrigt "beklaga att jag inte ser problemen" (sicken besserwisserattityd...) bäst du vill, men jag tycker inte det är ett problem. Jag är besviken på att Reinfeldt syns så pass litet, men jag har inget emot att han har en relativt lyssnande ledarstil. Någon bulldozer i stil med Göran Persson eller Palme föredrar jag sannerligen inte.
Din avslutning visar återigen att du är oförmögen att skriva något alls utan att låta ditt borgarhat och dina fördomar skina igenom.

2007-06-21 @ 19:06:51
Postat av: Ingemar E L Göransson

Ursäkta men nu får du ge dig - borgarhat. Det är väl snarare att du ser kritik mot borgerliga politiker som hat beroende att du dömer andra efter dig själv och din uppfattning om socialdemokrater.
Jag ser ingen anledning att acceptera att en kritik mot politiken och övertramp stämplas som hat.

2007-06-21 @ 22:42:43
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Jonas

Med borgarhat menar jag att du HELA TIDEN försöker koppla småsaker till en del av en helhet. Du är helt enkelt enögd.

2007-06-21 @ 22:56:53
Postat av: Ingemar E L Göransson

Så skattefusk, att ge fasen i att betala avgifter som riksdagen har beslutat om, ha dubbla lojaliteter och samtidgt vara utrikesminister, att registera sin "sommarstuga" i ett skatteparadis, att betala barnflickor svart, att flagga med falska titlar och att tillsätta ministrar som inte håller måttet mer än några dagar osv som småsaker.
Ja, jag kritiserar en sådan politik och regeringen precis som jag tycker synnerligen illa om när socialdemokrater sviker förtroende de fått.
Enögdhet står snarare för de som hela tiden försöker hitta utsäkter för sådant uppträdande oavsett vem som står för det.
Det borde väl Jonas inte vara så förbaskat svårt att vara överns om eller lider du av sossehat??
Trevlig midsommar!

2007-06-22 @ 10:23:37
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Jonas

Öh. Du missar kanske att jag inte försvarar exempelvis Littorins dumheter, utan vill att han ska avgå.
Din enögdhet består inte i att du inte kritiserar sossar, utan i att du hävdar att allt som sossar gör är enskilda isolerade felaktigheter och misstag, medan du alltid hävdar att saker borgerliga gör fel är något systemetatiskt.
Till exempel:
"Moderaterna i allmänhet och regeringen Reinfeldt i synnerhet framstår allt mer som en ohederlig samling"
Borgarhat och inget annat.
Trevlig midsommar!

2007-06-22 @ 11:10:19
Postat av: Ingemar E L Göransson

Eftersom det just nu är borgerliga politiker som gör bort sig (Gunilla Carlsson kallar de fattiga länderna i tredje världen för hottentottländer är ytterligare ett exempel)Jag lovar dig den dag som socialdemokrater sviker sitt förstroende kommer jag att kritisera dem igen precis som jag tidigare har gjort bland annat på den här bloggen.
Jag är socialdemokrat och har så varit större delen av mitt vuxna liv men det innebär inte att jag blundar för våra egna misstag eller dumheter.
Som sagt, trevlig midsommar jonas!

2007-06-22 @ 13:51:47
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Jonas

Skillnaden är, som sagt, att när du kritiserar socialdemokrater så kritiserar du indivder, men när en borgare gör fel är det fel på helheten.
Ser fram emot att se dig kritisera socialdemokratin och arbetarrörelsen nästa gång någon sosse gör bort sig!

2007-06-22 @ 13:58:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0