Nationaldagen - en psuedohändelse?

image338

Den 6 juni. Svenska nationaldagen. Något att fira eller bara en nationalistisk hype som inte har något verklig grund. Historisk har nationaldagsvännerna hängt upp dagen på att det skulle ha vart denna dag som Gustav Vasa marscherade in i Stockholm 1521. Alltså ganska länge sedan för att vara något att bygga en nationalistisk yra på.

Hur som helst undertecknad hängde liksom de flesta grannar ut den svenska flaggan i morse i det strålande solskenet. Inte av nationalistiska känslor som översvämmade mitt inre utan av främst två skäl. Det är trevligt när flaggan hänger på husknuten. Precis som när barnen fyller år, något annat att fira eller bara för att det är vackert väder. Men det var nog inte den viktigaste anledningen för att sätta upp flaggan idag den 6 juni 2007 och det är nu vi kommer till det andra skälet och det är huvudskälet; att se till att inte de politiska kalhyggena i exempelvis Sverigedemokraterna och andra mer eller mindre fascistiska, främlingsfientliga eller annars obskyra och korkade s.k. nationalistiska grupperingar.

Alltså det handlade för undertecknad att bidra till att den svenska flaggan inte blir en symbol för inskränkta, bigotta och politiskt vedervärdiga typer utan en symbol för det Sverige som jag älskar; demokratins och fridens Sverige där alla räknas med oavsett hudfärg eller etniskt ursprung ? landet där alla människors lika värde är självklart.

Ett annat "firande" var det tyvärr i Stockholm då flera hundra av denna ignoransens politiska mobb valda att visa upp sina fördomar och extrema åsikter samtidigt som stockholmarna firade 6:e juni. Det är skrämmande som en kvinna sa på Aftonbladets webb-TV att det är så pass många unga människor som hyser åsikter som dessa. Men samtidigt ska vi veta att deras möjlighet att slå rot i svensk politik och få något verkligt politiskt inflytande på nationell nivå är försumbart. Deras möjligheter är så ringa för att svenskarna är grundmurat demokratiska i sin uppfattning. Demokratin i Sverige och faktiskt toleransen är så stark beroende på att Sverige är ett land där det knappast finns något hunsad arbetarklass som i exempelvis Frankrike. Klassklyftorna är, än så länge i vart fall, för små för att en sådan politik ska slå rot så att den blir ett verkligt politiskt hot. Alltså, de hunsades revolution som man talar om som grunden för franska Nationella Frontens framgångar har väldigt liten materiell grund i Sverige. Än en gång; Aftonbladets ledare i lördags den 6 juni för ett mycket intressant resonemang kring detta.

Den 6 juni, nationaldagen, är ett politiskt påhitt utan någon folklig grund eller entusiastiskt stöd. Men en helgdag är alltid trevligt framförallt när vädret är så fantastiskt, eller hur!Till sist

Det är med sorg att ta emot nyheten att Povel Ramel har avlidet. Ett stort tack för din fantasi och din underbara musikalitet och inte minst humor under ett långt aktivt liv.

FOTO Ingemar E L Göransson


www.kulturochpolitik.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0