Utsikt från min hängmatta

image336

Att ligga i hängmattan ger möjligheten och ron till att fundera på både ett och annat. En fundering som kommer till en är en undran om hur många idioter det finns. Alltså, inga idioter i mentalvårdens betydelse (ett ord som inte längre används som betäckning på ett psykiskt sjukt tillstånd) utan människor som bär sig åt som om de vore vad vi slarvigt kallar idioter. Ett praktexempel på detta är ju ett den danske fotbollsspelare som ger sin svenske motspelare en rak vänster i solarplexus när det är en (!!!) minut kvar av matchen på Parken i Köpenhamn. Det andra exemplet är den danske supporter som försöker slå ner domaren ögonblicket efter som den arme och modige domaren har helt rätt dömt straff för det ofotbollsaktiga tilltaget att leka Sonny Liston i en fotbollsmatch.

Som sagt två människor som uppförs sig som idioter, dvs. gör fullständigt idiotiska och obegripliga handlingar. Ett annat exempel på något liknande är den socialdemokratiske partivännen som låter sin penna slinta och halkar över hela tangentbordet när han i en utsirad kommentar till DN-skribenten Zaremba menar att hans lydighet och drängtjänst åt högern och delar av arbetsgivarintressen som vill haverera kollektivavtalsmodellen beror på att sagde skribent har polskt ursprung. I sanning idiotiskt för det är lika dumt och illa genomtänkt som att påstå att de två pugilisterna i Köpenhamn bar sig så illa åt för att de var danskar. Precis som om dumhet hade med nationalitet att göra, i sanning ganska korkat sätt att fundera.
När borgerliga Östgöra Correspondenten för en tid sedan skrev på sin ledarsida att byggnadsarbetarna inte kom till jobbet och att det var illa när ett samhälle betalade så hög lön till obildade byggnadsarbetare medan akademiker hade det så illa ställt så var det också ganska korkat, illa genomtänkt och egentligen ganska idiotiskt. Det var inte bättre tänkt än pugilisterna och (s)-skribentens dumheter.

Människor gör dumheter, de gör korkade saker. Vi gör det lite till mans och ingen är oskyldig. Den som är utan synd kan kasta den första stenen som min konfirmationspräst sa. Idiotiska saker tar vi oss för före ibland tänker vi inte före utan istället får ångra oss efteråt. Det kan faktiskt finnas en anledning att vara att inse denna brist i den mänskliga naturen. Det finns åtskilliga exempel på dumheter och idiotiska tilltag som vi alla har gjort oss skyldiga till. Men när vi gör saker medvetet och kalkylerat idiotiskt så är det värre. När vi medvetet tar oss för dumheter som vi vet bara kan bli dåligt då är vi illa ute.

Att exempelvis medvetet försöka förstöra en fungerande samhällsmodell med fungerande relationer mellan parterna på arbetsmarknaden enbart av ideologiska käpphästar trots att man vet att det bara kan bli sämre är ganska så ogenomtänkt för att inte säga idiotiskt. Likaså att vett och vilja så split mellan olika samhällsgrupper som de som har jobb och de som är för ögonblicket saknar är ganska så korkat sett ur ett längre perspektiv. Det är till och med idiotiskt för det för inget gott med sig. Alliansen lyckades med den här bedriften och vända delar av arbetarklassen men framför allt tjänstemän mot de arbetslösa. Att vädja till egoismen och samla de starkare för att slå mot de som är mer utsatta är inte bara dålig statskonst utan också idiotiskt för det skapar ett samhälle av splittring och motsättningar. Och ett sådant samhälle måste väl vara en idiotisk tanke, eller hur?

Till sist

Lyssnar för ögonblicket igenom Fairport Conventions CD-box Live At The BBC. Fyra fantastiska CD med musik från den legendariska folkrockgruppen från åren 1968-74. Ren magi ibland, helt enkelt suveränt annars. Tänk om Sveriges Radios omfattande arkiv med radioinspelningar från 1960-talet och framåt kunde bli offentliga och utgivna. Vilken skatt det skulle vara!

FOTO Ingemar E L Göransson

www.kulturochpolitik.se


Kommentarer
Postat av: Jättefarlige Gifting

Vem ska betala de överbetalda gruvarbetarnas och byggnadsarbetarnas pensioner?
Det är enkelt att sitta och skrävla när du inte ens är med och betalar kalaset.
Socialism är ondska som måste krossas!

2007-06-05 @ 01:52:27
URL: http://anti-oppositionen.blogspot.com/
Postat av: Ingemar E L Göransson

Ditt inlägg bekräftar i allt väsentligt vad jag skrev i min blogg. vet inte vad ondska har lönesättningen för ex. gruvarbetare och byggnadsarbetare har med det du kallar socialism att göra.

2007-06-05 @ 08:53:51
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0