Vinka till mamma i LO:s webbkamera från Hultsfred

Hultsfred - Sveriges Woodstock - den största rockfestivalen i Sverige. Jag har aldrig varit här förut men i år är det verklighet. Det som skiljer Hultsfredsfestivalen från många andra är dess folkrörelsekoppling; här finns mängder av organisationer och föreningar tillsammans med lull-lull och allmänt tingeltangel. Men det hör festivaler till. En av de organisationer som finns på Hultsfred sedan den startade är LO. Festivalgeneralen J P Bordahl sitter exempelvis i Folkets Hus och Parkers styrelse som representant för festivalarrangörerna i Sverige.

 

Mycket händer på Hultsfred och den nya tekniken finns med överallt precis som samhället i övrigt.

 

Kollar du på youtube, läser du tidningen på webben, ser du tv-program i efterhand eller använder du Internet för att hålla kontakten med dina nära och kära? E-post är för de flesta idag en självklarhet och mer 80 % av alla svenska hushåll använder datorn och Internet.

 

Kan facket använda den nya tekniken för att kommunicera med sina medlemmar eller kan den nya tekniken vara ett sätt att nå nya grupper som vi annars inte kan nå. Ibland är det tillfälligheter som gör att nya idéer föds och testas.

 

Ett sådant exempel är den webbkamera som står och sänder ut på Internet från LO:s monter på Hultsfredsfestivalen. Redan efter mindre än ett dygn har flera hundra festivalbesökare upptäckt att här kan man vinka till mamma eller bara synas för några sekunder på nätet.

 

Idén är inte i sig ny. Det finns massor av webbkameror som står och sänder runt världen men användningssättet att facket använder en webbkamera är ny - ingen annan har gjort det tidigare. LO har i och för sig sänt presskonferenser över webben på en lokal nivå har det inte skett tidigare.

 

Johan Palusa som är en fackligt aktiv 21-åring tillhörande Handelsanställdas Förbund tog med sig sin dator för att kunna kolla sina mail från Hultsfred. Men han råkade också få med sig sin webbkamera och eftersom den var med så kopplade han in den och succén var ett faktum.

 

Som Johan säger är det många ungdomar använder den nya tekniken och en gammal rörelse behöver de nya kanalerna. Facket kan faktiskt bli en föregångare i sitt sätt att kommunicera med omvärlden. Börjar fackföreningsrörelsen verkligen använda sina möjligheter och de tekniska möjligheterna som finns kan tekniken bli en enorm tillgång. Men det kräver initiativ och fantasi.

 

Så nu kanske vi kan förvänta oss direktsända föreläsning, kongresser, medlemsmöten, arbetsplastträffar, 1: maj-demonstrationer eller varför inte webbsända fackmötet så alla kan delta även om de inte råkar ha tid just då.

 

Vil,l du ser ur det ser ut just nu: www.stickam.com/profile/hultsfred

 

Välkommen till min hemsida också! 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0