En löntagarfientlig regering

image223


Facken inom LO med Livsmedelsarbetarförbundet som första man är ute och tecknar egna arbetslöshetsförsäkringar. Inte för att man vill utan för att de måste. Att inte göra det vore att lämna en stor del av sina medlemmar utanför den trygghet som a-kassan är om arbetslöshetsspöket skulle visa sitt fula tryne. Därigenom så har också Livs svarat upp mot det angrepp som regeringen Reinfeldt har gjort mot facket i ett försök att disciplinera löntagarna till lägre lägstalöner och på sikt lägre löneläge för främst LO-förbundens medlemmar. Inom LO pågår en snabbutredning som under våren skall lägga ett förslag som motverkar Littorins försämringar av tryggheten vid arbetslöshet.Regeringen Reinfeldt har visat sig vara precis den högerliberala regering som facken varnade för inför valet i september. Tyvärr fanns det både en och annan som tänkte att de kommer inte att genomföra sin högerpolitik utan det blir som förut. Om vi nu ser på vad som skett sedan dess så är facit allt annat än uppmuntrande:


En sänkning av a-kassan, försämring av a-kassan, en sakta men säker uppslutning mot fackens möjligheter att bevaka avtalen (det är det som debatten om granskningsavgifterna handlar om), försöksballonger om proportionalitet i strejkreglerna, förbud mot sympatiåtgärder, förslag om att alla företag med mindre än 10 anställda skall undantags från arbetsrätten, nedrustning av arbetslivsforskningen, fördyring av det fackliga medlemskapet osv. I den ena frågan efter den andra så har löntagarnas rättigheter och intressen angripits. En del är bara förslag, försöksballonger eller redan förslag och beslut.


Regeringen visar inte heller någon större oro över usla opinionssiffror utan taktiken verkar vara att köra hårt och genomföra det ena impopulära beslutet efter det andra. Detta under de första två åren av mandatperioden för att sedan under de två resterande flirta vilt (och dyrt) med medelklassen och egoismen hos de löntagare som har det hyfsat bra. Om den här taktiken blir lyckosam är skrivet i stjärnorna för även om man brukar säga att väljarnas minne är kort så skall nog inte Reinfeldt & Co. UPA vara helt säkra på det.


Att fackföreningsrörelsen kommer att göra allt för att påminna om det som varit och skett under mandatperioden är självklart men samtidigt har en tydlig sprickbildning blivit tydlig inom alliansen. Den politik som genomförs är till 90 % moderaternas och de tre andra musketörerna får hålla till godo med smulor från det moderata smörgårdsbordet. Än så länge sitter Leijonborg, Olofsson och Hägglund likt snuggande men väluppfostrade hundar och med snålvattnet rinnande kring sina halvöppna käftar medan moderaterna vältrar sig i sitt överflöd på matbordet. Men allt eftersom deras opinionssiffror sjunker mot det magiska fyra procenten blir oron kring bordet allt större. Då kommer byrackorna att t.o.m. bita sin husse i benen. Reinfeldt bör nog komma ihåg att hungriga hundar biter värst.


Den utmaning som fackföreningsrörelsen och löntagarna är utsatta för kommer att besvaras. Facken vann debatten om a-kassan och Reinfeldt har inte sedan dess lyckas återta initiativet. Detta trots att socialdemokratin just nu liknar en föreställning av I väntan på Godot. Men när Godot dvs. Mona Sahlin har intaget scenen kommer den politiska debatten att åter bli levande och en synlig politisk opposition kommer att med opinionssiffrorna i ryggen skall börja mala ner den regering som idag liknar inte den eniga regeringsallians som vann valet utan en samling arroganta solister där dirigenten har fått hybris och inte bryr sig om varken noter eller  publikens upplevelse. Konserten idag liknar mer en kakofoni än ett samspelt kapell.

 


Till sist..................


        (Klicka på bilderna för större storlek)..............................Min kära svärmor hittade en turistsouvenir, ett litet häfte med ett tiotal fotografier, i en låda. Bilderna var från Linköping. De var också från verkligen en förgången tid ? gissningsvis ca 1925 eller liknande. En närmast sakral stämning förmedlades i denna lilla samling fotografier från soliga dagar för ca 80 år sedan. Alla kommer att publiceras på min hemsida. Vet du något om dem så hör gärna av dig.
image222

..............................Ett litet lästips Den lever for se av Per Forslund är en litet novellsamling som är väl värd att stifta bekantskap. En samling bra korta noveller skrivna av byggnadsarbetaren Per Forslund. Du kan beställa den här.

FOTO Ingemar E L Göransson  


Besök även
www.kulturochpolitik.se

  

Kommentarer
Postat av: ellen

Solklar okestersynonym på slutet! Det här kommer inte att hålla speciellt länge. Folket börjar vakna och förhoppningsvis låter de sig inte luras av smörjelsen som kommer att komma inför nästa val. Kan man ju hoppas...

2007-03-08 @ 20:22:43
URL: http://en08.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0