youtube, google och upphovsrätten

Den virtuella videojukeboxen "youtube" såldes till kommersiella intressen för ett tag sedan för fantasisumman av 1 miljard och nu börjar Googles köp av siten synas. En stor del av alla filmsnuttar har börjat försvinna eller tagits bort. Skälet till varför exempelvis Gilbert Becaud  "Et maintenent" och Castaways "Liar Liar" tillsammans med filmsnuttar med Rolling Stones och Kinks är att de var copyrightskyddade. De var, dessa kring 45 år gamla, var tejpade från flimriga TV-program för lika länge sedan. Det var alltså inte nya filmer som inte gått upp på bio eller nyinspelade plattor som det handlar om utan gamla annars inte tillgängliga filmsnuttar.


Den som känner till hur "youtube" fungerar vet att de inte går att ladda ner och sparas utan alla videosekvenser kan endast tittas på. Klåfingrigheten från upphovsrättsfundamentalisterna blir därför orimlig. De här filmminuterna fungerar snarast som reklamfilmer för respektive artist. Han eller hon får inte mer betalt om filmerna inte visas eller de formella upphovsrättsinnehavarna har givetvis inga planer på att visa dem eller ge ut dem på DVD.


Det hela handlar därför enbart om att visa maktspråk och in absurdum hävda upphovsrätten. Väl medveten om att det kan synas vara en märklig synpunkt att kritisera det här när undertecknad hävdar de fackliga rättigheterna och därmed upphovsmännens rätt till ersättning för sina verk. Men när tekniken kommer i konflikt med verkligheten måste verkligheten få råda. Vi kan inte förbjuda tekniken som gör alternativa distributionsvägar av kultur möjlig så kan inte upphovsrättsfundamentalister tillåtas krossa maskinerna så att säga.


När artisterna själva lägga ut sina egna verk på nätet för avlyssning eller t.o.m. för nedladdning så skadar det inte artisten/upphovsrättsinnehavaren men det beskär och på sikt hotar massmediekapitalet om de inte anpassar sig till verkligheten.


"Youtube" har hittills varit en rolig och en otrolig skattkista att gräva i. Här har man kunnat hitta den mest obskyra musikvideon och annat. Det har varit en väl avpassad kompromiss mellan upphovsrättsintressena och Internets nya möjligheter. "Youtube" har gjort det möjligt att visa upp publikt det som annars har varit omöjligt samtidigt som ingen faktiskt har förlorat på det. För ärligt talat vem vill köpa flimriga men charmiga och kulturhistoriskt intressanta videos? Som affärs idé verkar småskurenheten från fundamentalistiska klåfingriga googlemiljonärer  var fel ute, för att uttrycka sig milt!

 

Se även

www.kulturochpolitik.se


Kommentarer
Postat av: RS

Ja det är hur dumt som helst att tvinga bort videosnuttar från YouTube. Det är enbart bra reklam att finnas med där.

2007-03-12 @ 18:34:56
URL: http://kulturbloggen.com/
Postat av: Linus

Jodå! Visst går det att ladda hem videosekvenserna - både från YouTube och Google Video.

Men jag håller med om att de inte är något hot mot försäljning, snarare bra reklam.
Eftersom videofilerna är ganska hårt komprimerade och inte har så hög bild- eller ljudkvalitet konkurrerar de inte med originalprodukten.

2007-03-12 @ 18:52:29
Postat av: magnus stahre

Har man rätt verktyg är det inga problem att ladda ner videofilmer från youtube.

2007-03-12 @ 18:59:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0