1:a Majs själ är arbetarens värdighet

image251

Vad är 1:a majs själ ? varför demonstrerar vi idag. Varför går jag ut i ett blåsigt och mindre gästvänligt vårväder. Jo det handlar om arbetets värdighet. Det handlar om att vara del av ett samhälle och inte bara den som gör arbetet medan andra tar åt sig arbetarklassens arbetes frukter. Det handlar om rättvisa, samhörighet, stolthet och kanske framför allt värdighet.

När man läser nedanstående ledarstick från Östgöta Correspondenten från den 20 april är det inte svårt att inse att värdigheten måste försvaras och arbetarklassens stolthet och arbetarrörelsens stolthet över att ha förvandlat Sverige från Europas fattige kusin för 100 år sedan till vad det är idag.

Det var en smärre chock att läsa Niclas Erikssons av klassförakt och klasshat framskrivna epos till frukostfikat. Fortfarande 2007...... (Klicka på den och läs)
I dag är det första maj - arbetarrörelsens dag. Tusentals arbetare och progressiva människor går ut för att manifestera sin vilja till ett bättre samhälle och för att protestera mot orättvisor. Det kommer att ske till musik precis som vanligt. I år till och med ännu mer till musik då många arrangemang har liksom i min hemstad Linköping utvecklat och breddat 1:a maj till att få kulturen och då främst sången i centrum.

Tro nu inte det kommer att bli Internationalen och Arbetets söner på längden och tvären. Inte enbart utan det kommer att innehålla all upptänklig musik som håller människovärdet högt. I Linköping uppträder Eldkvarn, Sanna Carlstedt som går från klarhet till klarhet med sitt låtskrivande. I Stockholm uppträder Stefan Sundström och i Sundsvall är det hårdrockbandet Mimikry (med Hjalle och Heavy) som tänker rocka röven av högern som rubriken är där.

Som en hjälp kommer här några förslag på lämplig musik att inringa 1:a maj med. Håll till godo:

Pierre Ström & Finn Zetterholm och Spårvägens musikkår Internationalen (YTF)

Det här är den enda version jag vet med alla verserna och den bästa svenska inspelningen alla kategorier.

 

Woody Guthrie This land is your land (The Asch recordings Smithsonians Folkways)

Den amerikanska arbetarrörelsens alternativa nationalsång som Guthrie skrev i ilska över den borgerliga nationalismen i USA.

 

The Kingston Trio Deportee (Time To Think Capitol)

Handlar om de fattiga lantarbetarna och deras öde I det rika USA.

 

Bruce Springsteen My Hometown (Born In The USA Columbia)

The boss hyllar sitt ursprung på det sätt bara han kan.

 

Pete Seeger Guantanamera (Carnegie Hall Concert 1963 Columbia Legacy)

Den här vackra motståndssången från Kuba som blev en symbol för kampen för ett självständigt Kuba i kampen mot USA-bolagens och maffians Kuba. Den är fortfarande en sång som är symbolen för kampen för människovärdet, självständighet och frihet.

 

Bob Dylan Workingman´s  Blues #2 (Modern Times Columbia)

Dylans mästerverk om den vanlige arbetarens situation under den nya kapitalismens regim.

 

Ebba Grön Staten & kapitalet (Live Mistlur)

Blå Tågets mesiga version blir en grym anthem för unga människors kritik av det post-folkhemskapitalismens Sverige. Energi och kraft.

 

Stefan Sundström & Fjodor Nog fan finns det pengar (Med hjärtat till vänster Red Voices/LO)

Hämtad från LO:s 1:a maj Cd 2007. En modern klassiker skrev Östgöta Correspondentens recensent om denna slagkraftiga slagdänga om de allra fattigastes, de hemlösas situation.

 

Sanna Carlstedt Hallelujah - en schlagerpsalm för kapitalismen (Med hjärtat till vänster Red Voices/LO)

Från samma skiva, Sannas vildsinta vitriolfyllda och roliga satir över Sverige idag. De två sistnämnda kan du lyssna på här om du inte lyckas få tag på CD:n då den bara finns just idag och i samband med 1:a maj-firandet.

 

Latin Kings Krossa rasismen

Dogge och hans kompisar gjorde denna fortfarande sorgligt högaktuella kampsången mot fördomar och bigotta idioter som klär sig numera i kostym men är fortfarande samma mentala kalhyggen som tidigare.

 

Elvis Presley In The Ghetto (RCA)

Elvis fantastiska inspelning om ett samhälle som maler ner den fattige till våld och brad död. Elvis finaste stund utan tvivel.


Imperiet Alltid rätt alltid rött (MNW)
Titeln säger allt. Ett av geniet Thåströms finaste minuter.

Charta 77 Amerika (Birdnest)
Kanske den obarmhärtigaste kritiken  av USA:s politik


Trevlig 1:a maj ! Vi ses under fanorna!

 

www.kulturochpolitik.se

  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0