Demokratins dödgrävare

Linda Skugge gav upp och slutade blogga. Det uttalade skälet var den nivå som kommentarerna var gentemot Skugge personligen. Jan Guillou har också berört fenomenet med hatfulla, rasistiska, förnedrande kommentarer från motståndare till den specielle bloggaren. (Se SvD idag.)

Undertecknad var en av LO:s bloggare i samband med valet 2006. Nivån på kommentarerna vi som bloggade var under all kritik. Det var könsord, missaktande utryck, hot och liknande. LO var till sist tvungen att inför moderering men det blev till sist ohållbart så det fanns inget alternativ än att stänga av kommentarsmöjligheten.

När det var LO:s blogg så var det ett gäng nyliberaler från olika borgerliga ungdomsförbund som under olika alias angrepp LO:s bloggare på ett sätt som gjorde att flera helt enkelt la av. Kvar blev vi som har varit med i stormens öga förut och kunde stänga av all skit vi rent ut sagt bemöttes med.

Hela fenomenet med brist för demokratin och det faktum att du kan tycka illa om någons uppfattning så kvarstår i alla fall det är en medmänniska och skall behandlas på det sättet; dvs. med respekt och med en uppenhjärtlig vilja att lyssna till andras argument. Allt annat är uttryck för brist på respekt för demokratin och för omgivningen. Att kalla sina motståndare med könsord, tillmälen, idiotförklara eller t.o.m. hota bloggaren eller hans familj och barn är direkt i konflikt med vanliga anständiga demokratiska regler.

Att Linda Skugge har tystas är en sorg för demokratin; det är ett underkännande av internet som det demokratiska forumet där alla kan framföra sin åsikt men det måste ske med respekt och med normala och självklara regler. Jag beklagar att Linda Skugge har valt att tystna och kan inget annat än uttrycka min avsky för de som har gjort att hon har valt att tystna.

 

Till sist

1961 var singelns gyllene år. Därför blir det 18 spår idag när 1961 års bästa singlar presenteras. Som vanligt är det undertecknats privata val och de länkar som finns i vissa titlar går till youtube. Inte alltid originalversionen men för den som aldrig hört låten kan det vara kul i alla fall.Del Shannon Runaway (Big Top)

Årets mest spelade låt präglad av ödslighet, ångest och inte så lite paranoia. En mästerlig produktion som blev Shannons förbannelse och som kom att leda till hans självmord i början på 1991-talet.

 Dion Runaround Sue (Laurie)

Egentligen om en lokal prostituerad i Bronx där Dion bodde. Mitt i mellan doowop, pop och uptown R&B. Riktigt bra som började hans andra karriär som soloartist efter The Belmonts. Dock redan märkt av sitt heroinmissbruk som skulle fortsätta i årtionden därefter. En sanslös talang som kunde ha blivit hur stor som helst.

 


Roy Orbison Running Scared (Monument)

Tala om paranoia denna Orbisons absolut bästa ballad. Den kryper in under skinnet, vispar runt och kryper ut som en alian där skräcken ges två minuters symfoni.

 


The Miracles Shop Around (Tamla)

Här börjar undret Tamla-Motown att synas på listorna. Geniet Smokey Robinsons råd till sin son att inte falla för första bästa utan kolla in vad som finns på lager är allt annat än politiskt korrekt idag. Må vara unken kvinnosyn men det skulle bli bättre även om låten är en riktig höjdare.

 


Leroy Van Dyke Walk On By (Mercury)

Countrypop som är så älskvärd och så bra att den har fastnat i minnet och gav den inte oävne låtskrivaren och auktionisten en hel karriär. En one-hit wonder som gjorde ett helt gäng bra låtar under en kort karriär.


Mar-Keys Last Night (Satellite)

Stax husband som skulle kompa alla under 1960-talets soul-revolution. Inspelat i den gamla sunkiga biografen i Memphis av Booker T & The MG´s plus blås och blev en instrumental soulhit som många sedan har spelat in.
Ben E King Stand By Me (Atco)

En gospel som Leiber och Stoller skrev om som Kings första solosingel efter Drifters-åren. En klassiker som kommer tillbaka gång efter gång.

 Quotations Imagination (Verve)

Doowop som var ingen hit i USA men var en hyfsad stor hit i Sverige. Underbar doowop där alla schabloner finns med och ett häftigt drive. Radio Nord spelade den här men skivbolaget Verve fanns knappt på pappret här så försäljningen var lindrigt sagt medioker. Det är vanligare att hitta USA-ex än svenskpressade men även de är sällsynta.

 


The Shirelles Will You Love Me Tomorrow (Scepter)

För sin tid en vågad text om tonårssex. Kommer killen att älska mig i morgon efter i natt eller? Jag undrar om någon begrep vad texten handlade om


 

The Marcels Blue Moon (Colpix)

Ytterligare en doowop hit som är en nyinspelning på en gammal standardlåt. Fortfarande riktigt riktigt bra. (Musiken på videon är Marcels inte Platters)
Gilbert Becaud Et maintenent (HMV)

Arketypen för den franska eller den europeiska balladen. Dramatik och utspel som man inte tror är möjlig. Har sedan blivit en standardlåt under namnet What Now My Love. Originalet är dock bäst.
John Leyton Johnny Remember Me (Top Rank)

Engelsk pop var helt under isen fram till Beatles och den brittiska invasionen kom 1964. Med några undantag; den här paranoia-låten (där igen) producerad av det störda geniet Joe Meek är helt i klass med mycket annat. Leyton blev skådis sedan med viss framgång.
Elvis Presley Little Sister/His Latest Flame (RCA)

Det här var inte Elvis bästa år. Men i o m den här dubbelsidiga singel började Elvis göra en hel räcka av mästerliga pop-singlar. Little Sister är riktigt bra halvfunkig Lieber - Stoller produktion som visade att Elvis inte alls var att räkna bort.

 Anita Lindblom Sånt är livet (Fontana)

Låten You Can Have Her var småhit lite överallt men den bästa versionen gjorde av alla Anita Lindblom. En riktigt suggestiv 45 som är det enda som kan mäta sig med det utländska det året.
Link Wray Jack The Ripper (Swan)
Mannen som uppfann power-chordet och fick en gitarr att yla som en vild varg. Wray var indian som hade skadats svårt i Korea-kriget och för att försörja sig började spela rock. Och med vilket resultat - så långt före sin tid som det bara kan bli. Videon är Rumble istället. Dave Brubeck Take Five (CBS)

Den osannolika jazzhiten som blev nästan en landsplåga 1961. Mitt första möte med jazzens värld. En kärlek som stått sig.


  

Solomon Burke Cry To Me (Atlantic)

Pastor Burkes stora genombrott. Grovhuggen, samtidigt smooth som silke, soul från New York. Starka inslag av gospel givetvis.


1962 års hits kommer snart!

www.kulturochpolitik.se

    

Kommentarer
Postat av: Ulf Gustavsson

Herregud vilka drapa! Hot mot demokratin och yttrandefrihet för att Skugges sura uppstötningar får lite mothugg. Tar mig för pannan. Skugge pallar inte för trycket helt enkelt, men ge snytingar har hon inga problem med.

2007-05-09 @ 04:27:09
Postat av: Ingemar E L Göransson

Jag tycker inte heller om vissa saker som Skugge skrev. Men det är ju inte huvudfrågan. Ska tonen på nätet vara sådan att bloggare inte orkar fortsätta som skedde när det gällde LO:s valblogg där hot och trakasserier var varadgsmat och fick just effekten att människor inte orkade föra fram sina åsikter.

SvD regler för kommentater tycker jag är sunda och helt rimliga:
# detaljer som kan kränka anhöriga eller berörda personer
# kommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget
# svordomar eller obscena ord
# nonsensinlägg, eller inlägg som avviker från ämnet
# personliga angrepp eller ärekränkande inlägg

.....eller?

2007-05-09 @ 10:34:01
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Minna

Det är den synbara anonymiteten som spökar - samma fenomomen som när en grupp löper amok, ingen har personligt ansvar för det som sker. Samma sak gäller överhuvudtaget idag, man blinkar förvånat över att lagar faktiskt gäller även en själv. Samma sak gäller givetvis bloggning, kränker man andra kommer man att få stå till svars. Det har även Skugge fått uppleva. Hon har slängt ur sej många passivt aggressiva generaliseringar. Hennes skrönar skulle jag demokratiska, mest var de väl navelskåderier som upplyftes till nån slags betraktelser över tiden vi lever i.

Vi lever i narcissismens tidevarv o den är inte vacker.

Kommer vi att slippa dessa hatinlägg? Bloggning på svenska är relativt nytt, bloggning har förekommit ute i världen bra mycket längre odch där har fenomenet ebbat ut. Hatet är en barnsjukdom som, med hjälp av rollmodeller, ebbar ut så småningom. Glinen växer upp och får andra intressen, kvar är de med verkliga saker att säga. Då är de som diskuterar kvar o de som är ute för att få uppmärksamhet för sin person istf för sin person lägger av i brist på ego-boostning.

2007-05-09 @ 12:30:11
Postat av: Brian

Tja Ingemar,
Vem minns inte er och dig från valbloggen. Hätska utfall, javisst från LO gänget inklusiv dig, nej MEST från dig. 'Hat' inlägg? Javisst, som när du kallade alla meningsmotståndare för 'blind' 'illeterat' m.m. Jag minns även en uppmaning i en kommentar att LO borde tillsätta en moderator på den andra sidan.
Jag förslår att ni öppnar LO's valblogg igen så att alla kan bedömma vem som skrev 'hat' !
Bra sammanfattning kan du bl.a. läsa på:
http://bejcon.webblogg.se/m_102006.html
Jag lämnar nÅgra exempel från dina LO vänner i LO's valblogg: Håll till godo!
----- Från Nicke--------------
Folkets parti? eller Folkpartiet?
Nu har det gått två dagar av Hammarkullekarnevalen. Vi har vårt tält längst upp på en "gata" och sedan kommer i fallande ordning Miljöpartiet, Kommunistiska Partiet(ärrarna), Folkpartiet (enda partiet från högerpakten som är representerat!), Vänsterpartiet, F! och något så absurt som "Sjukvårdspartiet".
Anyway, jag har roat mig med att kolla lite på hur det har sett ut med bemanningen i de olilka politiska tälten.
Vi och Vänsterpartiet är de av de seriösa partierna som har haft störst variation på våra valarbetare, den saken är klar, fast först kommer vi och sen kommer inget. Efter det kommer inget och sedan kommer (v).
Vi har haft valarbetare från tonåren (även om Manuels lille treåring gjort en sjuhelsickes insats:) upp till nästan nittio år. Vi har varit någonstans mellan 50 och 100 personer under dagen och jag vet inte hur många nationaliteter, men säkert runt 20.
Folkpartiets valarbetare har bestått av runt tio medelålders till gamla etniskt svenska män och två - tre kvinnor (varav en snokade runt i vårt tält flera gånger under dagen. Partibyte på gång???) Rent patetiskt blev det när de rullade in en gubbe i rullstol samt en dvärg. Jodå det är sant. Det var som att de ville säga: Kolla här, vi har också några minoriteter!!!
Så vilka är det som är Folkets Parti egentligen
-----------------------
Från Ulla Johansson:
En arbetsmarknad som bygger på kunskap och kompetens slår ut människor.
----------------------
Från Ulla Johanson:
'
" En normalbegåvad arbetsgivare måste väl kunna knåpa ihop ett schema så att de allra flesta får jobba heltid. Annars får väl arbetsgivaren kompetensutveckla sig. "
-----------

2007-05-10 @ 15:43:18
Postat av: Ingemar E L Göransson

Brian är lika välbalanserad och kärleksfull som någonsin. jag kan dock inte se att något av dessa citat hotar varken skribenten eller hans eller hennes familj. inte heller att det sprider rykten om sexuella preferenser eller om att personerna planerade att semestra på nudistläger. detta är några exempel på vad åsiktskamretr till Brian försåg LO:s valblogg med innan tyvärr kommentars möjligheten fick tas bort.
Ironi är inte samma sak som förtal eller smutskastning men det hade Brian svårt med redan då.Jag behöver inte Brians utfall på min egen blogg och kommer heller inte att acceptera att nivåns sänks till vad den var på kommentarssidan på LO:s valblogg.

2007-05-11 @ 22:43:24
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Ingemar E L Göransson

Brians kommentar är just på den nivå som hans var på LO:s valblogg. Inget i dte han citerar liknar till närmelsevis de hot eller den smutskastning som vi såg i kommentaerna. Det var falska uppgifter om skribenters sexuella preferenser, påstående om att de hade varit på semster på nudistläger, det var hot mot dem och deras familjer osv.
Ironi har Brian hela tiden har haft problem med. men att jämföra det med "hat"-inlägg såsom de Skugge blev utsatt för har ingen relevans

2007-05-11 @ 23:36:21
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Jonas

Jag läste valbloggen och kommenterade ibland. Enstaka kommentatorer gick konsekvent över gränsen. Övriga höll sig på en ungefär lika syrlig nivå som blogginläggen. Väldigt löjligt av dig att försöka utmåla dig själv som ett offer och bunta ihop de som uppförde sig med de som inte gjorde det.
Att anonymitet föder en öppenhet som ger hatfulla kommentarer är ett problem, men ta det för vad det är och lär dig skilja på kritik och kritik!

2007-06-11 @ 23:59:27
Postat av: Jonas

För att förtydliga:
Jag försvarar inte korkade kommentarer som går över gränsen.
Men LO-bloggarna blev märkbart irriterade så fort de fick mothugg, oavsett nivå. Därför tycker jag det är direkt felaktigt att påstå att ni stängde på grund av de värsta kommentarerna. Jag tror snarare ni upplevde den massiva kritik ni fick för era åsikter som problemet och inte orkade föra ett demokratiskt samtal. Därför reagerar jag kraftigt mot din verklighetsbeskrivning.

2007-06-12 @ 00:03:14
Postat av: Ingemar E L Göransson

Vad som skedde var att vissa bloggare på högerkanten konsekvent spred rykten om bloggarna på LO-bloggen. Lögner och förtal blev allt vanligare. Vissa exempel var för grova för att överhuvud kunna publiceras därav började LO att godkänna eller inte godkänna för publicering.
problemet var inte att LO inte kunde klara en demokratisk debatt som du påstår. det är rent nonsens, men det var ingen demokratisk debatt det var en veritabel häxjakt på enskilda bloggare så att de orkade inte ta emot all skit de fick från några få ultra-hatisk individer.
Likheterna med var linda Skugge fick ta emot. det har inget med vad man i sak tycker om personens uppfattning utan förmågan att även om man inte gillar åsikterna har respekt för individen som människa. det saknade alltför många som var inne och kommenterade på LO:s valblogg, tyvärr!

2007-06-13 @ 17:15:51
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Jonas

Nu häver du åter ur dig att det var "förtal", "häxjakt" och annat. Jag såg aldrig detta. Vet inte om jag missade det.
Men åter, de flesta kommentarerna var inte av denna karaktär. Så jag förstår fortfarande inte varför du målar upp en bild av att ni blev mobbade, när merparten av kommentarerna var på en snällare nivå än era hätska blogginlägg. (Borgare kallades "mörkrets riddare" och annat.)

2007-06-13 @ 18:06:48
Postat av: Ingemar E L Göransson

Problemet med vissa borgeliga bloggare är att de är så känsliga när det gäller ironi eller bitska kommentater. En del av dessa kan inte skilja på sak och person exempelvis. du såg aldrig det som inte publicerades utan stoppades när genom att det inte blev godkänt för publicering. det var angrepp på individer, förtal, kommentater om människor påstådda sexuella läggning osv. Det var inte LO:s valbloggare som stod för detta utan det var kommentatorna.
Jag har svårt att du kan försvara sådant i så fall har jag misstaget mig på dig Jonas!

2007-06-13 @ 20:34:07
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Jonas

Jag uttalar mig om vad jag sett.
Om det du säger stämmer är givetvis situationen annorlunda än jag trodde och då förstår jag att ni stängde av kommentarsfunktionen.
Jag kan dock inte uttala mig om saker jag inte sett. Det hoppas jag du förstår.

2007-06-13 @ 20:42:24
Postat av: Michael A

Vet inte om du räknar mig till horden av smutskastande nyliberaler - men jag reagerade på den dubbelmoral som innebär att Ulla Johanson på bloggen kunde tala sig varm för fackiga rättigheter och själv som chef kunde bryta mot en rad lagar och avtal på det arbetsrättsliga området och kort sagt bete sig riktigt svinaktigt - ungefär som en nidbild av den onde företagsledaren...

2007-07-03 @ 09:52:50
Postat av: Anonym

Demokratins dödgrävare - det epitetet passar väl för övrigt bra på det fram till nyligen "statsbärande" socialdemokratiska partiet och LO, som kör på utan hänsyn till demokratiska principer och med en alltmer skyddad och världsfrånvänd nomenklatura...

2007-07-03 @ 09:56:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0