Den europeiska identiten har förändrats

Europas självbild håller på att förändras. Den europeiska identiteten ändras och Europa är inte längre lika med Västeuropa. På annat sätt kan man inte tolka innebörden av finalen i schlager-EM. Det forna Östeuropa kom att dominera totalt. Inte bara genom att invånarna i Centraleuropa och Östeuropa röstade på sina och sina grannars deltagare. Det är i sig också ett tecken i skyn efter att i dessa länder under årtionden hållit som förebild det amerikanska och västeuropeiska som sin måttstock. Nu gjorde de tvärtom de röstade på som var deras. Det forna östblockets självförtroende var tydligt i sin liturgi.

Det innebar också att den forna väst och sydeuropeiska dominansen knäcktes på ett övertydligt sätt. Inget av de traditionella schlagerländerna som Italien, Frankrike, Tyskland eller Storbritannien hade inget att säga till om när t.o.m. deras egna invånare röstade på Serbien, Bulgarien och Turkiet. Den gamla bilden av vad som är Europa fick sig en rejäl törn, inget tu tal om det. (Medias beskrivning idag är också ett tecken på oförmågan att begripa; Aftonbladet , SvD, DN)

Europa är något annat idag än för 20 år sedan . Europa är idag inte synonymt med Västeuropa utan idag är Europa synonymt med en europeisk identitet som förflyttat den europeiska identitetens epicentrum från atlantkusten till Centraleuropa. En skillnad som kommer att få en enorm betydelse för Europas politiska och ekonomisk utveckling i framtiden. Med allt fler länder inomför EU:s gränser betyder också att den europeiska identiteten och självbilden kommer att bli en helt annan än den som varit.

Förändringen betyder också att de nordiska länderna kommer allt längre från centrum. Nordens länder förpassas till utkanten av det europeiska sammanhanget . En förändring som blev också tydlig i går kväll där alla nordens länder hamnade utanför de tio ländernas klubb som med automatik finns med nästa år i schlager-EM. Bara det faktum att av de 16 första platserna så var det endast ett land som kan räknas till det gamla Europa (Grekland) fanns med är det tecken på hur tydlig förändringen är.

Det kan synas vara att dra stora växlar på en enskild schlager, pseudo-tävling men den uttrycker också en politisk utveckling, en filosofisk och samhällig förändring där Europas identitet förändras och det som är Europa idag och i framtiden är något helt annat än vad det varit de senaste 100 åren. Europa håller på att bli en enhet på nytt, ett sammanhang politisk, ekonomiskt och samhälligt. Det som skedde i Helsingfors i går är ett tecken på detta.

www.kulturochpolitik.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0