Kappvändare Persson

image284

Göran Persson hade inte svårt att ställa om sig från politiken till näringslivet. Uppenbarligen har han heller inga problem att byta uppfattning vad det gäller privatiseringar och utförsäljningar. JKL det konsultföretag där han har tagit tjänst har också anlitat hans tidigare presschef Anna Helsén som nu försöker övertyga (s)-oppositionen i Kristianstad att ställa sig bakom en utförsäljning av Svenska Vin & Sprit (företaget har sin fabrik här) till det multinationella spritföretaget J & B.

Det moraliskt tveksamma i kappvändandet är uppenbart men man kan undra hur det är möjligt att för sig själv försvara ett sådant närmast kamelontiskt uppförande. Att den ena dagen i riksdagen angripa moderaterna för en politik som just leder till det som Persson själv nu i vart fall indirekt verkar för. Finns det inga moraliska skrupler eller ideologiska kompasser hos Göran Persson och hans närmaste medarbetare.

Redan 1995 skrev undertecknad en krönika i den lokala SEKO-tidningen i Östergötland där jag riktade kritik mot just Persson för hans mer än pragmatiska politik och inställning. En sörmlandsmachiavelli beskrev jag honom som. Måhända inte något föraktfullt men det hade ett drag av sanningshalt. Kommunalpolitikern Persson hade i Katrineholm visat upp en mer pragmatisk politik än en av ideologi styrd uppfattning. Persson hade visat sig vara en politiker där Makten blev ett spel istället för en möjlighet att förverkliga politiska mål. Att vilja var inte Perssons ledstång utan att förvalta och fixa och dona i en pragmatisk värld där resultat var det enda som var viktigt och framför alllt behålla vunnen makt.

Göran Persson är en gåta på många sätt. Han är och var för socialdemokratin en katastrof sett ur ideologi och visionär politik. Persson visar om inte nu och bekräftar att han är en Machiavelli som inte ger så mycket för ideologiska tankar och visioner utan snarare en man som söker makten för maktens skull och inte ser makten som ett medel att förändra en värld som behöver förändras.

Så när Persson tog värvning i den lobbyistiska konsultvärlden var det för att utöva makt. Makt för maktens skull. Då är det möjligt att gå till fienden och byta sida. Kappvändaren Persson trivs säkert med att vara knuten till det moderatanknutna konsultföretaget JKL. För det är makten som triggar honom inte vad den används till. Gåtan Persson blir därför lite sjabbigt en fråga om inte ideal utan personligt förverkligande av en människa som har fångats av maktens malström. Därför blev också Göran Persson socialdemokratins störste fiende och borgarnas största tillgång.

 

Till sist

1962 var kanske det bästa året för popsingeln. 1963 börjar merseybeatperioden medan 1960 och 1961 har mycket av efterdyningarna av rock-epoken. Så 1962 år det enda året för popsingeln och vad den regerar under 1962.

1962 fick jag i födelsedagspresent en skivspelare som kopplades till transistorradion och följande singlar var några av de som spelades under 1962. Gång efter gång?. (Videolänkarna går till youtube som vanlig och bildomslagen kommer ur min egen samling av bildomslag.)



Ray Charles I Can´t Stop Loving You (ABC-Paramount)

Här möts countrymusiken soul, gospel och R&B och på vilket sätt. En mästerlig produktion och en sång insats långt utöver det vanliga. Burr så bra.

 
   

Elvis Presley Can´t Help Falling In Love (RCA)

Elvis Presley Good Luck Charm (RCA)

Elvis Presley She´s Not You (RCA)

Elvis Presley Return To Sender (RCA)

Fyra jättehits hade Elvis detta år. Vilket gjorde 1962 till han stora år efter lumpen. Utmärkta popproduktioner, bra låtmaterial och jättehits. Elvis dominerade faktiskt 1962.


 

Four Seasons Sherry (Vee Jay)

Egentligen Frankie Vallis grupp Four Lovers som bytte namn detta år och slog igenom efter år av slit på doowop-scenen . Äktenskapet mellan doowop, pop och falsettsång gav en miljonsäljare med Sherry som sedan följdes av flera utsökta spår som Big Girls Don´t Cry och Walk Like a man samma år

 



The Tornados Telstar (Decca)

Joe Meeks producentgeni skapade denna monsterhit som hakade på intresset för den första kommunikationssatelliten med samma namn. En i sanning klassisk instrumentalhit.

 



Marcie Blane Bobby´s Girl (Seville)

Ett verkligt one-hot wonder. Miljonsäljare med denna underbara flickpoplåt som sedan kom att bli en hit I Tyskland för Siw Malmqvist syster Lil Malmqvist. Men originalet är utan tvekan den bästa versionen.

 



The Contours Do you Love Me (Gordy)

Tamla-Motown dotterbolag hade en jättehit med denna danslåt som kom att bli inspelad av hur många som helst när merseybeat blev den dominerande kraften i popmusiken.

 



Booker T  & The MG´s Green Onions (Atlantic)

En instrumental inspelad av husbandet på Stax I Memphis. En låt som lektes fram i studion av Steve Cropper, Booker T Jones och inte minst superbassisten Donald Duck Dunn.

 



Chris Montez Let´s Dance (Monogram)

Pop-hiten nummer 1 1962. Chicano-grabben och Richie Valens wannabeen gjorde denna rockiga låt som bara hade trummor och  orgel. En pophit som gav Montez en karriär i musikbranschen där vägen sedan togs mot nattklubbscenen och mer croonerartat material som Call Me.

 



Clyde McPhatter Lover Please (Mercury)

Den forne leadsångaren i The Drifters  fick en ordentlig framgång med den här R&B-rock-låten. Hit i Sverige under Radio Nords sista veckor i juni 1962 och USA blev den en millionsäljare.

 


Gene Vincent Be-Bop-a-Lula 62 (Capitol)

Hit i enbart Sverige denna utsökta nyinspelning av 1956 år hit av den ultimata rockaren från Texas. Alko och biker som tyvärr skulle gå bort 1970 på grund av sin alkoholism. En talang och en attityd som få punkare ens kunde drömma om 1976.

 



Frank Ifield I Remember You (Columbia)

Årets pop-schlager. Jättehit over hela världen för den sympatiske australiensaren som bosatte sig I England där han fortfarande spelar sin countrypop-musik, 45 år senare!

 



Freddy Cannon Palisades Park (Swan)
"Boom Boom" Cannon var inget popsnöre utan en ren rockare. Palisades Park var en nöjespark i New Jersey, numera riven, som blev miljonsäljare i USA och en av de sena Radio Nord-hittarna 1962.



 

Brian Hyland Sealed With A Kiss (ABC-Paramount)

Urtypen för 1962 års poplåt, sommarhiten framför alla. Lite sentimental om tonårsförälskelse och skolan. Naiv, ja, älskvärd ja, värd att lyssna på ja!

 

Jay & The Americans She Cried (United Artists)

Chicano-grupp som gärna sjöng på spanska. Kom från Spanish Harlem i New York och hade en förmåga att i sina pop-låtar spegla livet i den spansktalande delen av New York. (Ursäkta den urkorkade videon!)

 



Jet Harris Besame Mucho (Decca)

En nästan icke-hit men av årets absolute bästa. Nästan magiska 2, 5 minuter där Harris som nyss lämnat Shadows för att försöka sig på en solokarriär. Ingen hade förut hört någon spela sologitarr på en elbas. Nästan suggestivt och borde ha varit en monsterhit.

 



Gene Chandler
Duke Of Earl (Vee Jay)

Soul-R&B hit som var undantag 1962. Den gamla R&B musiken hade fått ge vika poplåtarna och mc Daniels var en av få som lyckades få en rejält genomslag 1962. Utsökt låt annars. Rent majestätisk skulle man kunna säga.

 
Jan Höiland Natt i Moskva (Columbia)

Det var mängder av versioner som gjordes av denna ryska schlager. Den blev en världssuccé men den bästa versionen gjordes faktiskt av en norrman boende i Sverige. Hans version fångar hela den romantiska stämningen som melodin innehåller och texten är i all sin enkelhet kongenial.



 

Sam Cooke Bring It On Home To Me (RCA)

En starkt gospelpåverkat mästerverk. En av Sam Cookes allra bästa inspelningar som gick europa spårlöst förbi precis som det mesta Cooke gjorde. Inspelad mindre än ett år innan han blev mördad av en rasistisk motellägare.

 



The Shadows
Dance On (Columbia)

1962 var på något sätt Shadows sista riktigt stora år där Dance On var den stora framgången. En utmärkt melodisk gitarrinstrumental som bara Shadows kunde göra det.




Connie Francis Vacation (MGM) 

Ytterligare en sommarhit och en av de få rockiga låtar som Connie Francis spelade in.



Little Peggy March I Will Follow Him (RCA)
1962 års mest dramatiska poplåt. den blott 14 åriga Peggy March gjorde storslam med den här höjadren. Det gick så bra att hon spelade in den på bl.a. japanska och tyska. Sedan blev det Tyskland under många år som schlagerdiva.


www.kulturochpolitik.se


FOTO Ingemar E L Göransson  

Kommentarer
Postat av: Kerstin

Bra skriver. Jag har varit så förb. på Persson hela tiden att jag kunnat krevera - kan inte alls se att han har bytt sida och en värre förrädare mot arbetarklassen har aldrig skådats inom socialemokratin, ja, vid sidan av Kjell-Olof Feldt förstås.

2007-05-18 @ 00:06:20
URL: http://!http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Thomas O.

Makalösa skivtips! De gav mig inpiration till en ny liten post.

2007-05-18 @ 19:01:12
URL: http://imponera.blogspot.com
Postat av: Ingemar E L Göransson

Tackar Thomas det är kul när någon får lite inspiration till att lyssna på något man kanske aldrig hört förut. Tack för den missade länken till Little Peggy March. Låten är tidlös.

2007-05-19 @ 00:23:31
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: RonnyBGoode

Hej Göran!
Många år sedan senast nu. Jag brukade ju se dig en del på skivmässor söderöver när jag var med och sålde och du fick även mina skivlistor en period. Kul att vinylintresset verkar finnas kvar. Det gör det här med i allra högsta grad. Med dagens radioutbud så uppskattar jag min skivsamling desto mera...

2008-01-25 @ 19:10:52
URL: http://ronnybgoode.blogspot.com
Postat av: Ingemar E L Göransson

Hej,
Vinylen är utbytt mot cd numera. Men kul att höra av gamla bekanta. Musiken är fortfarande en viktig del av mitt liv i vart fall.

2008-01-27 @ 21:55:33
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Anders

Jag håller nog 1961 lika högt somm '62, vad gäller poplåtar.

Av någon anledning är de flesta av mina Youtubelåtar från '61-'62. Kan det bero på att musiken ännu var just musik...



Titta gärna in och lyssna på: http://www.youtube.com/grandprix63

2008-07-14 @ 20:46:15
URL: http://grandprix63.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0