Moderaterna blir kulturlivets dödgrävare

I dag hade regeringen presskonferens om den nya public service utredningen som kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth beställt. Utredare blir Rose-Marie Frebran, en pålitlig journalist med kristdemokratiskt partistämpel. Nu var föreställningen en ganska tam historia men några saker kom fram och som borde oroa både en och annan.

I direktiven för utredningen berörs ett antal viktiga frågor för public service. Vad är public service och vad ska SvT, SR och Ur sända. Under presskonferensen undslapps Adelsohn Liljeroth att varje program ska uppfylla kraven på public service vilket är en stor skillnad mot dagens skrivning i avtalet där det skrivs att programutbudet sa fylla kraven.

Likaså svävade kulturministern på målet om den framtida finansieringen där licenssystemet nu verkar vara ifrågasatt. Det innebär att styrkan i licensfinansiering oberoendet av statsmaktens styrning över statsbudgeten förstärks och public service blir beroende av en ren skattefinansiering. Det blir lätt för en regering att strypa SR, SvT och UR genom att bevilja mindre pengar. Alltså moderaternas politik att pressa tillbaka public service till förmån för de kommersiella intressena.

Moderaterna håller på att omforma den svenska kulturpolitiken. Det sker delvis i det tysta genom strypandet av pengar till vuxenutbildning och folkbildning; genom enmansutredare om public service som har 12 månader på sig och genom den kommande rekordsnabba 18-månadersutredning om framtidens kulturpolitik som fortfarande väntar på sina direktiv. En sak är dock klart att Kulturrådet stryps enligt ett pressmeddelande förra veckan där ledningen för Kulturrådet i praktiken får sparken och rådet blir en s.k. enrådsmyndighet där generaldirektören Rennerstedt skall själv fördela 2.1 miljarder kronor till kulturlivet.

Moderaterna gillar inte public service, moderaterna gillar inte ett fritt kulturliv och moderatrena vill bryta med tidigare tagna kulturpolitiska beslut där tillgänglighet, främjande och mångfald var ledorden. Moderatrena vill se ett kulturliv helt beroende av antingen kommersiella intressen eller institutioner som Dramaten och Operan.

Protestera innan det är för sent!

www.kulturochpolitik.se


Kommentarer
Postat av: Kerstin


Att de tänkte bryta avtalet med Public Service sade de ingenting om om före valet, ännu ett lurendrejeri alltså men tacka 17 för att det regeringsgäng som förklarade att de är såå fascinerade av "Sagan om Ringen" (kampen mellan det goda och det onda) och en statsminister som beundrar Terminator och Schwartzenegger, inte vill ha någon kultur. De är nämligen totalt akulturella och oförmögna att förstå något som är mer djupsinnigt än Kalle Anka.
Men, den verkliga orsaken till att de vill inrätta en STATSRADIO och en STATSTELEVISION är förstås att de inte vill ha någon kritisk granskning av sin verksamhet i Public Service. De vet vad propaganda kan åstadkomma!

2007-06-01 @ 01:45:55
URL: http://!http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Kerstin

Kulturlivets dödgrävare?? De är hela Sveriges dödgrävare.

2007-06-02 @ 22:37:30
URL: http://!http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Pingu

Alla pengar som SVT får kommer från statsbudgeten. Det finns inget samband mellan inbetalningarna i TV-licens och vilken budget SVT och SR har. Och vem var Sveriges Televisions styrelseordförande om inte den socialdemokratiske vice statsministern Lars Engqvist?

2007-06-23 @ 02:38:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0