Sverigedemokraterna förvaltar fascismens arv

image307

Sveriges mesta "nationella" parti, Sverigedemokraterna, har hållit kongress. De har tagit ett invandrarfientligt principprogram som i mångt och mycket liknar andra högerextrema partier och grupperingar. I det nytagna partiprogrammet står att läsa följande svulstiga och  bombastiska skrivningar:

"Den viktigaste faktorn i ett tryggt, harmoniskt och solidariskt samhälle är den gemensamma identiteten, vilken i sin tur förutsätter en hög grad av etnisk och kulturell likhet bland befolkningen. Av det följer att den nationalistiska principen - principen om en stat, en nation - är grundläggande för sverigedemokraternas politik."

Likheten med andra nationalistiska och fascistiska grupperingar är slående. En stat, en nation och ett folk var det en annan tokig person som uttrycktes för 70 år sedan. En politik som ledde till förintelsen och till en världsbrand. Resonemanget om nationen som centrum för politik är inte nytt utan präglar alla reaktionärers och bakåtsträvares världsbild. Öppenhet och positiv syn på sin omvärld är något som däremot har präglat arbetarrörelsens världsuppfattning.

Så när SD ondgör sig över internationaliseringen med orden "Sammanfattningsvis kan sägas att de allvarligaste hoten mot den nationalistiska principen är invandring, överstatlighet och imperialism." Sd gör precis på samma sätt som vänterfascistiska grupperingar vänder sig mot invandring, motsätter sig länders samarbete i organiserad form och blandar in ett föregivet vänsteragitatoriskt resonemang genom att tala allmänt om imperialism.SD har tagit ett rejält åter ut i den högerextrema myllan.

"Sverige är svenskarnas land". Så skriver SD i det nya partiprogrammet. Likheten med 30-talets högerextrema grupperingar är slående. Ordvalet är t.o.m. närmast stulet från Lindholmare och annat löst folk som då befolkade nazianstukna gaphalsars partier och grupperingar.

Några andra citat som tydligt visar på vad SD är för figurer kan kanske följande bukett av stolligheter vara:

"Viktigt för Sverigedemokraterna är att människor ges möjlighet att leva i sin hembygd."
"Sveriges framsteg och välstånd är det svenska folkets verk. (..) Låt Sverige förbli Sverige."

"Det finns ett nationellt intresse av att ägandet av svenska företag stannar inom Sverige, liksom att staten måste bistå svenskt näringsliv i fall av illojal konkurrens från utlandet. Globaliseringen och multinationella företags spelregler behöver regleras."

Likartade uppfattningar och språkbruk har andra högerextrema grupper fört till torgs under årtiondena. Sverigedemokraterna liknar i mycket de gamla nazistiska och fascistiska grupperingarna som hade sina glansdagar på 1930-talet. Att diskutera med sådana grupper är ungefär som att föra ett samtal med ett överförfriskat fyllo som muckar gräl. Han lyssnar inte och det gör inte heller Åkesson och det allt mer fascistiskt anstuckna Sverigedemokraterna.

FOTO Ingemar E L Göransson

www.kulturochpolitik.se

Kommentarer
Postat av: Lola

Fy fan. Fy fan.

2007-05-21 @ 00:51:24
URL: http://heartsick.blogg.se
Postat av: kulturkamp

Vilken otroligt obejektiv artikel *inte*. För det första kan man ju undra vad Sverigedemokraterna har med ett klistermärke från Nationalsocialistisk front? Det är ju två helt skilda politiska partier...

2007-05-27 @ 12:15:37
URL: http://www.nmblogg.info/kulturkamp
Postat av: Ingemar E L Göransson

Det räcker med att läsa innantill för att inse att skillnaden är mest en fråga om polityr inte om politiks skillnad.

2007-05-28 @ 23:56:17
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: allvetare

HAHAHAHAH, inte konstigt att bloggen är full av smörja. Du ser ju inte ens skillnad mellan Sverige demokraterna och NSF. Vad har NSF's klistermärken med SD att göra? hahah

2009-03-02 @ 20:10:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0