Vem saknar Blair?

Tony Blair avgår. Jag kommer inte att sörja att Blair försvinner från den politiska scenen. Varför inte det då. Han har ju varit den "moderna" socialdemokratins flaggviftare nummer 1 under mer än ett decennium. Blair ska enligt sina anhängare stått för en förnyelse av socialdemokratin och en utveckling av socialdemokratins tankevärld. (se SvD och Aftonbladet)

Om så vore det bra men inte har Blair stått för något sådant utan Blair har istället blivit symbolen för den högervridning av socialdemokratin som kom i kölvattnet av nyliberala idéer på 1970-talet som manifesterades och praktiserades med katastrofala följder i Chile med militärdiktatur som plattform. Eller och kanske snarare i Storbritannien där Margret Thatchers nyliberalism skapade ett samhälle där skillnaderna mellan klasser, skikt, statsdelar, invandrare och infödda är större än någonsin och där klassamhället Storbritannien är lika cementerat som det var när Jack London skrev sina berömda reportagebok om Londons fattiga ; Avgrundens folk.

Tony Blair förändrade inte grunden i Thatchers politik utan byggde vidare på samma högerpolitik men med lite mer av social fernissa än Thatchers råa marknadsliberalism. Ändå har all politik för att utjämna sociala klyftor i Storbritannien under Blairs tid fått stå tillbaka för en renodlad nyliberal politik med sociala fraser.

Även i Sverige har Blairs politik haft ett stort inflytande framför allt under Göran Perssons tid där ekonomismen har varit ledstjärnan inte politiska ambitioner. Persson och hans folk som Jan Larsson eftersträvade ekonomisk framgång framför en politik som hade målet att utjämna klass och samhällsklyftor. Skillnaden mot Olof Palmes politik där de politiska jamlik och jämställdhetsträvande var det primär så var goda bokslut det som utmärkte Göran Perssons blairism.

Nu när Tony Blair lämnar scenen så blir det för att skriva sina memoarer och för att bli föreläsare. Detta kommer att ge honom tiotals miljoner £ i plånboken. Göran Persson drar sig tillbaka till det sörmländska godset och blir konsult åt ett PR-företag med knytning till moderaterna. Likheterna mellan vännerna Persson och Blair är större än skillnaderna. Tyvärr är skadorna de orsakat socialdemokratin och en politisk utveckling där jämställdhet och jämlikhet är det centrala inte kan underskattas. Båda glömde att politik är att vilja som Palme sa inte att förvalta.

Därför kommer ingen av dem saknas av de som önskar ett rättvisare samhälle där inte klasstillhörighet och plånbok avgör din framtid och möjligheter.

www.kulturochpolitik.se


Kommentarer
Postat av: Brian

Men Ingemar,

Borde inte det här inlägget heta :

I Ingemars dimmiga värld ?

/Brian

2007-05-10 @ 22:07:55
Postat av: Kerstin

Massor av människor förundrar sig, eller irriterar sig för att, som de säger. Göran Persson bytt fot totalt. Vadå? Jag kan inte heller se att han bytt fot, eller ändrat sig i något väsentligt avseende, för att han börjar jobba direkt för moderaterna.

2007-05-11 @ 01:14:33
URL: http://!http://www.alba.nu/motvallsbloggen/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0