Wanja Lundby-Wedin - ny ordförande för Europafacket

Inte sedan Arne Geiger på 1960-talet har en LO-ordförande haft ett så betydelsefullt uppdrag som när LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin har valts till idag på Europafackets kongress i Sevilla, Spanien.Wanja valdes till ordförande för 60 miljoner fackliga medlemmar runt hela Europa.

Hon väljs vid en tidpunkt där högern gör allt för att angripa löntagarna och deras rättigheter. Det sker i Sverige med en högerregering som använder sysselsättningen som svepskäl för att inskränka löntagarnas möjligheter att påverka sin situation. Det kommer att ske i Frankrike där en högerpresident med ett uttalat anti-fackligt program har valts till landets mest inflytelserika ämbete.

Över huvudtaget drar det kallt kring löntagarna i hela Europa och då är det viktigare än någonsin att fackets internationella samarbete och mobilisera till kamp mot högerkrafterna.Likaså är det viktigare än någonsin att motverka och ta ställning mot alla försök att ställa arbetare mot arbetare för att de talar olika språk, är födda i olika länder eller har olika hudfärg. Det gemensamma,  arbetarsolidariteten, är det viktigaste och det är det som är Europafackets viktigaste uppgift att jobba för.

"Jag är övertygad om att bygga ett mer socialt Europa är det enda sättet att garantera tillväxt och social utveckling. Där inte arbetare ställs mot arbetare - där inte grupp ställs mot grupp. Därför ska vi samarbeta över gränserna." Så uttryckte sig den nye ordföranden Wanja Lundby-Wedin i sitt tackanförande på kongressen. Kloka ord som också förpliktar. Grattis Wanja och grattis EFS till en utmärkt ordförande!

www.kulturochpolitik.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0