Strejker i USA:s nöjesindustri
Var ska man gå på bio om inte i Hollywood. Att sedan se bio på en klassisk Hollywoodbiograf som Egyptian Theatre är en upplevelse utöver det vanliga. Den något kitchiga inte helt smakfulla biografen byggd 1922 med sina imiterade egyptiska kolonner, urnor, väggmålningar osv. gör filmupplevelsen till något extra. Biografen drivs idag av American Cinematheque som är som svenska Filminstitutet ungefär.
Filmen och dess betydelse var också temat för tisdagen för oss här i LA. Filmindustrin är faktisk den största enskilda industrin i Los Angeles. Värdet av den producerar är större än många traditionella industrigrenar som bilindustrin. En rundtur på Sony anläggning ute i Culver City och en 3D filmvisning på El Capitan som är Disneys premiärbiograf gav ramen för 10 timmar av filmsnack och möten med filmfolk.
Utanför Sony blev man påmind om verkligheten för filmbranschens människor. Manusförfattarnas picketline utanför Sony och det stöd som de får från andra grupper på amerikansk arbetsmarknad som Teamsters (amerikanska Transport)och skådespelarnas fackförening är bredare än så. Utan också från folk som åkte förbi på gatan och tutade i stöd till strejkvakterna.
En svensk applåd uppskattades av strejkvakterna som var genomgående slående unga. En annan strejk som diskuteras nu i USA är scenarbetarnas strejk i New York som är på väg att slå igen nästan varje pjäs på Broadway. Likaså här är stödet för dem omfattande bland vanligt folk. Medan strejken i Hollywood bland manusförfattarna handlar om ersättningen när det de har skrivet återanvänds i form av sändningar på nätet eller vid DVD-försäljning så är konflikten i New York om uteblivna lönehöjningar.
Båda strejkerna kan komma att hålla på länge och bli kostbara för arbetsgivarna. Senast manusförfattarna strejkande på 1980-talet kostade det branschen och LA $ 500.000 miljoner så det är inga små insatser som är på spel.
FOTO Ingemar E L Göransson