Lånta fjädrar i Gävle

Moderaterna har sin partistämma i Gävle. Det ser ut som en tanke. Att den nya högern har sin partistämma i den gamla röda arbetarstaden. Det är givetvis lite kittlande att ge sig in i lejonkulan och stoltsera med lånta fjädrar. För vad är det annars om inte lånta fjädrar när det gamla högerpartiet kallar sig det nya arbetarpartiet. Är det inte lånta fjädrar när moderaterna helt plötsligt omfamnar arbetsrätten (men helst inga rättigheter till att slåss för dem). Är det inte lånta fjädrarna när solidariteten blir att högavlönade får omfattande belöningar för att de går till jobbet medan de som är sjuka och arbetslösa skall tvingas till låglönejobb utan någon trygghet. Är det inte lånta fjädrar och skorrar det inte falskt när den nya högern inte med ett ord kommenterar det faktum att människor arbetar och lever under närmast slavlika förhållanden i Sverige 2007.


Moderaterna försöker framställa sig som ett parti som står för förändring och anpassning till tidens förändrade krav. Vad de enbart har som svar på de utmaningar som det globala kapitalet och kvartalskapitalismen ställer är en traditionell högerpolitik. För vad är det om inte en traditionell högerpolitik att låta de sjuka, arbetslösa och fattigaste betala för den välmående medelskassens skattesänkningar?

Att Reinfeldt har underskattat medelklassens förmåga till solidaritet och faktiska stöd för den svenska modellens välfärdspolitik där vi gemensamt löser samhällsproblemen och inte låter någon stå på välfärdsstatens svale och vänta på de rikas välvilja och allmosor. Här ligger också moderaternas problem vilket är synligt under partistämman. Kritiken mot Reinfeldt, Borg och Littorin är från den traditionella högern hård. Orden är också hårda från den överklasskärna som också är partiets kärna. Likaså från den nyliberala MUF-kretsen. Förloras de förstnämnda den så är också makten förlorad.

För Reinfeldt och hans supportrar är makten det viktigaste inte politiken. Här finns också en likhet med socialdemokratin under Persson. Makten blev det viktigaste och inte vad makten skulle användas till - vilken politik som skulle drivas och vad som skulle bli dess resultat. Pragmatismen höjdes till ledstjärna och samma sak gäller Reinfeldt och därav de taktiska för att inte säga övertaktiska politiska kasten in mot mitten. Därav talet om välfärden och flirten med Kommunals medlemmar; därav sänkningen av a-kasseavgiften för välavlönade män inom LO som elektriker och pappersarbetare.

Men också det återkommande sparkandet på de man betraktar från Reinfeldts vasaller som latmaskar; sjuka, arbetslösa och fattiga. Den cyniska uträkningen är att dessa inte får medelklassens och de på arbetsmarknaden väl etablerare arbetarnas solidaritet. Troligtvis ligger det taktiska misstaget där och det är det som syns i opinionsundersökningarna där högerregeringen ligger synnerligen illa till och moderaterna noteras för sitt lägsta stöd sedan den s.k. alliansen bildades.

Moderaternas stämma är en händelse som blottlägger inte bara moderaternas interna problem med minst tre fraktioner som slåss om makten; den traditionella högern, Reinfeldts pragmatiska taktiskt skickliga maktcentrum och ultraliberala MUF. Man kommer säkert att kunna lappa ihop utanpålåten inför media. Men om moderatrena fortsätter att tappa i opinionen kan det bli en strid på liv och död. Reinfeldt bör komma ihåg vad som hände Yngve Holmberg som kom som en lysande sol på högerhimlen och sedan åkte ut utan förbarmande när han misslyckades. 2010 borde kännas som ett hot och inte som ett löfte för moderaterna och det redan innan (s) har lyckats mejsla en verklig oppositionspolitik värd namnet.

De lånta fjädrarnas politik är på väg att avslöjas och det är Reinfeldts, Borgs, Littorin och de andra nya moderatrenas mardröm. Uppvaknandet kan bli svettigt när drömmen om makten blir en mardröm om politisk överlevnad.

Dagens filmtips:

Äntligen utgiven i Sverige historiens bästa kriminalfilm Jules Dassins Rififi. Detta stilbildande och trendsättande mästerverk från Frankrike 1955. Utan Rififi hade aldrig Reservoir Dogs eller De misstänkta ha gjorts. Jag köpte mitt ex på Filmhuset i Stockholm.

Dagens musiktips:

Van Morrison Fillmore West 26 april 1970
är en mästerlig Live-inspelning med ett förstklassiskt ljud. Jag hittade den i en liten skum skivaffär i Madrid för en vecka sedan. Så här har aldrig Van Morrison låtit varken för eller senare. bara den 11 minuter långa Cyprus Avenue är tillräckligt för att närma sig nirvana!

Dagens bild:

Den gamla moriska staden,  Cordoba, Spanien


image382


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0