Lite musik inför arbetsveckan

Dags för några tips om bra plattor. Några relativt nya och en del väsentligt äldre. Några är svenska men de flesta är amerikanska och engelska. (Klicka på bilden för större storlek.)
Jerry Lee Lewis Live at Gilley´s (Gilley/Westwood One)

En dubbel-LP med två radioshower från USA. De sändes 1984 då JLL faktiskt hade en höjdarperiod där han gjorde klassiker som Middel Age Crazy och inte minst Over The Rainbow. En period i JLL karriär som inte har fått den uppmärksamhet som den förtjänar. För den som gillar Jerry är den här väl värd att söka efter.
Brinsley Schwartz Silver Pistol/Please Don´t Ever Change (Beat Goes On)

Jag erkänner - jag gillar brittisk pub-rock. Ett av de bästa banden var Brinsley Schwartz som bl.a. innehöll en Nick Lowe, en Ian Gome och inte minst Brinsley Schwarts himself. Ett band som i kommersiella termer var en totalflopp och kan bara ha gett UA:s skivbolagsdirektörer värk i plånboken. Men fyra utmärkta LP blev det. Två av dom finns på den här CD:n och här är bandet som bäst. Lysande melodier och underbar stämsång. En doft av Hollies och av countryrock fast på brittisk engelska!
John Fogerty Revival (Fantasy/Universal)

En sprillans ny platta med Fogerty är inget man springer benen av sig. Han har haft svårt att skaka skuggan av CCR av sig men Revival är det bästa han fått ihop på mer än 10 år tycker jag. En riktigt hyfsad platta som gnistrar till ordentligt i vissa spår. Gubben kan faktiskt men visst det är långt ifrån CCR-tiden, det är nog för mycket bitterhet och bråk som har slipat av Johns Fogertys talang, tyvärr. Och det kan väl knappast vara mycket träskmarker i Beverley Hills där han bor numera.
Diverse Artister Evangeline Made - a tribute to Cajun Music (Vanguard/Amigo)

Samlingar och tributer brukar bli rätt tröttsamt. Men den här är ett undantag. Olika artister som John Fogerty (se där!), Linda Thompson, David Johansen, Maria McKee, Nick Lowe och Richard Thompson har samlats i ett projekt lett av Ann Savoy för att visa kärleken till den så för de fransktalade i Louisiana viktiga musiktraditionen - cajun. Och det har blivit en het jambalaya kan man säga. På franska med dragspel och vinande råbarkade fioler i en hejdundrande stuvning som svänger så in i glödheta träsket. Ett nödvändigt köp för den som gillar root-musik.
Johnny Cash Newport Folk Festival 1964 (Archive)

En CD av i högsta grad tveksamt ursprung som jag hittade på en marknad i Aten (!!) av alla ställen. Johnny Cash 20-minuters framträdande på den av Pete Seeger många år organiserade festivalen är riktigt kul att lyssna på. En intressant och alldeles utmärkt introduktion till hur Cash lät då när då karriären var lite grand i limbo på grund av alla uppers som han tugga i sig. Versionen av Don´t Think Twice It´s Alright är värd varenda cent av de tre eurona.
Musikgruppen KAL Steget (SEKO/Folkuniversitetet)

2005 avled Kent Andersson precis som han hade levat - mitt i steget. Kent sjönk ihop i sin trappuppgång och ett långt produktivt liv var över. Bland det han höll på med just i steget var den här plattan tillsammans med Musikgruppen KAL. Plattan består helt av texter från Kents penna.  Jag hade förmånen att träffa Kent några månader innan han hastigt lämnade oss och det var en minnesvärd kväll. En varm, kvick och spirituell människa med en klarsynthet och på humanism och strävan efter rättvisa grundad livsuppfattning. Kent saknas idag men på den här fina plattan finns i alla fall några av hans dikter. Som avslutning läser han sin egen Vingen. Bara det är värt att skaffa plattan för.Var får man tag i plattorna om man vill det; Kolla http://www.amazon.com/, http://www.ginza.se/ och http://www.ebay.com/ exempelvis. När det gäller Musikgruppen KAL ring 031-18 40 66.


http://www.kulturochpolitik.se/

Kommentarer
Postat av: Jah Hollis

Tänk att det finns någon som minns gamla Brinsley Schwarz! Då antar jag att du gillar Graham Parker också, han tog ju delar av BS till sitt kompband. Några av de första plattorna har återutgivits till lågpris och de låter minst lika bra i dag.

2007-10-14 @ 18:23:54
URL: http://jahhollis.blogspot.com/
Postat av: Ingemar E L Göransson

Håller med håller med!!

2007-10-14 @ 19:19:09
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0