Mats Odell är en tillgång

När jag satte mig på planet i Aten för att åka hem möttes jag av de svenska tidningarna sidor om utförsäljningsministern Mats Odells klantigheter. Inte nog med att karlen har lyckats att sälja statlig egendom till vrakpris utan han har också lyckats med det att visa sådant uselt omdöme så att han har anställt flera personer från skandalernas Carnegie att vara sina rådgivare.


Det hela liknar historien om att sätta bocken som trädgårdsmästare. Det slutade bara på ett sätt - total förödelse. När nu Odell lyckats förverkliga sagan så är det nästan skrattretande om det inte vore för att det är så allvarligt.

De statliga företagen är en viktig del i näringspolitiken. Exempelvis SBAB har haft en tydlig påverkan på bostadsräntorna under många år. De svenska räntorna är lägre än jämförbara länders räntor. Till nytta för husköparna givetvis och till sorg för bankerna. Vidare har tidigare utförsäljningar som på energisidan inte haft någon positiv effekt för oss konsumenter tvärtom det har skapats privata oligopol.


Nu kan vi säkert vara överens om att Mats Odell är ett nummer för liten för sitt uppdrag, en liten politisk dvärg som borde hållas borta från maktens boningar. Men nu sitter han där och klantar sig. Han låter anställa som sin statssekreterare den som totalt misslyckats ha hålla lag och ordning i skandalernas Carnegie. Han gör det när kraschlandningen redan var ett faktum och när han väl känner till Finansinspektionens kärva för att inte säga katastrofal kritik gentemot Carnegie.


Som sin vana trogen så låter den politiska tvålen Reinfeldt kritiken mötas av den sfinxartade attityden att han har fortsatt förtroende för Odell och 2business as usual" dvs. vi fortsätter utförsäljningsrallyt till de stora kapitalägarnas fromma. Rean fortsätter oavsett om det finns både jävrisker och politisk klantighet och misslyckat handlag i hela soppan.


För ytterst handlar det om Reinfeldt monumentala misslyckande som regeringsbildare. Minister efter minister skakas av olika märkligheter, lögner, falska examina, skatteplanering, avgiftsfusk osv. Listan på oegentligheterna i Reinfeldts regering är oändlig uppenbarligen men inget kan rubba Reinfeldt i hans överallt svävande mål; systemskiftets genomförande.


Att som vänsterpartiet kräva Odells avgång är ingen mening med. En majoritet av de som svarat på E24 anser annars att Odell bör avgå. Men,  se istället positivt på Odell han är en tillgång för oppositionen för maken till omdömeslös minister får vi leta efter. Reinfeldt ge Odell några fler tunga uppdrag och nästa val skickar inte bara Kd utan också åtskilliga av borgerliga riksdagsmännen ut ur politikens maktcentrum!


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer
Postat av: Pingu

Dina kommentarer om Odell är ju ett lågvattenmärke där du verkligen svävar iväg i personangrepp. Har du någonsin funderat på om det är verkliga människor du angriper?

2007-10-09 @ 06:24:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0