McDonaldsjobb ?

I morgonens TV-nyheter (och i Uppdrag granskning) gavs begreppet McDonaldsjobb ett nytt innehåll. Det är svartjobb för svältlöner som sker i skydd av mörkret i dubbel betydelse. Städandet av hamburgerbarerna sker på nattetid och i form av svartjobb. De som gör jobbet är i huvudsak invandrare och de är helt enkelt den inhemska varianten av de engelska fackföreningarna kallar "The invisible people" . Det här företeelsen på arbetsmarknaden som USA också går under betäckningen  "working poor".


Smaka på de uttrycken; working poor, invisible people. En beskrivning av arbete och arbetare i närmast slavomständigheter. Dåligt betalt, så dåligt betalt att det inte går att försörja sig på sitt eget arbete. Men inte nog med det utan jobbet blir också osynligt. Hur denna utveckling som sker i spåren och som konsekvens av nyliberalismens ekonomiska tyranni där marknadskrafterna får leva sitt eget liv. Resultatet blir att en stor grupp av arbetare ställs utanför samhället. De stigmatiserade arbetarna som både är svartjobbande, osynliga och troligen i många fall illegalt i landet utnyttjas av samvetslösa och giriga arbetsgivare i den nya superkapitalismen till att göra de här jobben som ingen vill betala för.


Detta är klassamhället i sin värsta form. Det är en värld som de flesta inte känner till och har svårt att tro att den finns. När TUC (engelska LO) försöker organisera dessa de här arbetarna möts man av flera stora problem. Språksvårigheter, rädsla, kriminella arbetsgivare, unionbusters (dvs. mer eller mindre gangsterligor som terroriserar både arbetare och fackliga ombud och organisatörer.


Utvecklingen påminner inte så lite om det skedde när USA:s fackföreningsrörelse krossades på 1950-talet. Är det samma utveckling som Sverige ska gå? Svartjobb, osynliga människor och fattiga men arbetande är det framtiden det. En sådan utveckling innebär ett samhälle som slits sönder av interna motsättningar, framväxande desperation och rasism.


De senaste dagarna har ett kulturseminarium - Boken på arbetsplatsen - genomförts på Brunnsvik. Det avslutades med en debatt om rätten till ordet. Bland deltagarna fanns det en stark kritik mot högerns kulturpolitik och en vilja till motstånd mot samma högerpolitiken. Insikten om att Sverige är på väg in i en nyliberal samhällsomvandling där människan förminskas till det osynliga folket, arbetande och fattigdom. Vill vi det? Deltagarna på seminariet ville inte det. Vill fackföreningsrörelsen, folkbildningen och socialdemokratin det? Vill du det?


http://www.kulturochpolitik.se/  


Kommentarer
Postat av: Ole Dolyckan

Hmm, konstigt att du inte reagerat förrän nu, Ingemar...Nu gör ju faktiskt något åt svartjobben i denna bransch men i 12 år hade sossarna makten utan att ens ängna en tanke åt att rensa upp svartjobben. Men nu tycker du minsann att det måste till andra bullar...

Tänk att det alltid är dom som varit med och ställt till problemen som alltid vill ha snabba lösningar när de själva inte har makten...Hyckleri kallas sånt...

Om man skulle titta närmare på kontrakten mellan kedjorna och städbolagen så är troligtvis merparten undertecknade under regeringen Perssons tid dvs. guldåldern för svartjobbarna...

2007-10-25 @ 12:54:13
Postat av: Nicklas Eriksson

Olyckan, vad fan spelar det för roll när kontrakten tecknades? Gör det saken mindre olaglig??

Ditt inlägg visar på hur borgare gääärna vill ha statliga lösningar trots att ni gastar om motsatsen.

2007-10-25 @ 19:53:14
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: Ingemar E L Göransson

Högersy,mpatisörer är märkliga. De skyller allt på socialdemokraterna och framförallt på Persson. Den som brukar läsa mina blogginlägg vet att jag är och har hela tiden varit djupt kritiskt till vad Perssons regeringstid medförde. det var till stora delar en av nyliberalism påverkar ekonomisk politik om än med viss hyfs.

Det har ju inte heller varit regeringen Persson som har anställt svartjobbarna, som har utnyttjat illigala invandrare, som har sorterat bort arbetssökande med utländska namn eller som har ägnat sig år kriminell verksamhet under täckmantel av legitim entrepenadverksamhet.

Antingen tycker man att det är åt h-e att människor behandlas på detta sätt eller annars tycker man det är helt okay.

Många inom högern tycker tydligen det senare eftersom man som Olyckan går i försvar för det.
Jag har en annan åsikt vilket borde inte vara okänt för den som är i vart fall läskunnig.

2007-10-26 @ 10:22:45
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0