Reinfeldts jobbpolitik är avslöjad

Professorn Bo Malmberg i kulturegeografi på Stockholms universitet hudflänger och klär av högeralliansens jobbpolitik på ett befriande vis i SvD idag (8 oktober). Den s.k. jobbpolitiken stannar enligt Malmberg vid 80 % sysselsättningsgrad. Han skriver "alliansregeringens mål är alltså att på fyra år öka sysselsättningsgraden med sammanlagt 1 procent. Detta kan jämföras med Perssonsregeringen, som mellan 1997-2006 lyckades öka sysselsättningsgraden med mer än 4 procentenheter."


Vad stödjer sig Malmberg på i sin kritik? Jo, i finansminister Borgs finansplan står det i eldskrift att  "i somras uppnåddes den gamla (läs socialdemokratiska) regeringens mål om att 80 procent av befolkningen i åldern 20-64 år skall vara reguljärt sysselsatta, (.......). Prognosen är att den reguljära sysselsättningen (.......) ligger kvar på denna höga nivå under de kommande åren." (sid 49 finansplanen.)


Alltså, inget om någon målsättning om full sysselsättning utan ambitionen är att ligga där sysselsättningen ligger. Det innebär också med naturlighet att ambitionen att bryta det s.k. utanförskapet är inget annat än retorik som har till syfte att försvara en högerpolitik där ökade klyftor. Högern skiter högaktningsfullt i de arbetslösa och sjuka utan de blir bara de som ska betala för de redan rikas ökade förmåner. I sanningen i höger och klasspolitik.


Kritiken mot Reinfeldt och hans fögderi är förödande då den slår mitt i hela den omsorgsfyllt uppbyggda bilden av moderaterna som ett jobbparti eller som den nya arbetarpartiet. Likaså innebär kritiken att den avslöjar att det primära målet för moderaterna gamla eller nya har och är att sänka skatterna för höginkomsttagarna även om det innebär att man skapar ett frälse av rika som blir än rikare och ett ofrälse av fattiga som genom alla nedskärningar och förändringar i skattesystemet blir fattigare.


Den grundläggande orättvisan där arbetslösa och sjuka betalar för de rikas berikande är oerhört stark i Malmberg ilägg på Svd:s Brännpunkt. Inte minst som det är en ny infallsvinkel på moderaternas politik och inte minst av den gängse mediabilden av Reinfeldt.


Malmbergs avslutning är också talande. "Talet om att bekämpa massarbetslösheten var tydligen bara ett smart sätt att paketera skattaesänkningsförslag där de sämst ställda står för finansieringen."


Till sist..........


.............Expressen kritiserar Mona Sahlin för att hon talade om de sjuka och arbetslösa i gårdagens partiledardebatt. Reinfeldt han talade om de som jobbade. Det är väl tur att någon bryr sig om de som har kommit i kläm mellan Reinfeldts högerambitioner och högerregeringens duktighetsprinciper.


http://www.kulturochpolitik.se/  


Kommentarer
Postat av: Lennart Regebro

Snacka om att övertolka en mening. Allt det står är ju att prognoserna visar att sysselsättningen kommer ligga kvar på samma höga nivå. Detta tolkas som att att man VILL att sysselsättningen skall ligga kvar på EXAKT 80%.

Störtlöjligt.

2007-10-08 @ 19:04:49
URL: http://lennartregebro.blogspot.com
Postat av: Ingemar E L Göransson

Nej du Regebro det är ingen övertolkning utan ett torrt konstaterande att det enda som den s.k. jobbpolitiken har gett är fler fattiga och rika som har blivit ännu rikare på deras bekostnad. Några nya jobb har det gett i knappast någon utsträckning utan sysselsättningsökningen beror på konjunkturen. Kort sagt ett samhälle med ökade klyftor och inget annat. Högeralliansens politik är helt enkelt samma gamla höger som förut!

2007-10-08 @ 19:49:12
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Pingu

Jag citerar Lena Melin i Aftonbladet:
*Under det senaste året har jobben blivit 131 000 fler. Under s-regeringens sista år ökade de med 93 000
*Arbetslösheten har under det senaste året sjunkit med 0,9 procent. Under s-regeringens sista år föll den med 0,8 procentenheter.
*Ungdomsarbetslösheten har sjunkit med 14 000 personer det senaste året. Året innan ökade den med 4 000.
*Koncentrerar man sig enbart på antalet långtidsarbetslösa under 25 år har den ökat med 5 400 personer det senaste året. Under s-regeringen sista år minskade den med 1 700.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/lenamellin/article955924.ab

2007-10-08 @ 21:08:33
Postat av: Lennart Regebro

Men Ingemar, att du kommer och påstår att saker och ting inte är som dom ser ut är ju inte mycket till argument. Minskad arbetslöshet är enligt dig egentligen ökade klyftor.

Att alliansen är samma höger som förut motsäger jag inte. Men det är du som helt grundlöst inbillar dig att den "gamla högern" står för märkliga åsikter som att man vill ha hög arbetslöshet och stora klyftor, Det står varken den gamla eller nya högern för. Det har inte moderaterna stått för sedan första världskriget.

2007-10-08 @ 21:28:14
Postat av: Ingemar E L Göransson

Högerns politik har uppenbarligen lett till ökade klyftor inte till att vi har fått full sysselsättning vilket enligt finansplanen heller inte är målet. Ökade klyftor och det är samma gamla höger som förut. Alltså moderaternas re-make var inget annat än en ansiktslyftning ingen i grunden förändrad politisk målsättning.

2007-10-09 @ 08:41:50
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Pingu

Du jämför ju med regeringen 1997-2006 som dels hade tio år på sig, dels började i ett läge där arbetslösheten var mycket större än idag. Du glömmer också de stora pensionsavgångarna de närmsta åren som sänker sysselsättningsnivån och som inte vägs upp av antalet unga som kommer ut på arbetsmarknaden.

2007-10-09 @ 19:32:11
Postat av: Ingemar E L Göransson

Så , snacket om full sysselsättning var alltså inget annat än tom luft och snack????!!!! Ni bekräftar enbart vad Malmberg skerv i SvD.

2007-10-09 @ 19:42:41
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Anonym

Ingemar:
Prognoser och målsättningar är olika saker. Varken du eller Malmberg tycks förstå detta.

2007-10-09 @ 22:01:56
Postat av: Pingu

Vägverkets prognos om 270 döda i svenska trafiken i år innebär inte att verket inte gör sitt bästa för att sänka den siffran.

2007-10-10 @ 06:08:29
Postat av: Ingemar E L Göransson

Eftersom endast prognoser nämns så får vi förutsätta att målsättningen inte är någon annan, i vart fall inte innan vi sett något annat från högerregreingen Reinfeldt & Co

2007-10-10 @ 12:34:04
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Jonas

Vad dillar du om? Regeringen pratar väl om målsättningar att minska arbetslöshet? I det här fallet väljer dock en sosse vid namn Malmberg att bortse från detta faktum och låtsas att de inte har några sådana ambitioner. Du verkar vilja haka på det spåret, men det var ju kanske inte helt oväntat från en oppositionsmegafon.

2007-10-10 @ 18:51:33
Postat av: Pelle

Ni missar ju att regeringens målsättningen faktiskt finns med i finansplanen (s47-48): ?Sysselsättningspolitikens främsta uppgift är att öka den sysselsättningsnivå som är förenlig med stabil inflation och ekonomisk balans. Det är viktigt att full sysselsättning relaterar tydligt till denna uppgift?

Det betyder att om inflationspolitiken ?kräver? en högre arbetslöshet så kan regeringens sysselsättningsmål vara 80, 75 eller 70%. Att omdefiniera full sysselsättning på detta vis visar inte precis på en vilja att bryta ?utanförskap? och att vilja få folk i arbete.
Inflationsbekämpning är visst viktigt, men när hörde ni alliansen säga i valrörelsen "vi vill ha full sysselsättning MEN inte till risk av ökad inflation" eller "vi måste minska de 1,2 miljonerna i utanförskapet MEN risken är ju att löneökningarna springer iväg".
Ansvarfullt? Möjligen. Lögn/mörkande i valrörelsen? Absolut.

2007-10-11 @ 11:04:46
Postat av: pelle

En del citationstecken blev visst till frågetecken i ovanstående kommentar, men ni kan säkert klura ut vad det ska stå.

2007-10-11 @ 11:06:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0