Slavhandlaren Sverigeimage373

Det tidigare för mordet på Martin Luther King berömda Lorraine Hotel i Memphis som idag är ett museum över medborgarrättsrörelsen ända från slaveriets dagar till idag.

I dag för 160 år sedan avslutades en bortglömd och smutsig del av svensk historia. De sista slavarna i svensk ägo friköptes och Sverige kan enbart "berömma" sig med att på  Saint Barthélemy förbjöds slavhandeln först så sent som 1813 och slaveriet avskaffades inte förrän 1847 i svensk lag.


Inte mycket att yvas över. Än mindre eftersom som Sverige var 14 år efter England och USA med att i lag förbjuda slavhandeln.


En fråga som har väckts är om Sverige inte borde be berörda afrikanska länder om ursäkt för det lidande och den förnedring som den svenska staten faktiskt orsakade då för många generationer sedan. Slavhandeln skapade säkerligen förmögenheter för ett antal välsedda svenskar på den tiden. Den störste slavhandlaren var också Gustav III som störste ägaren i Västindiska kompaniet.


Vart tog dessa förmögenheter vägen är mig okänt men att det skapades stora vinster och förmögenheter är uppenbart. I en text på internet av Jan Lönn (titel :1815; sök på "ägarna av västindiska kompaniet) visar han att det fanns närmare 2500 slavar på den svenska kolonin under en period under 1700-talets slut. Sverige var helt enkelt en av slavhandlarna i slavhandelns andra division. En allt annat än hedrande historia.


Min uppfattning är att den svenska regeringen borde be de afrikanska staterna om ursäkt för de övergrepp som begicks. Om inte annat som en gest och ett ärligt uttryck för den avsky vi känner idag för denna handel och dessa vidriga handlingar som den svenska staten faktiskt begick mot oskyldiga människor.


Till sist.....
........Igår var det 40 år sedan Jerry Lee Lewis spelade in Great Balls Of Fire i Sun-studion på Union Avenue i Memphis. Det var då också som storgrälet mellan Jerry och Sam Phillips utspann sig om huruvida R&R var djävulens musik. Jerry med sina djupa religiösa sydstatsrötter och affärsmannen Phillips som inte för sitt liv kunde begripa varför Jerry hade sådana problem att spela in låten. Inspelningen gjordes till sist och den blev en av Jerry Lee Lewis största hits. Hur grälet lät finns att avlyssna på en LP som gavs ut i Holland 1973 "Good Rocking Tonight" (Bop Cat LP-100).


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer
Postat av: Pingu

Borde inte Republiken Finland be om ursäkt för att karelarna brände ned Sigtuna 1187? Plus en furstlig summa för att kompensera för det psykiska lidandet?

2007-10-10 @ 16:42:58
Postat av: Ingemar E L Göransson

Men Pingu, det är en viss skillnad mellan slavhandel och krigshandlingar. Diskussionen om att Europas slavhandlande länder ska be om ursäkt har pågått och pågår i flera länder. Att Sverige var en framträdande handlare på området gör frågan aktuell även här.

2007-10-10 @ 21:39:03
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Pingu

När det gäller historiska händelser måste man ibland, inte glömma, men gå vidare och lämna saker bakom sig. Jag motsätter mig inte att någon på privat initiativ sänder en ursäkt till Afrikas folk men jag vill inte att någon ber om ursäkt på mina vägnar.

2007-10-10 @ 22:18:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0