Varför slår unga män varandra på käften

Varför slår unga män varandra på käften? Varför samlas man i gäng för att slåss med varandra i samband med exempelvis fotbollsmatcher? Varifrån kommer gängkulturen som förgiftar och tar liv?


Egentligen är det samma fråga som varför unga män, gärna i gäng, våldtar unga tjejer. Varför empati har blivit en bristvara medan våld och okänslighet har blivit ett allt vanligare sätt att uppträda och hävda sig?


De här frågorna har efter de gångna veckornas våldsamma händelser blivit något som finns allra högst upp på rubriksättarnas att-göra-lista. Kort sagt, har våldet blivit en del av vardagen på ett sätt som var okänt för 10-20 år sedan.


Det finns säkert flera orsaker men några som måste tas upp till diskussion är vilka värderingar styr beteendet, vem står för acceptansen för att slå någon på käften eller att våldta. Och inte minst; hur kan ett samhälle som det svenska utvecklas till en sådan brutalisering som har skett under de senaste decennierna.


En orsak tror jag ligger i att det goda samhället i bemärkelsen att ett samhälle där klyftorna är mindre ger också mindre av social frustration än ett samhälle där arbetslöshet och social stigmatisering är ett naturligt tillstånd. Ett samhälle där hopplösheten bland underdoggrupper blir en social definiering som sker i våra storstäder i dag.


När fattigdom, arbetslöshet och hopplöshet blir ett normalt tillstånd så innebär det också att den som befinner sig i detta riskerar att bli offer för värderingar som innebär att det är okay att träffas i gäng och slåss. Men också när samhället överger förorterna och det blir städernas kärnor med välutbildade och välavlönade som lever sitt skyddade liv medan underklassen förvisas till en fortsatt tillvaro av hopplöshet utan synbarligt hopp om förändring.


Fattigdom och hopplöshet blir då också identifikation och därmed skapas bristen på empati för andra människor, de på den andra sidan. Så ju mer vi låter samhället dela på sig så kommer denna utveckling att fortsätta.


En annan viktig ingrediens är den avtrubbning som finns i kommersialiseringen av media där unga människor ser mord och våld från morgon till kväll på TV. Den här diskussionen har funnits i alla år men att det finns en avtrubbningseffekt är forskarna överens om. Att se våld upprepat dag ut och dag in under uppväxten skapar värderingar och bidrar till att skapa avtrubbade individer som i fel situation blir våldsamma och oförmögna att inse konsekvenserna av sitt handlande.


Kommersialisering, det allestädes närvarande våldet och de ökade klyftorna i samhället är tre orsaker till den förfärande utveckling vi ser idag. Mot det hjälper inga välmenta kortvariga kampanjer utan bara ett bättre rättvisare samhälle där alla får plats. Ett samhälle där allt inklusive människor blir möjligt att sälja och köpa blir också ett brutalt samhälle där empati kommer i andra hand och köpenskapen blir det primära.


Så varför förvånas, vi har själva bäddat för det som sker idag. Det är allas vårt ansvar att våldet håller på att bli en del av samhällets sätt att vara. Brutalitet och ohämmad kapitalism är tyvärr sängkamrater med allt vad det innebär av våld och empatibrist.


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer
Postat av: Anonym

Men det senaste ungdomsvåldet, med den ihjälsparkade 16-åringen handlade ju faktiskt om överklassungdomar, eller ungdomar från övre medelklass, liksom fallen med de våltäktsutövande stureplans-prifilerna. Varför blir dessa ungdomar våldsamma? Vad har hänt med medel- och överklassungdomar de senaste 20 åren? Med de där som har det hur bra som helst?

Jag gissar att det delvis beror på att både droger och alkohol blivit vanligare bland dessa ungdomar. När jag, som väl växte upp i lägre medelklass,
var ung, drack vi överhuvudtaget inte alkohol i mina kretsar, och knark var det ju aldrig tal om, liksom inte heller sådana medel som Rohypnol eller anabola steroider. Jag misstänker att en del av förklaringen ligger här. Där drogerna går in går förnuft och förmåga att behärska sig och agera normalt ut.

2007-10-12 @ 00:03:41
Postat av: Ingemar E L Göransson

I just det här fallet så är det överklassungdomar som är gärningsmännen. Men det bara stärker min tes om att de ökade klassklyftorna i samhället och kommersialiseringen där den ökade alkoholkonsumtionen är en del. Ungdomar möter inte längre varandra på ett naturligt sätt. En av orsakerna till det ligger i skolsystemets förändring med segregering på grund av friskolorna. Olika grupper
och samhällsskikt går var för sig och det stärker klassklyftorna och segregationen.
Utvecklinegn är katastrofal men kunde förutses när man lät klyftorna börja vidgas i början och mitten på 1990-talet.

2007-10-12 @ 09:16:06
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Kerstin

Visst har du rätt i att klasskillnaderna ökar, att segregeringen blivit bedrövlig och är på väg att bli ännu värre och att detta skapar stora samhällsproblem, men jag tror inte att just de aktuella grabbarnas våld har med detta att göra. De ger sig ju på varandra.

Istället har det nog delvis att göra med de allerstädes närvarande drogerna, och inte omöjligt också med ointresserade föräldrar.

2007-10-12 @ 19:34:46
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0