En skammens regering

image365

Regeringen har ingen skam i kroppen. Men det behöver inte en högerregering ha. Vägen utför modell USA är beträdd och nu fortsätter regeringen på den inslagna vägen. Det finns inget annat sätt att beskriva förslagen i den nya högerbudgeten.


Blir du arbetslös så tar det två dagar ytterligare innan du kommer in i a-kassan. Jobbar du inom ett förbund där arbetslösheten är högre än genomsnittet så blir det än dyrare att tillhöra a-kassan och vara facklig medlem. Men om du har ett yrke med lägre arbetslöshet så får du sänkt a-kasseavgift. Syfte med detta är slå en kil mellan olika grupper på arbetsmarknaden. Slå en kil mellan kvinnodominerade förbund som Hotell & Restaurang och Handels gentemot mansdominerade som IF Metall och Elektrikerförbundet. En skamlig politik där det tyvärr inte tog många timmar innan TCO-förbundet SKTF hade det dåliga omdömet att tackade regeringen för att de får sänkt a-kasseavgift.


Höstjakten fortsätter på arbetslösa och sjuka människor. Empati med den som har det redan svårt saknas totalt hos regeringen. Likaså solidariteten med de som August Palm beskrev som "samhällets till skada komna" när man nu sänker sjukpenningen. Den som inte kan få heltidsjobb utan bara deltidsjobb straffas också kan förlora en stor del av sin inkomst när möjligheten till heltidstämpling försvinner. Detta får stora konsekvenser framförallt för alla de lågavlönade kvinnor som jobbar inom branscher där arbetsgivarna har satt i system att bara anställa på deltid eller timmar.


Målet att skapa en låglönearbetsmarknad där löntagarnas rättigheter blir bara ord och där facken inte förmår att teckna och upprätthålla kollektivavtal är på väg att skapas genom att många deltidsanställda riskerar att betala en stor del av sin låga inkomsten i fackavgift och a-kasseavgift genom regeringens politiska beslut.


Regeringen Reinfeldt är en skammens regering - en renodlad högerregering där klyftorna får snabbt öka och där skillnaden mellan fattig och rik ökar med en förfärande fart och omfattning. Reinfeldt gör skäl för den nidteckning SSU publicerade inför valet - ulven Reinfeldt.


Skyll inte på mig, jag röstade inte på dom!


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer
Postat av: Pingu

Jättebra att regeringen tar itu med det sjuka system som kallas deltidsarbetslöshet som som facken och kapitalisterna sjösatte gemensamt på 1970-talen och som inneburit att arbetsköparna slipper att anställa människor på heltid och skickar räkningen till skattebetalarna.

2007-09-21 @ 20:00:23
Postat av: Ingemar E L Göransson

Du har nog fått det hela helt bak och fram. det är arbetsgivarna som vill ha deltidseländet medan facken har gjort allt för att få igenom rätten till heltidsjobb. det var en lag på väg men den upphävde Reinfeldt & Co som en av sina första åtgärder. det innebär att inom servicebranschen det är nästan omöjligt att få heltid för det passar arbetsgivarna perfekt. just-in-time prdouktion kallas det.

2007-09-21 @ 23:12:19
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: PIngu

Nej nej, det är en ohelig allians mellan kapitalisterna och facket som sedan 1970-talet har hållit sina skyddande händer över systemet med deltidsarbetslöshet. Eftersom de deltidsarbetande ändå har fått pengar från Arbetsmarknadsverket har det inte funnits något politiskt tryck att göra något åt eländet.

2007-09-22 @ 01:18:54
Postat av: Ingemar E L Göransson

Jag undrar var i hela friden du befunnit dig de senaste 10-15 åren när fack som Kommunal, hotell & restaurang och Handels har inte gjort annat än försökt få stopp på missbruket av deltidsarbete. de har krävt heltidsjobb och rätten till heltidsjobb medan arbetsgivarna och de borgeliga partierna har gjort allt för att stoppa eländet. har du varit på månen eller?

2007-09-22 @ 15:08:43
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Pingu

Det stämmer att vissa borgerliga partier har försökt stoppa eländet. Från och med 2008 finns det också incitament att gå upp i arbetstid.

2007-09-22 @ 20:10:40
Postat av: Ingemar E L Göransson

du menar att alla deltidare som har inte annat än viljat jobba heltid måste tvingas till heltid????

2007-09-22 @ 20:54:48
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Pingu

I dagens system kan den som arbetar halvtid (50 procent) och är deltidsarbetslös få ersättning så länge som 6 år. Med 75 ersättningsdagar kan den som arbetar halvtid få arbetslöshetsersättning i cirka 8 månader och den som arbetar 80 procent i cirka 19 månader. 8 månader är fortfarande generöst för en försäkring som ska hjälpa människor under en omställningsperiod.

2007-09-22 @ 23:04:23
Postat av: Ingemar E L Göransson

Eftersom du måste kvalificerade till a-kassan först innebär att du i dagens system inte får någon a-kassa till skänks som du tydligen tror. Du måste alltså vara kvalificerad till heltid för att kunna få deltidsstämpla.
Konsekvenserna för de framförallt kvinnor inom "deltidsbranscher" blir socialen eftersom arbetsgivarna inte fixar heltidsjobb. Det kunde ha vait hyfsad okay om det funnits en lagstiftning om rätt till heltid att begränsa deltidsstämplandet på det sätt som regeringen gör nu.

2007-09-23 @ 07:11:12
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0