Facket och kultur

Söndag kväll och snart dags att krypa ner i bingen. I morgon bär det av till Aten för att under två dagar diskutera fackföreningsrörelsens roll och kulturen tillsammans med kulturarbetare och fackligt aktiva från hela Europa. Initiativet till konferensen eller sammankomsten har kommit från delvis grekiskt håll genom en teatergrupp i Aten men framför allt det nätverk av fackligt aktiva och kulturarbetare som kallar sig @work.


Två dagar ska vi tillsammans och utan skygglappar tillsammans diskutera hur kulturen och facket kan samarbeta i ett öppet Europa där både fackliga rättigheter och kulturarbetarnas villkor kommer i kläm i den allt mer aggressiva nykapitalismen. Hur ska vi tillsammans kunna sätta upp ett alternativa till den nyliberala ideologiska hegemonin och vad kan vi göra tillsammans.


I Sverige har Teatermaskinen i Riddarhyttan turnerat med sin kritikerrosade pjäs @work under året. Den har varit det svenska bidraget i nätverket arbete och har kommit fram i samarbete med arbetare ute på arbetsplatserna och lokalt fackligt aktivt folk. Men även studieförbund och folkhögskolor har varit med i processen. På liknade sätt har det skett i Tyskland, Danmark, Finland och England.


Under processen har intresse väckts i bl.a. Nordirland och även i Grekland.


Till sist

Lyssna på Karen Dalton In My Own Time (Light In The Attic USA 2007)

En helt lysande platta som kom ut i början av 1970-talet men missades totalt. Blandningen av folk och blues med en urkraft som man inte tror är möjligt. Dalton dog redan 1993 av sitt missbruk men är en återupptäckt väl värd att göra.


Kd har placerat sig under 4 % numera och allt tyder väl på att vi kommer att få se ett borgerligt inbördeskrig så småningom när nervositeten börjar göra sig gällande.


http://www.kulturochpolitik.se/Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0