Politiken inte SIFO avgör valet 2010
I dag presenteras ännu en opinionsundersökning, ännu en i raden av alla dessa som i stort konstaterar att gapet mellan blocken fortsätter vara stort till vänstern fördel. En del socialdemokrater verkar få panik när partiet har gått ner med knappt två procent samtidigt som vänsterpartiet ökar med någon procent.


Vad som är intressant är snarare två andra siffror i undersökningen. Den första visar att det är relativt stabilt, några procent eller halvprocent hit eller dit - alltså det är ganska stabilt i valmanskåren. Men hela 14 procent har inte bestämt sig för vad de skulle rösta på idag. En hög siffra som i sig kan omkasta alla spekulationer om framtida regering vid valet 2010.


Den andra siffran är att inget av småpartierna i nuvarande riksdagen ligger under 4 procent. Det innebär att varken kristdemokraterna, vänsterpartiet eller miljöpartiet ligger inom en farozon enligt SIFO. En viktigare siffra än några smärre procentförändringar uppåt eller neråt för blocken eller ett visst parti.


Gapet fortsätter att minska men jämfört men är fortfarande exceptionellt stort - mer än 13 procent.

Socialdemokratin och hela vänsterblocket måste nu formulera en alternativ politik till den egoismens höga visa som högerregeringen för. De tre partierna måste med ödmjukhet och politiskt förstånd formulera en arbetsmarknadspolitik som inte bygger på att det ska formeras en låglönearbetsmarknad. En skolpolitik som ligger i linje med föräldrar och elevers önskemål och där inte bristerna i den socialdemokratiska i många stycken tidigare misslyckade skolpolitiken få blir måttstocken. Men inte heller kaserngårdsmentaliteten från Björklund blir det enda alternativet.


På politikområde efter politik måste de tre partierna mejsla fram en trovärdig politik och då kan man inte som Ohly säga att det ordnar sig efter valdagen. Det gör det inte. F.ö. behövs Ohlys parti som en vänsterkraft som kan bli en gårdvar gentemot Miljöpartiets flirtande med högerregeringen framför på arbetsmarknadspolitikens område. Detta i de fall (s) misslyckas med detta.


Ett par procent hit eller dit avgör inte - det gör politiken.


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer
Postat av: Tommy Olsson

Allt går att sälja med mördande reklam.

Det beror också på hur frågan är ställd.

Vilka har beordrat en sådan undersökning?
Vad har den för syfte?

2008-04-13 @ 21:45:41
URL: http://www.s-info.se/tommyolsson

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0