Världsboksdagen

image416

 

I dag är det världsboksdagen. Att läsa är bland det vettigaste man kan använda sin tid. Att i boken uppleva platser, händelser och skeenden är en fantastisk resa som man aldrig kan få för mycket av. Här är några av mina favoritböcker, så här på världsboksdagen!

Jack London Järnhälen (Arbetarkultur 1954)
En fantastisk skildring av samhällsutvecklingen och klassamhället. London skildrar hur man i ett socialistiskt färgat USA hittar ett manuskript som beskriver hur ett fascistiskt färgat USA växer fram och bryts ner. Boken skrevs 1907 men är högaktuell även idag som en beskrivning av ett Bush-administrerat USA.

August Strindberg Röda Rummet (Folket i Bild 1959); Götiska Rummen (Oktoberförlaget 1977); Svarta fanor (Nordstedt 2005)
Tre av Strindbergs mest antingen älskade eller avskydda romaner och de kanske mest politiska. De är förutom sataniskt roliga, en effektiv drift med den tidens frasradikaler som pratade om revolution, samhällsförändring men i grunden vände tillbaka till det borgerliga livet efter en utflykt i radikalismens sommarhage.

Bunny Ragnerstam Orons år (Gidlunds 1990)
En dokumentär om hur svenska metallarbetare på 1870-talet luras att bli strejkbrytare i England. Men också om hur de lärde sig klassolidaritet och fick med sig ovärderliga lärdomar om hur de skulle bygga fackföreningar och driva den fackliga kampen för människovärdet. En bortglömd bok av den svenske författare som bäst och mest initierat skildrat svensk arbetarrörelses uppkomst före August Palm.

Ed McBain romanerna om 87 distriktet (olika förlag)
En föregångare av den skola inom kriminalromen som skildrar polisens arbete realistiskt och med sociala ambitioner. Flertalet av de romaner McBain skrev är mycket läsvärda. Nästan alla finns översatta till svenska men tyvärr tappade de svenska förlagen intresset de åren för serien. Utan 87-serien skulle inte Maj Sjöwall och Per Wahlöö ha skriver om Martin Beck och tv-serier som Uppdrag Mord och Spanarna på Hill Street skulle aldrig ha kommit till.

Dashiell Hammett röd skörd (Pan/Nordstedt 1968)
Bortglömd idag är tyvärr den radikale och lysande stilist som förnyade deckarromanen på 1930-talet. Den här skildringen av korruption och gangstervälde är en milstolpe i sin genre. Känns faktiskt riktigt fräsch även på 2000-talet.

Raymond Chandler Den stora sömnen (Bonniers 1947)
Ytterligare en klassiker. Den här romanen som introducerade måttstocken för alla privatdeckare, Philip Marlowe, var mest en skildring av Chandlers främsta hatobjekt; den amerikanska förljugenheten och dubbelmoralen. Politisk korruption har också en stor del i Chandlers sju romaner om Philip Marlowe. Högst läsvärde för sitt lysande språk och cyniska humor.

Eric Wärenstam Fascismen och nazismen i Sverige 1920-1940 (Almqvist & Wicksell 1970)
Behövs för att förstå varför det är riktigt att beteckna Sverigedemokraterna som ett vänster-fascistiskt parti. Deras praktik och teori, program och retorik är hämtad från dessa föregångare i 1920-30-talets nazimiljö. Wärenstams snart 40-åriga avhandling, mycket populärt skriven, är viktig att läsa för att förstå och kunna motverka av SD blir en politisk kraft med nationellt genomslag.

H.B Palmaer beska droppar (Aldus 1972)
Denne Östgöta Correspondentens grundare år 1838 är svensk journalistiks störste satiriker någonsin. Hans sataniskt roliga och träffande små skriverier retade överheten till vansinne och ödelagde Palmaers liv. Läs, njut och var tacksam att han har funnits.

Greil Marcus Like A Rolling Stone ? Bob Dylan At The Crossroads (FF 2005)
En helt lysande essä om Bob Dylans mästerverk med samma titel. Inte bara det en fantastisk essä som sätter in den i sitt samhälliga, politiska och totala perspektiv där Like a Rolling Stone blir en spegel av USA 1965 där rasmotsättningar, en allt aktivare medborgarrättsrörelse, ett eskalerande Vietnamkrig och ett i största allmänhet snabbt förändrat och polariserat USA. Läs, njut Marcus är helt klart USAs bästa kulturskribent. En utmärkt engelskalektion på köpet.

Barbara Ehrenreich (Barskrapad Leopard 2001)
En skakande skildring á la Wallraff av hur det är att leva som lågavlönad arbetare i USA. Boken är en uppgörelse med det så kallade amerikanska sysselsättningsundret och en skarp vidräkning med den nyliberala högerns idealisering av USAs arbetsmarknad. Den kan även ses som en sanningsenlig presentation av den svenska högerns våta dröm om ett låglöneproletariat där det är omöjligt att leva på sin lön.

Hans Scherfig Frydenholm (Alba 1978)
En av Danmarks mest älskade författare. En satiriker av guds nåde och en fantastisk ordleverantör. Frydenholm utspelas under den tyska ockupationen under andra världskriget och är en skarp skildring av anpasslighet, ämbetsmännens kryperi, medlöparnas förlorade heder men också om motståndsrörelsens stora mod i kampen mot nazismen under Danmarks mörka år.

Barbara W. Tuchman En fjärran spegel (Atlantis 1978)
Jan Guillous böcker om Arn har skapat ett stort intresse för medeltidens historia, Dick Harrison har sedan ytterligare spätt på intresset med sin berättarförmåga. Den här berättelsen om den under 1300-talet levande Sire de Coucy, som grundar sig på en makalös detaljrikedom och faktakunskap, är fascinerande då den är sann så långt det är möjligt med källor som är över 700 år gamla. 1300-talet är en blodig tid, det är en våldsam tid och det är digerdödens tid. Barbara W. Tuchmans En fjärran spegel är en rik och omfattande fascinerande bok som man bara inte kan släppa om man bara har det minsta intresse för historia. Likheterna med vår tid är också inte helt fel att göra.

www.kulturochpolitik.se

 


Kommentarer
Postat av: Tobias Struck

Någon använder min identitet för att sprida propaganda för Sverigedemokraterna. Denna person har ignorerat starka varningar för polisanmälan. Denna person kränker min integritet å det grövsta och påstår sig samtidigt förespråka hyfs och rättsstat. Detta måste anses vara en ytterst dålig reklam för Sverigedemokraterna och under dagen kommer jag att verka för att denna person polisanmäls, uppmärksammas medialt och utesluts ur sitt parti. Detta är det värsta som jag har varit med om på internet. Det äcklar mig och är ett hån mot det öppna samhället. Här visar sig sverigedemokraten som den antimodernist och antidemokrat som han i själ och hjärta är.

2008-04-24 @ 07:49:50
URL: http://tobiasstruck.blogspot.com
Postat av: Ingemar E L Göransson

En falsk Tobias Struck har här lagt en post som propagerade för Sverigedemokraterna. posten har avvecklats inte för dess politiskt motbjudande innehåll utan för att skribenten har använt en stulen identitet. Det är det inlägget som den riktige TS besvarat ovan.

2008-04-24 @ 08:56:55
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Janne A

Stort med en signerad bok av mästaren McBain! Ed McBains 87-svit kommer, tror jag, i framtiden att ses som en av de stora litterära skildringarna av 1900-talet. Tycker han fångar det myllrande 1900-talet på samma sätt som Zola och Dickens fångade det myllrande 1800-talet.

2008-05-01 @ 16:47:26
Postat av: Ingemar E L Göransson

Janne, jag är väldigt, väldigt glad över detta singerade foto (inte bok) som McBain skickade mig efter jag hade besökt hans hemsida något år innan han lämnade det jordiska. Detta plus ett mycket vänligt och ganska långt brev där han tackade för uppmärksamheten. Det kan man kalla ödmjukhet!

2008-05-01 @ 22:31:12
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0