Blir Reinfeldt nästa Yngve Holmberg?

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt håller på att tappa greppet. Hoten mot hans ledarskap inom (m) blir allt större och den senaste revoltungen när 14 ledande moderater på kommunnivå angriper FRA-lagen undergräver Reinfeldt and triumviratet kring honom. Det kunde inte kommit mer olämpligt än just nu.


Reinfeldt har successivt sedan han blev statsminister haft problem med den egna interna oppositionen. Gammelmoderaterna kan inte förlåta vad det betraktar som en mjuk linje mot facket och löntagarnas rättigheter. De vill se en tydligare och aggressivare anti-facklig politik än den moderaterna i regeringsstsällning visat upp. Främst retar de sig på att ingen inom regeringskretsen (förutom dum-centern) vill riva upp LAS exempelvis. Att Reinfeldt gjort en taktiskt bedömning inser inte de ideologiska högermännen.

 

Försvarspolitiken och den förre försvarsministerns respektlösa behandling retar samma opinion till max och svinhugget kommer att ges igen och det med ränta det kan Reinfeldt vara övertygad om. Att det är moderater som angriper Reinfeldt nu i FRA-frågan är lite märkligt för försvars och militärvänligheten inom (m) borde i vart fall få dem att vara tysta i frågan. Därför är det inte orimligt att anta att Reinfeldt belackare nu använder FRA-frågan för att underminera hans maktställning i partiet. Detta med insikten om att nästa val mycket väl kan bli en katastrof för (m).

 

Reinfeldt okänslighet och kategoriska för att inte säga tjurskalliga attityd i frågan ger utrymme för angrepp på hans ledarskap och hans position i partiet. Det kan räcka med några dåliga opinionsundersökningar under hösten och Reinfeldts situation är väsentligt svagare än idag.


Det är också viktigt att se var (m) förlorar stöd just nu. Ungdomsgrupperna har vänt partiet ryggen och sommaren opinionssiffror bland unga väljare är en dramatisk omsvängning jämfört med valet. Tappar partiet nu också bland moderata kärnväljare på ett kännbart sätt så är Reinfeldt riktigt illa ute. Påminner åter om hur det gick för högerns stora hopp, Yngve Holmberg. Reinfeldt borde kanske fundera på en konsultjänst i Houston han med.

 

Till sist…..

Det går inte undvika att kommentera det osedvanligt klantiga påståendet som fp-politikern Camilla Lindberg gjorde när hon anmälde sin stulna plånbok. Hon påstod att tjuven var muslim för att hon var judinna. Klantigt, ja! Rasistiskt, ja det också men är det något att förvånas av ett parti som fiskar i sverige”demokratiska” kölvatten?

 

www.kulturochpolitik.se

www.ordochkultur.se

 

Har du synpunkter på det här blogginlägg så är du välkommen att kommentera. Tyvärr har jag blivit tvungen att införa moderering då ett antal anti-semitiska och högerextrema inlägg har lagts här.

Du kan också maila till [email protected] .


Kommentarer
Postat av: Tomas Gustafson

Du är utmanad.se http://iakttagaren.blogspot.com/

2008-08-04 @ 21:20:01
URL: http://iakttagaren.blogspot.com/
Postat av: Rolf

Jag tycker det ser ut som om regimen är en inre krets som inte har kontakt med sina allierade eller medlemmar ute i landet. De styr med järnhand och ser varken bakåt eller åt sidorna utan istället har ett tunnelseende där hänsyn och eftertanke inte finns. Beslut genomförs enligt en agenda som troligen är uttänkt långt innan de kom till makten och den är allt som gäller om omvärlden protesterar så är det fel på denna inte på politiken.

2008-08-05 @ 07:35:48
URL: http://dagensfilosofiskatanke.blogspot.com
Postat av: Danne Nordling

När moderaternas politik inte får gehör uppstår bunkermentalitet och partiledaren måste till slut avgå om det blir valförlust.



Yngve Holmberg ersattes av den ideologiske Gösta Bohman. Vem kommer att ersätta Reinfeldt?

/DNg

2008-08-06 @ 17:40:30
URL: http://danne-nordling.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0