Musik, musik, och åter musik

Bra musik kan man aldrig få för mycket av eller hur. Här kommer några tips på bra plattor som just nu spelar här hemma.

 


 

Phantom Guitars (Psychic Cirkle UK 2008)

En helt underbar samling med obskyra brittiska guitarinstrumentaler från början av 1960-talet. Ofta när man får höra dessa så är dom tagna från vinylplattor men här är det uppenbarligen från originaltejperna. Vad sägs om grupper som The Nu-Notes, The Cougars, The Players, The Gladiators eller helt plötsligt svenska The Violents.

 


 

Bruce Springsteen Live Collection (CBS/Sony Japan 1987)

Intressant för den innehåller två versioner av respektive For You och Incident On 57th Street som inte finns någon annanstans än på den här japanska promon för 1987 års Livebox. Speciellt 57th Street är mumma för vilken Springsteen-freak som helst.

 


 

Dusty Springfield Complete A and B Sides 1963-1970 (Eclipse UK 2006)

På den tiden jag hade vinylplattor hade jag en stor samling av Dusty-singlar. Helt ljuvliga och helt utan anmärkning. DS var den bästa vita soul-sångerska någonsin. Hon är utan jämförelse med sin känsliga och djupt sensuella röst. Här finns alla singlar även de som var mer obskyra och missade listorna. Men mästerverket är fortfarande Goin´ Back den måste vara 1960-talets bästa singel i tjejklassen sen får andra säga vad dom vill. Kvalitet rakt igenom.

 


 

Gerry & The Pacemakers You Never Walk Alone (The EMI Years 1963-1966) EMI UK 2008)

Fyra Cd med allt som Gerry & The Pacemakers lyckades spela in plus ett gäng udda spar och tidigare inte utgivet – drygt 120 låtar!! Det går inte att undvika att charmas av Gerry Marsdens pop, oskulden och den rena rama glädjen som den är. Allt är inte bra. En del spår borde ha stannat kvar på dammiga hyllor hos EMI. Men, det mesta är riktigt underhållande.

 


 

Booker T & The MG´s Live At Slim´s (Stax US 2008)

Inspelat 1991 San Fransisco och en ren orgie I Stax-soundet. Booker T. Jones på topphumör ; Donald Dunn spelar bas som en gud och Steve Cropper spelar skjortan av varenda gitarrist på båda sidan av Atlanten. Plattan är maskerad som en Stax-promo med en handskriven etikett som säger testpressning, men det är bara båg. Hur som helst kanonbra live med ryggraden i Stax och Memphis-soulen.

 

 

Bob Dylan Live At The Hollywood Bowl 1965 (Edge Ger 2002)

Påstås hämtad från en rull-tejp inspelad over mixerbordet vid Dylans spelning I Hollywood september 1965. Alltså före den beramade Englandsturnén där Bob blev utbuad av delar av publiken. Även här två delar precis som under Englandsturnén; en akustisk och en med delar av det kommande The Band och Al Kooper. Ljudkvaliteten är nästan utan anmärkning (i vart fall för att vara en gammal rulltejp-inspelning som inte fått en professionell hantering) och musikaliskt är det med ett stort självförtroende, kanske t.o.m. än på den officiellt utgivna Albert Hall-spelningen i London maj 1966.

 

www.kulturochpolitik.se

Fotobloggen

www.ordochkultur.se

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0