Skamlig politik

Den av Kristdemokraterna så omhuldade ”reformen” med hemmafrulön, alltså ett bidrag till familjer som redan är välbeställda, har blivit en veritabel flopp. Här i Linköping så har enligt Östgöta Correspondenten idag hela 25 familjer sökt bidraget - det s.k. vårdnadsbidraget.


Det låter alltså som om Kd har misstaget sig grundligt på intresset för deras reformpolitik på familjeområdet. 25 familjer det låter det. Säkerligen också 25 familjer som inte behöver några bidrag av något slag men genom borgarnas politik nu fått ett eget bidrag för att hålla tanten hemma så hon inte sticker snoken utanför dörrens port.

 

Det påminner lite om B.B. Kings svartsjukemelodram ”Don´t Answer The Door” men i politisk tappning. Uppenbart är dock att kvinnorna, tjejerna, inte är intresserade av kd:s icke-jämställdhetspolitik utan vill ha sitt eget försörj och inser att det är bra för deras barn att träffa andra barn och umgås, leka och lära i förskolan.

 

Kd:s jämställdhetspolitik är helt enkelt lika antik som deras syn på familjen och hur de organiserar sin vardag. Det ska inte Kd eller någon annan lägga sig i. Så ur det perspektivet är de 25 familjerna ett utmärkt betyg på en usel politik.

 

500 000 personer har lämnat a-kassan eller inte gått med sedan regeringens rivningsraseri av a-kassan som sista utvägen om arbetslösheten drabbar. Detta har skett under slutskedet av en högkonjunktur och nu börjar vi skönja resultatet av högerns experimenterande med denna den av det sociala skyddsnätet.

 

Tidningarna skriver idag kritiskt om det som skett. Men mest kritisk måste man vara mot att en regering inte förstår att om man sänker ersättningen från ett försäkringssystem samtidigt som man gör det mångdubbelt dyrare och osolidariskt så kan det bara bli ett resultat – ett haveri och en massflykt.

 

Det är som om hemförsäkringspremien skulle höjas med 2-3 gånger samtidigt som ersättningen sänktes till en tredjedel och allt över halva värdet inte skulle ersättas vid ex. brand. Vem fasen skulle teckna en sådan usel försäkring?

 

Det är ju det som skett med a-kassan. Kraftigt höjda premier samtidigt som ersättningen för en stor del av de som drabbas i den nu annalkande lågkonjunkturen. Alla tecken pekar just på att nu sker det en nedgång och arbetslösheten är på stigande.


Staten genom finansminister Anders Borgs har svurit sig fria och arbetslösa utan a-kassan kommer att få köa till socialen istället. Konsekvensen av detta är att människor blir tvungna att sälja exempelvis sitt hus, bilen eller annat som går att realisera i kontanter innan socialen kan ge stöd. Sverige byter alltså system från inkomstrelaterad välfärd till välgörenhet på statens villkor.

 

Förnedrande, ja och inte minst kontraproduktivt då det inte kommer att lösa arbetslösheten utan riskerar att permanenta den genom att rörligheten kommer att minska för vem vill gå ifrån hus och hem? Det är också en omoralisk politik för försämringarna av a-kassan har finansierat skattesänkningar av sällan skådat slag för främst höginkomsttagare och villaägare i förorter som Danderyd och Lidingö. D.v.s. högerregeringen har köpt höginkomsttagarna som valboskap inför valet 2010.

 

Om det räcker vet ingen, men en skamlig politik är det!

 

www.kulturochpolitik.se

www.ordochkultur.se

Tillbaka igen med en fotoblogg. Förra gången (ca ett år sedan) la jag ner den p.g.a. tidsbrist nuf örsöker jag igen. Välkommen att kolla in den.

 

Den här bloggen är numera modererad p.g.a. högerextrema kommentarer. Du är givetvis välkommen med din kommentar jag filtrerar bara bort det som är i strid med lag och god sed. Du kan om du vill e-posta till [email protected].

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0