Vem inbillar sig att en olympiad ger demokrati?

Nu är det bara några veckor kvar till den stora idrottsfesten – Olympiska spelen. Men redan nu har spelen solkats i sin inramning av det faktum att den olympiska kommittén gav spelen till Peking och den s.k. Folkrepubliken Kina. Nu är det ju inte första gången olympiska kommittén inte bryr sig överdrivet mycket om demokrati, mänskliga rättigheter och liknande tjafs. Vi kommer ihåg exempelvis spelen i Berlin 1936 som blev Hitlers gala och spelen i Sovjet på 1980-talet.

 

Tyvärr har det varit andra skäl som fått de olympiska pamparna att lägga spelen på vissa platser. Pengar och inkomster till kommittén har istället fått avgöra vart spelen hamnat. Många vittnar ju också om hur Samarange och hans olympiska kommitté har och är ganska mottagliga för pekuniära påtryckningar.

 

Så det blev Hitler 1936 och det blev Sovjet 1980. Nu påstår de som försvarar att Kina fått spelen med att nu kommer kineserna att få träffa så många från demokratiska länder att en förändring kommer att ske i riktning respekt för mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati. Motfrågan till det påståendet kan bara bli; var det olympiaden 1936 som fällde Hitlers terrorvälde eller var det olympiaden i Moskva som innebar Sovjets fall?

 

Var och en med lite sinne för proportioner inser att det är både blåögt och okunnigt att påstå att Kinas diktatur kommer att demokratiseras av olympiska spelen. Den villfarelsen lämnar vi därhän åtminstone gör den som har lite sinne för proportioner.

 

Kommer ni ihåg Lars Leijonborg som före förra valet kom tillbaka från Kina likt en Jan Myrdal och kramade med hela sin kluvna liberala själ diktaturen i Kina. Han visste inte hur väl han skulle tala om fliten och utvecklingen i diktaturen. Tyvärr såg han inte censuren, nackskotten och förföljelsen av oppositionella. Leijonborg likt de olympiska koryféerna såg bara penningen och den obegränsade marknaden.


Nu är Leijonborg och andra Kinakramare tysta. De vill inte störa spelen. Internet kommer att vara i vart delvis otillgängligt även framledes för kineserna trots att icke-kinesiska journalister kommer att få bättre möjligheter. Deportationerna för att städa Peking har redan skett; de mest kända och talföra kritikerna har tystats och Kina ska nu göra sin Berlin och Moskva-olympiad.

 

Allt medan Kinas arbetare jobbar för några kronor i timmen och utan rättigheter; nackskotten ekar och tystnaden mot diktaturen sänker sig över Peking och Folkrepubliken Kina. Det är ett taskspel och de som ursäktar det som sker är medskyldiga. Oavsett om det är ledare för demokratier i väst eller olympiska kommittén.

 

Har du synpunkter på texten och dess innehåll så kan du e-posta till [email protected] .

Du kan givetvis också kommentera nedan.

www.kulturochpolitik.se

www.ordochkultur.se

 


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Instämmer till fullo. Det är ett mycket fult spel vi iakttar just nu - "idrott har ingenting med politik att göra" - HA!

2008-08-04 @ 00:29:10
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0