Bra jobbat STIM

Äntligen någon som vågar tänka utanför boxen; dvs. vågar tänka i nya banor och lansera en ny idé för att lösa knuten kring fildelningen. STIM gick ut i går med förslaget om licensiering för att få ladda ner musik över nätet. En bra idé som är värd att pröva seriöst. Licensiering med en smärre avgift skulle för det första ge ersättning till upphovsmännen, det skulle också vara en anpassning till de tekniska möjligheterna som finns i o m att tekniken finns. (Läs hela artikeln här.)


De kommersiella bolagen i både film- och musikbranscherna har alltför länge fått bestämma över diskussionen hur för den första tekniken ska användas samtidigt som upphovsmännens rättigheter respekteras. Hittills har branschen uppträtt som om tekniken är problemet inte att distributionsformerna har anpassats till verkligheten. Precis som notförläggarna försökte förbjuda radion att sända musik i början på 1920-tralet, rop på förbud av bandspelare på 1960-talet och förbud mot tillverkning av kassettband och CD-skivor. Hela tiden har maskinkrossarna i de gamla distributionsformerna sett sina revir hotade och förlorat.


Anti-piratbyrån, polis och andra instanser kan hålla på att försöka krossa tekniken som en modern form av Don Quixote och precis likt sin litteräre företrädare bara göra sig till ett åtlöje och ha ringa påverkan på utvecklingen.

Ur det här perspektivet blir STIM:s förslag ett riktigt vettigt förslag för det skapar både ordning och tillfredsställer alla parter; upphovsmännen får betalt och konsumenterna får musik och film till förhoppningsvis vettiga priser som stämmer med vad som är rimligt i förhållande till distributionskostnaderna.

En annan viktig effekt skulle bli att de mer eller mindre ljusskygga aktörena skulle tvingas bort från marknaden eller i vart fall bli väsentligt svagare och exempelvis de stora bolagens back-katalog skulle finnas tillgänglig till en licensavgift. Samtidigt kan man säga att de stora bolagen själva har skapat "monstret" precis som spritförbudet i USA på sin tid skapade maffian.

Troligtvis skulle licensiering öka distributionen av kultur i ett bredare perspektiv och öppna dörren för fler skapare och kulturarbetare att nå en ny publik. Bra jobbar STIM.


image400

FOTO Ingemar E L Göransson, En bild av ett gråväderssverige i veckan som gick.


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0