I gråvädret

image406


I går reste jag över 60 mil genom Sverige. Det är en upplevelse att i gråvädret förflytta sig från norra delen av Sverige ner till Östergötland. Det grå vädret från snöglop till kraftigt regn och mörker ger en symboliskt beläte av Sverige 2008. Stämningen av sämre tider och av att allt går utför blev överväldigande. Den kröp innanför skinnet och känslan av alienation var i högsta grad närvarande. En närmast Joloistisk känsla mitt i landet som var en förebild en gång. Ett numera naggat, luggslitet folkhem.


Sverige under den borgerliga regeringen har ökat klyftor och sämre villkor för den som inte har bra jobb, god lön och stabila sociala villkor. Ett bra samhälle för dem men ett sämre samhälle för den som drabbats av arbetslöshet p.g.a. omstruktureringar, nedskärningar, företagsflykt. För sjuka som de har slitet ut sig på arbetet som krävt allt större insats av deras fysiska och mentala hälsa. Det är dessa som betalar med sina liv och sina lemmar för kvartalskapitalismens triumfer.


Jag tog en promenad, en långpromenad, i Härnösand för några kvällar sedan. Det var även här ett gråväder och en dyster stämning. Under de två timmar så mötte jag enbart en regndränkt katt och ingen mer. En tyst stad där ingen fanns, inget liv bara tystnad och ett envist regn.


En träffande bild av Sverige vårvintern 2008. Tystnad, tristess och en känsla av att allt blir sämre för flertalet och bättre för några få privilegierade. En nästan deja vu-känsla påminnande om det gamla östeuropeiska deprimerande stämning och känsla.


Regnet, diset och vårvinterns gråvädret är passande bild av stämningsläget i Reinfeldts Sverige. Kallt, ruggigt och allt annat än välkomnande och vänskapligt inbjudande. Ett samhälle för den som redan har det bra - ett deprimerande stämningsläge för övriga.

image407

FOTO Ingemar E. L. Göransson


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer
Postat av: Robin

Gör just en uppgift om det

2008-09-01 @ 15:17:32
URL: http://znabben.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0