Sälj inte skinnet innan björnen är skjuten!

Enligt Expressen och Demoskops idag publicerade opinionsundersökning går moderatrena framåt med 4,4. Kan synas vara ett trendbrott efter att moderaterna har tappat successivt under hela tiden sedan valet. Detta gläder naturligtvis moderaterna men alliansen som helhet har fortsatt problem även om skillnaden mellan blocken har minskat till drygt 13 % enligt demoskops undersökning.


Vad inte Expressen eller andra borgerliga kommentatorer nämner är att trots att Kd har ökat något ligger de kvar under 4 % -spärren och att fp fortsatta trend är bakåt trots tidigare skolbetyg (som de vinner även många (s)-sympatisörer på) med hela 3,5 %. Däremot ökar Centern något. I princip är det de borgerliga partierna som har bytt sympatisörer med varandra.


Men samtidigt kan demoskops undersökning vara en varning till oppositionen att om man inte blir tydligare i sin politik och för en enveten politik för att avslöja och ställa ett alternativ till högerregeringens politik kan övertaget i väljarkårens gunst snabbt förbytas till en helt annan situation. Sahlin, Ohly och Eriksson/Wetterstrand det är dags att bedriva en gen genomtänkt politik.


Det är inte utan man oroas av den stämning av självbelåtenhet som jag möter bland socialdemokrater ibland. Eftersom regeringen gör självmål efter självmål och har en genuint illa omtyckt politik så är segern 2010 klar. Så kan man sammanfatta hur självbelåtenheten låter och ser ut.


Trots att regeringen har präglats av skandaler, klantiga utnämningar, illa genomtänkta förslag, prestigeförluster och upprepade svek mot sina kärnväljare så är inget klart. Trots att löntagarna har fått det sämre i gemen, trots att långtidsarbetslösheten inte sjunker, trots förbud mot försäkringar mot långtidssjukdom, trots brott mot den fria förhandlingsrätten, trots att de har jagat ut 400.000 människor ur a-kassan och trots att de har försvagat fackföreningsrörelsen och rullat tillbaka organisationsgraden med 35 år så är valet 2010 ingen seger som kan tas ut i förskott.


Trots att rättvisa och solidaritet inte finns med i det borgerliga politiska vokabulären så är inte vänsterseger i valet 2010 självklart utan det krävs ett tydligt politiskt alternativ. Tiden för självrannsakan och analys är över nu måste det formas och agiteras för ett alternativ till borgerlighetens höga visa. På så sätt är demoskops väljarbarometer en varning till oss socialdemokrater.


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0