Ute och cyklar

Det är ju vår och då är det dags att ta fram cykeln. Men det innebär ju inte att det är nödvändigt att vara ute och cykla i överförd, symbolisk mening.


Men vad ska man säga om det förslag som Eriksson med flera i Miljöpartiet kom med i går. Äntligen ger man upp sin förlov märkliga idé om medborgarlön men vete katten om det nya försalget om sammanslagning av sjukförsäkringen, socialbidraget och a-kassan till en form av arbetsmarknadsförsäkring.


Tanken liknar i mycket den centerpartistiska om en lägsta garanti lika för alla en form av garanti. Problemet med en sådan här idé är att den inte är kopplad till inkomst vilket får till konsekvens att en arbetslöshet eller sjukperiod kan innebära en rutschkana socialt. Alltså i vart fall centerpartiets grundtrygghet är direkt ett hot mot välfärdsystemen vi har idag.


Om Mp:s idé är en grundtrygghet i ny klädsel. Inget som är något i så fall som kommer att belönas av socialdemokrater i ett framtida försök till samarbete. I vart fall kommer den fackliga sidan av arbetarrörelsen skärpas i sin skepsis till att söka löskaläge med Mp då förslaget är i linje med andra anti-fackliga förslag som Mp har lagt fram och hävdat genom åren.


En annan som nu får ta konsekvensen att ha varit ute och cyklat är Fredrik Reinfeldt. Kritiken, samstämmig från snart alla inklusive borgerliga skribenter för hyckleriet i Reinfeldts utnämningspolitik där Freddie gör samma misstag som i fallet Schenström - Han mästrar media. En dödsynd som bara kan slå tillbaka mot Freddie och hans regering.


Förutom att nu också få backa i det tysta på en obligatorisk a-kassa och även nu med trafikförsäkringens privatisering. När det visar sig att det är väsentligt svårare än vad det kan synas vara på partikansliet och när kritiken blir allt starkare då begraver Reinfeldt det hela i nya utredningar. En klassisk politisk fint när det går åt helsicke!


Så vi vet varför Reinfeldt är ute och cyklar - han kan inte bättre. Och det straffar honom med all kraft. Däremot kan man undra varför Mp väljer att cykla i diket med öppna ögon. Har man planer på att hålla öppet inför valet 2010 för att pressa (s). Det bekräftar då enbart bilden av Mp som en politikens vindflöjlar som saknar all ideologisk ryggrad. I det läget är det bättre att gå t.o.m. i gemensam regering med Ohly oavsett olika tokigheter hos (vp). Partiet har dock en grundideologi och det är att inte sälja sig till borgarna för en eventuell ministerpost.


Hellre en pratglad Ohly än en opålitlig Eriksson. Reinfeldt sköter sina egna dikeskörningar oavsett om det är vår eller ej!


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0