Glöm inte Martin Luther King Jr


Image:MLK leaning.jpg

I går skulle en av modern historias största blivit 72 år. Martin Luther King Jr. Blev aldrig 72 år utan mördades av en krypskytt 1968 i Memphis, USA.  (Foto av Martin Luther King från Wikepidia okänd fotograf.)


Martin Luther Kings betydelse för USA:s svarta befolkning kan inte underskattas. Hans exempel, hans mod och hans obändiga vilja att förändra det rasistiska USA och främst den rasistiska södern inspirerade människor av alla ursprung, hudfärger, politiska övertygelse att kämpa mot de stora orättvisor som präglade USA på 1960-talet och tidigare.

image397

Kings talekonst är vida berömd och hans makalösa tal "I have a dream" (följ länken till hela talet på youtube) är en talekonstens största bedrifter. Få som hört talet, och de flesta har nog gjort det, kan inte annat än ryckas med av detta retorikens mästerverk. Talet kom att sätta fingret på rasismens ömmaste punkt och påverkade säkerligen minst en generation direkt.


Även idag ser man resultatet av Martin Luther King Jr i USA om inte annat. Men hans exempel har påverkat människor över hela världen.  När jag och familjen var i Memphis för knappa två år sedan besökte vi det tidigare Lorraine Motel där King mördades den 1968. Idag ett stort museum tillägnat den amerikanska medborgarrättsrörelsen; The National Civil Rights Museum.

image398

Det är ett fantastiskt museum där King och hans kamp sattes i relation till historien och lyfte fram alla de andra modiga människor som i över 100 år hade kämpat mot slaveri först och sedan mot rasismen i USA.

Museet besöktes av stora grupper när vi var där och är ett av USA:s mest välbesökta museer.


Det var en inspiration och det var en upplevelse som hade denna stekheta sommarsöndag i den djupa söderns Memphis.


FOTO i Memphis;  Ingemar E L Göransson, 2006


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer
Postat av: Erik

Fantastisk beskrivning av King! Keep up the good work ;)!

2008-01-24 @ 13:21:24
Postat av: Ingemar E L Göransson

Tack Erik - det var en makalös upplevelse som jag önskar att många fler svenskar fick uppleva för då förstod man lite bättre hur det var då och den faktiska förändring som Kings livsgärning innebar.

2008-01-24 @ 23:54:37
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Jah Hollis

Fyra år före mordet på Martin Luther King skrev Wilson Pickett och Steve Cropper In the Midnight Hour på ett rum på Lorraine Motel.
Det har ju egentligen inget samband, men känns lite som om det ändå hade det.

2008-02-17 @ 18:08:34
URL: http://jahhollis.blogspot.com/
Postat av: Ingemar E L Göransson

Okey, hade jag ingen aning men det är lite spookiet!

2008-02-19 @ 18:53:47
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0