Knappast ett Gott Nytt År för Reinfeldt

image396

Det kunde ha börjat bättre för Fredrik Reinfeldt än vad det gör i SIFO:s undersökning som Aftonbladet presenterar idag. Katastrof i det närmaste i betyg för Reinfeldt efter ett år i regeringsställning. För hur ska man annars beskriva ett opinionsgap på nästan 20 % till oppositionen trots att den inte presterar speciellt mycket av oppositionspolitik. Ett jättedyk på 12 % för Reinfeldt personlig i förtroendemätningarna och nu senast endast 4 ministarar får godkänt av väljarna i SIFO:s mätning som publiceras idag. Än mer 73 % anser i Aftonbladet nätfråga att regeringen gör ett dåligt jobb (70.000 har hittills röstat kl. 15.00).

(PS. Endast Svd av de borgerliga propagandabladen har tagit med nyheten i sin nätupplaga idag och då enbart redovisat resultatet - det svider troligvtvis i den borgerliga själen.)


Hur i hela friden kan det ha gått så käpprätt åt helvete för den stolta och kaxiga högerregeringen när den bara regeringer på det program som de fick mandat för i valet. Politiken är uppenbart inte populär. Folk gillar inte försämringarna av a-kassan, de misstror försäljningarna av statliga företag och inte minst är förbannade på den behandling sjuka och arbetslösa får av regeringen.


Men inget av detta är nyheter. Alla som lyssnade visste att högerregeringen under Reinfeldt skulle bedriva en sådan här politik som skulle med kraft skapa ökade klyftorna mellan fattiga och rika. Att de skulle gynna sina väljare genom att ta bort förmögenhetskatten och göra om fastighetskatten så den fick betalas av vanligt folk medan miljonärsvillorna på Lidingö och andra gräddhyllor skulle gödslas med nya pengar. Alla visste men i alla fall röstade 10 % av LO:s medlemmar på högerregeringen och hjälpte den fram till Rosenbad.


Nu ett år efteråt så har de ångrat sig de som röstade fram Reinfeldt och de övriga i högerregeringen. Nu kommer raset och det är närmast fritt fall. Det liknar också den förtroendeklyfta som fanns mellan Persson och väljarna på slutet. Reinfeldt har helt enkelt blivit sin egen framgångs fånge. Han vann förtroendet i valet men när han börjar regera och genomför sin politik så spricker allt.


Det bekräftar min tes att socialdemokratin förlorade inte valet på grund av en i grunden dålig eller misstrodd politik utan socialdemokratin förlorade förtroendeomröstningen om Göran Persson.


http://www.kulturochpolitik.se/


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Det glunkas en del om att alliansen passar på att ta alla de negativa besluten nu, för att komma med godis inför nästa val.
Undrar om de inte ens själva begriper att det är i slutet av 2008 och under 2009 som effekterna av dagens beslut börjar märkas och slå på allvar mot folk?

2008-01-02 @ 22:16:58
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Ingemar E L Göransson

Det är möjligt att det finns en sådan taktik men jag undrar om den verkligen kommer att fungera eftersom allt fler kommer att drabbas av högerpolitiken. Vi ska också komma ihåh att alliansens seger var inte så överväldigande sett i procent och antal röster. Jag tror att LO-medlemmarna som röstade på (m) och det var 10 % kommer inte att göra det igen. Vi vet att (s) behöver ca 65 % av LO-rösterna för att vinna val och det är inom räckhåll 2010 med den politik som det här gänget för.
God forstättning för övrigt!

2008-01-03 @ 11:02:46
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se
Postat av: Kerstin

Nu hade alliansen INTE majoritet av alla röstande. De hade bara majoritet bland de röster som räknades + efter borträknandet av de röster som lades på partier som inte kom in riksdagen, Fi, Sd, piratpartiet mfl, samt de rent ogiltiga rösterna. så majoritet i svenska väljarkåren hade de inte.

2008-01-04 @ 01:30:02
URL: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
Postat av: Ingemar E L Göransson

Du har helt rätt därför är inte heller alliansens mandat speciellt gediget för den politik de driver. detta kan också vara en orsak varför de blir allt mer illa omtyckta ju mer de driver av sin egen politik. Lite av ett borgerligt moment 22 eller hur?

2008-01-04 @ 10:54:40
URL: http://ingemarsblogg.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0